SGK Karşıladığı İlaç Listesi 2023

SGK tarafından bugüne kadar bedeli ödenecek ilaçlar listesi güncellenmiştir. SGK Karşıladığı İlaç Listesi 2023 detaylandırdık.

SGK Karşıladığı İlaç Listesi 2023

Devlet tarafından tüm vatandaşların tedavileri sonrasında doktorlarca yazılan ilaçların büyük bir bölümü SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak yüzlerce firma olduğundan bazı ilaçlar geri ödeme listesine alınmamıştır. Sağlık Bakanlığı tarafından dönem dönem bedeli ödenecek ilaçlar listesi yayınlanmaktadır.

Kamuoyunda, sosyal medyada bazen kanser ilaçlarının ödenmediği, birçok vatandaşın ödenmeyen ilaçlar sebebiyle mağdur olduğunu duymaktayız. Bazen ödenmeyen ilaçlar yargıya taşınmakta, Yüksek Yargı makamlarınca bu hususta çeşitli kararlar alınmaktadır.

Bu kapsamda aşağıda yer alan bilgiler sadece kısa yoldan ibaret olup, en doğru bilgiyi alabileceğiz makam Resmi Kuruluşlardır.

SGK Karşıladığı İlaç Listesi 2023

SGK karşıladığı ilaç listesi, Türkiye Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış, SGK tarafından karşılanan, doktor tarafından reçetelenen ve hastaneler tarafından tedaviye konu olan tüm ilaçları kapsar. SGK tarafından karşılanan ilaçlar, ilaçların klinik araştırmalarının sonuçlarına, ilaçların faydalarına ve diğer kriterlere göre seçilir.

SGK tarafından karşılanan ilaçlar arasında, genel olarak antibiyotikler, antifungaller, antiepileptikler, antidepresanlar, antipsikotikler, antihipertansifler, antiemetikler, anestezikler, antikoagülanlar, antiretroviral ilaçlar, ilaçların kanser tedavisine kullanılması ve diğer ilaçların kullanılması da vardır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Resmi web sitesinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesi olmaksızın listeye ilave kararı verilen ve tümü imal olan 83 ilacın yayımlandığını duyurdu.

Geri ödeme listesine ilave edilen 83 adet ilaç kullanıldıkları tedaviler için yeni alternatifler ve erişim kolaylıkları doğurdu. Vatandaşlar bu ilaçları Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmeli eczanelerden temin edebilecekler.

Listeye ilave kararı verilen 83 ilacın; 1’i antihipertansif, 7’si analjezik, 1’i analjezik-antipiretik, 2’si anestezi ilacı, 12’si antibakteriyel, 5’i antidot, 1’i antiemetik, 2’si antifungal, 3’ü antineoplastik, 1’i antispazmodik, 2’si antiviral, 1’i çinko eksikliğinde kullanılan ilaç, 1’i demans ilacı, 1’i demir eksikliğinde kullanılan ilaç, 5’i diyabet tedavisinde kullanılan ilaç, 2’si grip ilacı, 1’i hipertansif acilde kullanılan ilaç, 2’si kalp yetmezliğinde kullanılan ilaç, 2’si kas gevşetici, 4’ü mukolitik, 1’i multiple skleroz tedavisinde kullanılan ilaç, 1’i opioid analjezik, 1’i osteoporoz ilacı, 6’sı peptik ülser ve gastritte kullanılan ilaç, 1’i prostat tedavisinde kullanılan ilaç, 1’i pulmoner hipertansiyonda kullanılan ilaç, 4’ü radyolojik görüntülemede kullanılan ilaç, 5’i solunum sistemi ilacı, 1’i topikal akne ilacı, 1’i topikal anestezik, 3’ü topikal mantar ilacı, 1’i varis tedavisinde kullanılan topikal ilaç ve 1’i vertigo ilacından oluşuyor.

Bu liste dönem dönem Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından güncellenmektedir.

Sgk’nın Karşıladığı ve Karşılamadığı İlaçlar Listesi

Aşağıda SGK resmi internet sitesine yayınlanan duyurulara ilişkin EK-4A çizelgeleri bulunmaktadır. Bu çizelgelerde 4A‘lı vatandaşlar için alınabilecek yeni ilaçlar, ödemesi yapılmayacaklar, güncellenenler ve silinenler bulunmaktadır. Bu husustaki asıl kaynak Aile ve Sosyal Çalışma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Müdürlüğünde bu listenin yayınlanmasının amacı okuyucularımıza ön bilgi ve kolay ulaşımın sağlanması içindir. En doğru kaynak Bakanlıkların kayıtlarıdır.

İlaç listelerinde, tıbbi malzemelerin geri ödenmesinde veya benzer sorularınız için SGK iletişim hattı olan ALO 170 hattını arayarak sorularınızı yöneltebiliriz.

