Özel Hastane Doğum Ücretleri SGK 2023 (Fazla Ücret İadesi)

Özel hastanelerde hastalardan tahsil edilen fazla ücretin geri alınması mümkündür. Özel hastane doğum ücretini geri almak için ne yapılmalı, muayene ücretini geri alma şartları nelerdir, 2023’de SGK özel hastane ücretleri ne kadar oldu? Yeni doğan bebek özel muayene ücretleri, detaylı faturaları ve özel hastanelerin bilgileri gibi tüm soruları sizler için detaylandırdık.

Özel Hastane Doğum Ücretleri SGK 2023 (Fazla Ücret İadesi)

Doğum ve özel bir hastanede yatış için randevu almadan vazgeçmiş olabilirsiniz. Ücretinizi geri almak için hastaneye geri ödeme talebinde bulunabilirsiniz. Özel hastanelerde muayene, ameliyat ve tedavi sonrası hastaneye yapmış olduğunuz ödemeleri geri almak isteyenlerin böyle bir hakkı vardır.

Özel hastane doğum ücretleri, hastanenin konumuna, doktorun ele alındığı veya kullanılan tesislere göre değişkenlik gösterir. Ortalama olarak, özel hastanede doğum ücreti 8.000 TL ile 15.000 TL arasında değişebilir. Ayrıca, bazı özel hastaneler ve doktorlar ek ücretler talep edebilir. Bu nedenle özel hastane doğum ücretleri konusunda detaylı bilgi almak için bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Özel Hastane Doğum Ücretleri 2023 Güncel Tarife

Özel bir hastanede doğum ücretinin sadece 400 TL’sini SGK karşılıyor. Tüm özel hastane doğum ücretlerinin SGK tarafından karşılanması mümkün değildir. Özel hastanelerde doğum ücretleri 750 TL ile 4.500 TL arasında değişmektedir.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu‘nun Genel Sağlık Sigortası uygulamaları esasında hiçbir hastane gerek yeni doğan gerekse yoğun bakımı gereken yeni doğan bir bebek için kimseden fiyat farkı talep edemez.

Normal zamanlarda SGK ile anlaşmalı özel hastaneler ve vakıf üniversite hastaneleri dahil olmak üzere her iş ve işlem için %90’a varan fark talep edebilir.

Acıbadem hastanesi, Trabzon özel hastanesi, Ankara Özel Hastanesi, Medical Park ve İzmir özel hastanesinin 2023 doğum ücretleri aşağıdaki gibidir:

Acıbadem Doğum Fiyatları Ne Kadardır?

Acıbadem Hastanesi doğum ücretleri aşağıdaki gibidir:

Hastane AdıNormal Doğum FiyatıEpidural Doğum FiyatıSezaryan Doğum FiyatıUzman Doktor Muayene Fiyatı
ACIBADEM8.100 TL- 20.000 TL13.300 TL15.220 TL-20.000 TL300 TL – 429 TL
En Net Fiyat Bilgisini Hastanelerden Alabilirsiniz.

İzmir Özel Hastane Doğum Ücretleri 2023’de Ne Kadar?

İzmir Özel Hastane doğum ücretleri aşağıdaki gibidir:

Hastane AdıNormal Doğum ÜcretleriSezaryan Doğum ÜcretleriEpidural Doğum ÜcretleriMuayene Ücretleri
MEDİFANE2.500 TL5.000 TL 200 TL- 300 TL
EGEPOL3.000 TL- 4.000 TL5.000 TL3.500 TL200 TL
İzmir Özel Hastane Doğum Ücretleri

Yukarıda verdiğimiz tabloda sizler için İzmir ortalama araştırması yaparak örnek hastaneler ve doğum ücretleri tablo halinde derledik. Hastanelerden doğumlar ve ücretler hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Ankara Özel Hastane Doğum Ücretleri 2023 Yılında Ne Kadar?

Ankara’da bulunan Acıbadem, Medicana, Memorial, Ankara Üniversitesi tıp fakültesi ve Özel Keçiören hastanelerinde ortalama doğum ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Normal doğum fiyatı: 8.000 TL-17.000 TL
  • Sezaryan doğum fiyatı: 9.000 TL-20.000 TL
  • Edidural doğum fiyatı: 10.000 TL-20.000 TL

Dilerseniz, SSK’ sız Kadın doğum özel muayene ücretlerini inceleyerek bilgi alabilirsiniz.

