2021 Güncel:
Göz bozukluğu rahatsızlığı bulunan vatandaşlar sigortaların gözlük cam ve çerçeve ile lens ücretlerini karşılayıp karşılamadığını merak etmektedirler. Gözlük kullanan ve göz rahatsızlığı bulunan kişilerin gözlük masrafları SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak bunun bir süresi ve kriteri mevcuttur. Bu içeriğimizde devletten gözlük almak isteyenler tarafından araştırılan; Devletin kaç yılda bir gözlük verdiğini, gözlük hakkı sorgulama nasıl yapıldığını, gözlük camı kaç yılda bir değiştirildiğini ve diğer merak edilen konular hakkında bilgileri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Sigortalı çalışan her vatandaşın devletten gözlük alma hakkına sahip olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Birçok hasta devletten gözlük hakkını nasıl kullanacakları konusunda araştırma yapmaktadır. Devletten gözlük çerçevesi desteği ile gözlük almak isteyenler öncelikle herhangi bir devlet hastanesinde randevu alarak muayene olduktan sonra hekimin koyduğu teşhise göre kişinin gözlüğe ihtiyacı olup olmadığını saptandıktan sonra gözlük alabilirler. Hastaların gözlük muayenesi bilgilerini e-nabız sistemine yükler ve buradan hastalara bir şifre verilir. Bu şifreler SGK ile anlaşmalı herhangi bir optiğe verildikten sonra, e-nabız sisteminden gözlük çerçevesi ve gözlük camı ödeneklerine bakılabilir.
Çalışan ve sosyal sigorta primini ödeyenler devlet hastanelerinde göz doktoruna muayene olarak gözlük alabilirler. Bunun için Devlet hastanelerindeki Göz Polikliniklerinden randevu alarak göz muayenesi olup göz rahatsızlığınıza teşhis koydurarak göz doktoru gözlük yazdığında devlet destekli gözlük alabilirsiniz. SGK tarafından tanınan sigorta hakkından yararlanarak gözlük ödemesinden yararlanarak 3 yıl süreli gözlük ve çerçeve alabilirsiniz. Sigortadan alınan gözlükler 3 yıllık olarak verilir.
Gözlük hakkını kullanan kişilere 3 yıl içerisinde yeni çerçeve verilmemektedir.
Şimdi 3 yıl dolmadan gözlük nasıl alınır konularına değinelim.
Gözlük ve çerçevelerinin yenilenme süresi 3 yıl olarak belirlenmiştir. Süre bitiminden hemen sonra yeni bir gözlük alabilmek mümkündür.
3 yıl süresi dolmadan SGK tarafından yeni bir gözlük ve çerçeve almak mümkün değildir.
2021 yılında SSK’ dan gözlük alanlar bir sonraki gözlük alma haklarını 2024 yılında kullanabilecektir. 2023 yılı gelmeden gözlük alamayacaktır. Gözlük hakkı olup olmadığını sorgulamak isteyen kişiler bu işlemlerini e-Devlet üzerinden yapabilir.
Ancak bazı durumlarda ise 3 yıl dolmadan hastalara yeniden cam değişikliğine izin verilebilmektedir. Göz doktorunun muayenesinden sonra hastanın göz sağlığı açısından bir ilerleme görülmesi durumunda özellikle de 0,5 diyoptrilik olması halinde sigortadan 3 yıl beklemeden istenilen zamanda ve gözlük camının değişikliğinin yapılması ile yeni gözlük alınabiliyor. Görme bozukluğunda ileri derecede olmayan düşük diyoptrilik olması durumunda da gözlük bedelini hastanın kendisi karşılaması gerekiyor.
18 yaşından küçük çocukların büyüme ve gelişme dönemlerinde verilen gözlük ve çerçevelerin yenilenmesi ve değiştirilmesinin gerekli olduğu durumlarda da bu 3 yıl süre geçerli olmaz değiştirilmesi sağlık kurulu raporu ile belgelenmesi ile istenilen zamanda yenilenir.
Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında verilen reçetelerin süresi 10 iş günüdür. Süre geçince bu hakkınızı kaybetmiş oluyorsunuz. Bundan dolayı hastaneden aldığınız reçetenin günü dolmadan optikçileri ziyaret ederek hakkınızı gününün geçirmeden kullanmanız gerekmektedir.
Sigortadan gözlük alarak yenilemek için gerekli sürenin ne kadar kaldığını öğrenmek amacıyla çam ve çerçeve hakkı sorgulamalarını iki yolla yapabilirsiniz. Devlet hastanesinden daha önceden göz doktoruna muayene olup gözlük alanlar herhangi bir sebepten dolayı yeniden sigortadan bir gözlük almak oldukça basit bir şekilde bunu öğrenebilirsiniz. Sigortadan gözlük alarak bir sonraki gözlük alma hakkını sorgulamanın Bunun en kolay yolu e-devlet üzerinden sorgulama yapmaktır.
Gözlük tipleri olan;
E-devlet şifresi olmayan kişiler ise SMS hizmetini kullanarak sorgulama yapabilirler. Devletin kaç yılda gözlük verdiğinin bilgisini SMS şeklinde de sorgulayabilirsiniz.
Bir diğer yoldan ise cep telefonundan sms göndererek 1 lira ödeyerek de kısa yoldan sorgulama yapabilirsiniz. Tüm operatörlerde geçerli olmak suretiyle çam ve çerçeve sorgulama yapacak olan kişiler Kimlik numaraları ve aile sıra numaralarını istedikleri çam yada çerçeve hakkını hangisini sorgulayacaksa onu büyük harflerle yazarak 5502‘ ye kısa mesaj yollayarak Sms ile sorgulama yapabilirler.
KISA MESAJ İLE SORGULAMA;
Örnek; CERCEVE boşluk TC kimlik No boşluk Aile Sıra No yazıp 5502’ye ve CAM boşluk TC kimlik No boşluk Aile Sıra No yazıp 5502 ye gönder.
Gözlük hakkınız olup olmadığını sorgulamak için yukarıdaki şekilde kısa mesaj yöntemi ile örnekteki şekilde yazarak 5502 ‘ ye sms atarak sorgulama yapabilirsiniz, mesaj sonrasında size geri dönüş yapılarak ne zaman gözlük camı yada çerçevesi alacağınıza dair bir kısa mesaj yollanacaktır.
Devletin gözlük cam ve çerçevesi için verdiği destek miktarları şu şekildedir;
SGK anlaşmalı gözlük çerçevelerinin bedelleri şu şekildedir;
Bunların yanı sıra çerçeve alan kişi yerli üretim bir çerçeve seçer ise SGK’ nın ödediği tutar: 43.20 TL olacaktır.
Gözlük camlarının diyoptri değerlerine göre ise fiyatlar değişmektedir. SGK’ nın en sık ödediği cam ücretleri aşağıdaki gibidir.
SGK her hastaya 3 yılda bir kez olmak kaydıyla 37.80 TL veya 43.20 TL çerçeve alabilmesi için katkıda bulunur.
SGK tarafından verilen gözlük desteğinin hesaplaması bazı hususlar gözönüne alınarak hesaplama yapılmaktadır.
SGK tarafından 3 senede 1 olarak verilen gözlük desteği, bütün sigorta kolları için geçerlidir.
Gözlük ihtiyacı olmayan, ancak süresi dolduğu ve yeni bir gözlük hakkı oluştuğundan dolayı insanlar bu haklarını güneş gözlüğü ile kullanıp kullanamayacaklarını merak etmektedir. Bunun bir hak olduğunu, ancak kullanmamanız durumunda herhangi bir yaptırım uygulanamayacağını ifade etmek gerekiyor. Reçete yazdırılarak alınacak olan gözlükler sadece numaralı gözlükleri kapsamaktadır. Resmi olarak bu reçeteler ile güneş gözlüğü almak mümkün olmamaktadır.
Numaralı gözlük reçetesi ile güneş gözlüğü alma uygulaması yasalara aykırıdır. Bu konuda dikkatli olunması gerekiyor. İdari yaptırımlar söz konusu olabilir.