SGK Ödenmeyen İlaçlar ve Muadiller

Devlet tarafından bazı ilaçlar doktor tarafından reçete ile yazılmasına rağmen karşılanmamaktadır. Sadece reçeteyle alınan ilaçlar haricinde (antibiyotik vs. dışında) bu gruptakiler ücret karşılığında eczanelerden temin edilebilir. Ancak bazı ilaçların muadilleri ödeme listelerine tabidir. Doktorlar reçete hazırlarken bu listelere hakim olmaları nedeniyle vatandaşlara ücretsiz olarak temin edebilecekleri ilaçları yazmaya gayret gösterirler. Bu kapsamda eğer doktorlar tarafından sıklıkla yazılan bir ilaç kullanmıyor iseniz, eczacınızdan bu ilacın ödenip ödenmediği konusunda bilgi alabilirsiniz.

Devlet Tarafından Karşılanan Gözlükler

Yine göz doktorları tarafından yazılan ve hastanın kullanması gerekli olan gözlük reçeteleri SGK tarafından ödenmektedir. Ancak bu ödemeler de belirli bir mevzuata bağlıdır. Bazı hastalar bu reçetelerle güneş gözlüğü almayı talep etmekteler. Bu tamamen mevzuata aykırı bir durumdur. SGK gözlük ödemesi linkinde Devletin ne kadarını karşıladığı, Devlet Gözlük Hakkı isimli içerikte ise kaç yılda bir verildiği ve hak sorgulama sistemi anlatılmaktadır.

Bu içeriklerden gözlük yazdırmadan önce ön bilgi alabilirsiniz.

SGK ilaçların yüzde kaçını ödüyor?

SGK, yasal olarak reçete edilen ilaçların %80’inden fazlasını karşılar. Ancak, SGK’nın ödüyor olduğu ilaçlar arasında, üretici firmaların kullanımına sunmuş olduğu özel indirimler ve kampanyalar da bulunmaktadır. Bu nedenle, SGK’nın ödediği ilaçların büyük bir kısmının üretici firmaların kullanımına sunmuş olduğu özel indirimler ve kampanyalar sayesinde daha düşük fiyatlarla satılmaktadır.

Sosyal güvenlik kurumu bu hususu internet sitesinde şöyle açıklamış. Düzenleme yapmadan aynen yayınlıyoruz. SUT Sağlık uygulama tebliği anlamına gelmektedir. Tebliği Sağlık Uygulama Tebliği Bağlantısına tıklayarak SGK resmi sitesinden indirebilirsiniz.

Sağlık raporu ile belgelendirilmek koşuluyla SUT eki “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi”(EK-4/D)nde yer alan hastalıklarda, listede belirtilen ilaçlardan katılım payı alınmaz. Bunun dışındaki ilaçlardan katılım payı alınır.

SGK ilaçların karşılağı ilaçların yüzdesi aşağıdaki gibidir:

  • Çalışanlardan kesilen ilaç katkı payı %20
  • Emeklilerden kesilen ilaç katkı payı ise %10’dur.
  • Emeklilerin ilaç katılım payı maaşlarından kesilir.
  • Çalışanlar katılım paylarını eczaneye öderler.

Devlet İmplant Tedavisini Karşılıyor mu?

Hastanın hayati gereksinimlerini sürdürmesi için implant tedavisi gerekiyor ise, bu hususta alınacak bir rapor ile tedavi karşılanır. Eğer üniversite veya diş hekimliği fakülteleri dolu ise özel hastanelerde de yaptırılabilir. Devlet implant tedavisi isimli içerikte ayrıntıları ile anlattık.

İçeriğimiz alt bölümü olan ”YORUMLAR‘ bölümüne yorum yazmanız durumunda da, yardımcı olmaya çalışacağız.

Yorumlar

  1. Avatar of Gülseren sezen Gülseren sezen dedi ki:

    Emekliyim ilaçlarda eczaneler fark ücret alıyor

  2. Avatar of Mustafa Mustafa dedi ki:

    Mysoline 250 mg tablet ilaç sgk ödüyorum bu ilaç neden. Zor bulunuyor

  3. Avatar of Aysenur Aysenur dedi ki:

    Merhaalar benim sorum dişleri mde çık eksik var devlet hastanesinde implant yapiliyormu

  4. Avatar of Kemalettin Öztürk Kemalettin Öztürk dedi ki:

    Dört ay önce amaliyat olmuş bir emekli erkek sgk lı olarak,doktorum tarafından ” içerisinde tadalafil etken bulunan 5 mg. 28 tablet” ilacı tavsiye etti.
    SGK ödemiyor dedi. Yalnız bası internet ortamlarında ödendiğine dair yazılara rastladım.Bu ilacı kurumunuz karşılamaktamıdır.

    Kolay gelsin, hayırlı işler.