Trabzon Özel Hastane Doğum Ücretleri Ne Kadar?

Trabzon hastanesi, Özel Karadeniz hastanesi ve diğer hastanelerde kadın doğum muayene ücretleri ve doğum ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Normal Doğum Ücreti: 3.500 TL ile 18.000 TL
  • Sezaryan Doğum ücreti: 4.000 TL ile 15.000 TL
  • Epidural Doğum ücreti: 4.500 TL ile 16.000 TL

Özel Hastane Doğum Ücretleri SGK Fazla Ücret İadesi Alma 2023 Güncel Yönetmelik

SGK fazla ücret iadesi, özel hastane doğum ücretlerinin SGK tarafından karşılanmasının yanı sıra, ayrıca sağlık sigortası kapsamı dışında çıkabilecek ücretleri de kapsamaktadır. SGK, özel hastanelerin tüm ücretlerini karşılamasına izin vermez. Bu nedenle, özel hastane doğum ücretlerinin üzerine çıkan ek ücretler, hastanın kendi cebinden ödemesi gereken ücretlerdir. Ancak, SGK’nın bu ek ücretleri hasta ya da hasta yakını olarak geri ödemek zorunda olduğu durumlar vardır. Bu durumda, SGK fazla ücret iadesi alınabilir. Bunun için, hasta veya hasta yakınlarının SGK’ya müracaat etmeleri gerekir. SGK, her durumda talep edilen fazla ücret bedellerinin tamamını ya da bir kısmını karşılayabilir.

Özel Hastane Doğum Ücretleri SGK Fazla Ücret İadesi Hesaplaması

Bakanlar Kurulu tavan tutarı sınırlamaya yetkili olup, 2016 yılı itibarıyla hastaneler belirlenen tutarın %200’üne kadar fark ücreti alabilmektedir. Hastanelere ödeyebileceğiniz maksimum ücreti SGK’nın ek ücret hesaplama uygulamasından hesaplayabilir ve daha fazla ücret alınması durumunda fazla ücreti geri alma sürecini başlatabilirsiniz.

Özel Hastane Doğum Ücretleri SGK Fazla Ücret İadesi Hesaplaması aşağıdaki güncel uygulama üzerinden yapabilirsiniz.

Özel Hastaneler Fazladan Ücret Aldığında Ne Yapılmalı?

Her halükarda hastaneler 100 TL’nin üzerindeki ödemeler için fatura kesmekle yükümlü. Özel hastanelerde fazla ücret alındığında ilk yapmanız gereken SGK Müdürlüğü’ne bağlı Sağlık Sosyal Merkezlerine şikayette bulunmaktır.

Dilekçe ile başvuran ve şikayete konu olan ücreti iade eden hastane SGK tarafından para cezasına çarptırılır. Şikayetçi hasta veya hasta yakını fark etmeksizin fazla ödenen ücretin iadesi için ayrıca bir cezai işlem uygulanmaz.

Hastane, SGK’ya şikayetiniz üzerine ücreti iade etmeyi seçerse, kendisine verilecek para cezasının yarısını ödeyerek sorunu çözebilir. Ancak sektörün büyük oyuncuları genellikle bu yolu tercih etmezler ve cezayı ödeseler bile aldıkları fazla ödemeyi iade etmemek için direnebilirler.

Şikayet durumunda hastanelerin karşılaşabileceği olumsuz durumlar şu şekildedir:

  • SGK, doğum, muayene ücretleri ve diğer ücretler için aldığı her ek ücret için hastaneye 5 kat ceza kesiyor.
  • Hastaneler bu ücreti ödemezse ceza 10 katına kadar çıkabiliyor.
  • Eğer SGK şikayetiniz sonrasında olumlu bir yanıt alamazsanız bu durumda ‘‘Hakem Heyeti” seçeneğine başvurabilirsiniz.
  • Bu durumda hastanenin hakem heyeti ile işlemlerinizi gerçekleştirebilir ve bilgi alabilirsiniz.
  • Özel hastanelerde aldığınız tüm sağlık hizmetleri için fatura alın.
  • Burada ödediğiniz tutarları karşılaştırmanız, fazla ödeyip ödemediğinizi kontrol etmeniz ve şikayet dilekçenize eklemeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

Doğum Ücreti Geri Almak İçin Nereye Başvurulur?