SGK numaralı gözlük yerine lens kullanması gereken kişilere belirlediği zaman aralıkları içerisinde ödeme yapar. Gözlük kullanmasına onay verilmeyen kişilere, SGK tarafından lens desteği de verilmektedir. Lenslerin sağlık durumundan dolayı kullanılması durumunun yanı sıra aksesuar ürünü olarak kullanılması durumu, ücretlerin SGK kapsamında karşılanmasına etki etmektedir. SGK bünyesinde genel sağlık sigortası olan ve bir göz sorunu olan kişiler, belirlenen süreler içinde lens ücretlerini sigorta kapsamında karşılayabilmektedirler.
SGK’ya bağlı sigortalı çalışanlara bazı rahatsızlıklarından dolayı lens desteği de verilmektedir. Miyop veya hipermetrop gibi rahatsızlıkları olan kişilere yalnızca gözlük camı ve gözlük çerçevesi desteği verilirken, Miyop, Hipermetrop, Astigmat vb. dışında kalan özel görme bozuklukları olan yaşlı kişiler ya da çocuklar için SGK tarafından SUT eki “Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzemeler Listesi” nden lens desteği bedeller üzerinden Kurumca karşılanır.. Lens desteği yetişkin vatandaşlara 2 senede bir olacak şekilde verilmektedir. Çocuklar için ise 6 ayda bir lens desteği verilmektedir.
SUT Cam Tablosu EK3D Görmeye Yardımcı Tıbbi Malzemeler Listesi’nde yer alan;
Nitelikli Görmeye Yardımcı tıbbi malzemeler Fiyatları olarka SGK kapsamında verilen lens desteği;
Her ay yenilenmesi gereken lensler için 6 tanesi 50 TL olarak belirlenmiştir. Her ay değiştirilmesi gereken 6 çift lensin ücreti ise 100 TL’dir. Detayları buradan inceleyebilirsiniz.
Yahu zaten gözlük alımında çok küçük komik rakamlar devlet tarafından karşılanıyor devletin reçetesini cepten karşılayarak alın devlet kendini çok büyük sanmasın
Sadece devlet hastanesine gidenleri bu haktan yararlanıyor özel hastaneye gitsem bu hakkimi kulanamazmiyun yani gözlük verme hakkını
Benim gözlüğüm misineli çerçeveliydi birkaç sefer yerinden kurtulup yere düştü ve kullanılmaz hale geldi gözlükcüye gittim 3 yılda bir yenileniyor denildi,çok üzüldüm,çok yazık insan ihtiyaç duymasa,çok da meraklı değil gözlük takmaya ben gözümün bu hale gelmesini,doğu ve güneydoğuda terörle mücadelede gece görüş kullana,kullana bu maduriyeti yaşıyorum,çok yazıkki bu ülkeye hizmet edip sağlığını yitirenlere bu şekilde 21..yüzyılda,bu maduriyeti yaşatanlar utansın,hakkımı helal eymiyorum….
100-200 tl veremiyorsaniz gözünüz için diyebilecek birşey yok
Durumu olmayabilir zengin ve fakirlerin aynı kefeye konulmadı çok saçma zaten durumu olan bi insan devlet destekli gözlük almaz kendi parasıyla alır,enazından devlet böyle mağdur olan insanlara yeni bi hak tanıyabilir zaten arkadaşta devlete hizmet ederken göz sağlığını bozmuş devletimizin bu şekilde mağdur olan insanlara artı bir destek sağlayabilir.
gözlüklerin camları gözlükçü tarafından değil,doktor tarafından verilmeli doktor teşhisi koyunca hastahane o camları doktora getirmeli camlar doğru derecelendirildikten sonra hastaya verilmeli,gözlükçü geneli demeyim çoğunluğu doktorun yazdığının ya alt yada üst derecesini verir ve hastanın gözünü daha çok bozar.
Eşime ters numaralar takılmıştı dediginiz de hakli olabilirsiniz. Tekrar gifip kontrol ettirmeli aslinda.