2021 Güncel:
Ülkemizde yaşayan herkese GSS olma zorunluluğu getirilmiştir. Sigortası Olmayanlara Genel Sağlık Sigortası yapılması zorunludur. GSS başvuru, sorgulama, e-Devletten GSS başvurusu ve sorgulama, sağlık güvencesi olmayanlar ve sosyal güvencesi olmayanlar sağlık hizmetlerinden nasıl yararlanır? Detaylarını araştırdık.
1 Ocak 2012 Tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu GSS (Genel Sağlık Sigortası) kişilerin öncelikle sağlıklarının korunmasını ve sağlık sorunları ile karşılaşmaları halinde oluşan harcamaların finansmanını sağlayan sigortayı ifade etmektedir. GSS’nin temel amacı ülke genelinde tüm vatandaşların sağlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlamaktır. Türkiye’de sağlık sigortası sosyal sigortalar kapsamına alınan, tamamen kanun hükümlü ve zorunlu bir sistemdir. Genel sağlık sigortasından faydalanabilmek için tescil gerekmektedir. Zorunlu olan genel sağlık sigortası 18 yaşını dolduran ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesi kapsamaktadır.
Genel sağlık sigortası kapsamında vatandaşların yerleşim yeri Türkiye olması şartı ile aşağıda sıraladığımız maddeler gibi düzenlenmiştir.
2 yıl içerisinde eşlerinden boşanan kız çocukları ve maaşlarının kesildiği tarihten itibaren 2 yıllık sürenin sonuna kadar genel sağlık sigortalısı sayılarak faydalanabilirler.
Başvuru yapmak isteyen kişilerin belirli evrakları hazırlaması gerekmektedir. Bu evraklar ise;
Gerekli bütün bilgilerin doldurulup imzalatılmasından sonra tekrardan kaymakamlığa teslim edilmesi gerekmektedir.
Genel Sağlık Sigortası sorgulama işlemi yapmak isteyen kişiler e-Devlet sistemi üzerinden yapabilirler. e-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra;
Genel Sağlık Sigortası borcunuzun olup olmadığını bu şekilde öğrenebilirsiniz.
Sağlık güvencesi olmayan vatandaşlar hastalıkları sebebi ile hastane ve sağlık ocaklarına gitmek istediklerinde muayene olabilirler. Muayene olmak isteyen kişiler MHRS sisteminden randevu alabilirler yada sağlık ocaklarına gidecek kişiler sıra numarası alarak muayene olabilirler. Hastane ve sağlık ocaklarında muayene olmanın ücretler, eczaneden ilaçları alırken sistemde gözükmektedir. İlaçlar yazılan reçete ile birlikte alınken ilaç ücretinin üzerine muayene ücreti de eklenmektedir. Bu şekilde muayene ücretini ödeyerek sağlık hizmetlerinden faydalanabilirsiniz. Geliri asgari ücretin 3/1’i altında ise;
Özel hastaneleri tercih etmeleri durumunda oluşacak tüm masrafları kişiler kendileri ödemektedir.
Genel sağlık sigortası olmayanların, sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için gelir testi yaptırmaları gerekmektedir. Sigortası olan vatandaşların ise genel sağlık sigortası sistemine tabi olmaları zorunludur. İlçe kaymakamlıklarından gelir testi yaptıran kişiler başvuru yaparak verilen formu doğru bilgileri ile doldurmaktadır. Gelir testi ise kişinin yaşadığı hanedeki kişi sayısının toplam gelirinin kişi başına düşen gelirine göre asgari ücret üzerinden hesaplanmaktadır.
Sigortası olan kişilerin Genel Sağlık Sigortası SGK tarafından karşılanıyorken GSS’sı olmayan vatandaşlar
Aylık gelirler brüt asgari ücretin üzerinden olan kişilerin ödemesi gereken prim tutarı asgari ücretin %3’ü kadardır.,
2021 yılında brüt asgari ücret 3.577 TL’dir.
Brüt Asgari Ücret %’de Oranı Ödenecek Sağlık Sigortası 3.577 TL %3 107,31 TL
Bu sebeple kişilerin ödemesi gereken tutar kapsamında vatandaşların ödemesi geren prim tutarı 107, 31 TL‘dir. Genel Sağlık Sigortası Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları hakkında detaylı bilgileri buradan alabilirsiniz.
Sigortasız olan kişiler, Devlet Hastanesi Sigortasız Muayene Ücretleri yazımızdan bilgi alabilirler.
Ben yeşil kartlıyım ve açılmasını istiyorum ben sarà hastasıyım eczaneden ilaçlarını alamıyorum.