Doğum ücreti geri almak için, sizin yaşadığınız bölgede bulunan bir SGK şubesine başvurmanız gerekir. Bir SGK danışmanı size yardımcı olacak ve size dokümanları sunacaktır. Bunlar arasında, doktorlar tarafından imzalanmış raporlar da olabilir. Sizden istenen diğer belgeler arasında, nüfus cüzdanı, evlenme cüzdanı, sağlık sigortası gibi belgeler de olabilir.

Doğum ücreti geri almak için, doktor veya hastanenin muhasebe servisine müracaat etmeniz gerekmektedir. İlgili yetkililer tarafından talep edilecek tüm belgeleri hazırlamak ve sunmak gerekiyor. Yapılan ödemeyi talep etmek için de aynı müracaat yerine gidebilirsiniz. İstenen belgeler arasında kimlik kartınız, doktor veya hastane tarafından sağlanan fatura veya ödeme beyanı gibi belgeler bulunacaktır.

Doğum ücretini geri alabilmek için öncelikle SGK’ya şikayette bulunmanız gerekmektedir. İlgili hastane bilgilerini ve muayene olduğunuz birimi, ödediğiniz tutarı yazarak şikayet formu oluşturabilir veya başka bir çözüm olarak “Hakim Heyetine” başvurabilirsiniz.

Çözüm olarak hastanelerin oluşturduğu bir komite var ve hastanenin sizden aldığı fazla ücret için dilekçe vererek çözüm bulabilirsiniz.

Tüm iade talepleriniz olumsuz yanıtlanırsa “ALO 70″i arayarak şikayetinizi bildirebilir ve talep açabilirsiniz. Son olarak il ve ilçelerdeki SGK Müdürlüklerinde bulunan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Merkezlerine şahsen başvurabilirsiniz.

Özel Hastane Doğum Ücreti Nasıl Hesaplanır?

Özel hastaneler artan kalite ve sayı nedeniyle vatandaşların tercihi haline gelmiştir. Çoğu hastane, özel hastanelerde doğum ücretleri için paketler sunmaktadır.

Doğum paketlerinde hamilelik döneminde yapılan işlemler şu şekildedir:

  • İşitme testi
  • Refakatçi
  • Tetkik ve testler
  • Doğum ücreti
  • Bebeğin ilk aşısı
  • Topuk kanı testi
  • İlk doktor muayenesi
  • Duruma göre hastanede 1 veya 2 gece kalma

Özel hastanelerde doğum yapmayı kabul ettiğiniz ücret dışında ödediğiniz bir meblağ vardır.

Muayene Ücreti Geri Alma 2023 Güncel

Özel hastanelerde ödenecek muayene ücreti farkını SGK belirlemesine rağmen, özel hastaneler tedavi ücretinin %200’ü kadar ücret farkı talep edebilir. Vatandaş SGK’nın belirlediği ücretin üzerinde ödeme yaptıysa ve ödemek istemiyorsa artık geri alması mümkün.

Öncelikle hastaneye yapılan ödeme sonrasında detaylı fatura (hizmet dökümü) talep edilmelidir. Yapılan ödemelerin fazla olup olmadığı sitede karşılaştırılmalıdır.

İlave ücret: SGK resmi sitesinden sorgu yaparak “İlave Ücret Hesaplama” kısmından sorgulama yaparak öğrenebilirsiniz. Ödemenin fazla yapıldığından eminseniz karşılaştırdığınız belge ve makbuzunuzla hastaneye giderek geri ödeme ücreti talep edebilirsiniz.

Buna ”iadeli taahhütlü dilekçesi” denmektedir. Bu durumu hastaneye şikayet etmeniz durumunda Hastaneden olumsuz yanıt alabilirsiniz. PTT’den iadeli taahhütlü dilekçe yazarak şikayetinizi bildirebilirsiniz.

Özel Hastane Fazla Ücret Şikayet Dilekçesi Örneği

Özel hastanelerin sizden daha fazla ücret aldığını düşünüyorsanız şikayet mektubu yazarak ödemenizin yeniden hesaplanmasını sağlayabilirsiniz. Hesaplanan ödemelerde fazla ödeme yaptığınız kanıtlandığında fazla ödediğiniz fark ücretini geri alabilirsiniz.

SGK Özel Hastane Ücretleri Ne Kadardır?

Özel hastanelerde muayene için SGK anlaşmalı hastaneye giden sigortalı hasta 15 lira katkı payı ödüyor.

Devlette muayene başına alınan katkı payı 5 TL-7 TL’ dir. Özel hastaneler ayrıca SGK’nın ödediği tedavi ücretinin üzerinde %200′ ü kadar fazla fark ücreti de talep edebiliyor.

Ancak bu ücretler hastanelere göre değişiklik gösterebilmektedir. Muayene ücretleri devlet hastanelerinde olduğu gibi eczaneler tarafından tahsil edilmektedir. Ayrıca muayene ücreti dışındaki muayene ve tetkik ücretleri hastane tarafından tahsil edilir.

Özel Hastane doğum ücretleri içeriğimizden ücretler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ancak unutmayalım ki özel hastaneler SGK’ya bağlı olsa bile muayene ücretleri ve müdahale prosedürleri hastanelere göre değişmektedir.

SGK Özel Hastane Masraflarını Karşılar mı?

SGK’nın özel hastane muayene ücretlerini karşılayabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. SGK ile anlaşmalı özel hastanelerde muayene olmanız durumunda masraflarınızın bir kısmını SGK karşılamaktadır. Kalan ücret hastane tarafından ödenir. Özel hastanelerde talep edilen diğer ücrete ise fark ücreti denir. Ayrıca acil durumlarda özel hastanelere gidildiğinde herhangi bir ücret ödenmiyor.

SGK Özel Hastanede Doğumu Karşılıyor mu?

Özel bir hastanede doğum ücretinin sadece 400 TL’sini SGK karşılıyor. Tüm özel hastane doğum ücretlerinin SGK tarafından karşılanması mümkün değildir.

SGK ile anlaşmalı özel hastaneler hangileridir içeriğimizde listeledik.

Özel Hastane Muayene Ücretleri

Özel hastanelerin muayene ücretlerini sizler için bir tablo halinde derledik. Dilerseniz aşağıdaki tablodan bilgi alarak ve istediğiniz bölümün ücretini öğrenerek hastaneye randevu talebinde bulunabilirsiniz.

PolikliniklerÖzel Hastane Muayene Ücretleri Sigortasız Özel Hastane Muayene Ücretleri
Kadın Hastalıkları200 TL-450 TL245 TL -450 TL
Genel Cerrahi175 TL-450 TL 250 TL-550 TL
Plastik Cerrahi180 TL-500 TL300 TL-650 TL
Göz Hastalıkları190 TL -300 TL250 TL-550 TL
Nöroloji175 TL-500 TL250 TL-500 TL
Üroloji170 TL-450 TL 230 TL-500 TL
Beyin Cerrahi180 TL-700 TL 250 TL-570 TL
Kardiyoloji200 TL-400 TL230 TL-280 TL
Dermatoloji180 TL-300 TL150 TL-350 TL
Göğüs Hastalıkları170 TL-300 TL150 TL-450 TL
Kulak Burun Boğaz200 TL-450 TL 250 TL-500 TL
Dahiliye180 TL-300 TL 250 TL-600 TL
Ortopedi170 TL-350 TL 200 TL-450 TL
Fizik Tedavi150 TL-350 TL245 TL-450 TL
Dahiliye Profesör Ücreti500 TL-800 TL250 TL-550 TL
Doçent Doktor350 TL-500 TL 250 TL-600 TL
Kadın doğum özel muayene ücretleri190 TL-500 TL240 TL-550 TL
Özel hastane muayene ücretleri

Özel Hastane Tahlil Ücretleri Ne Kadardır?

Ek bir bilgi olarak özel hastanelerde kan, idrar, MR ve EKG gibi çeşitli tetkiklerin ücretleri şu şekildedir:

  • Kan ve idrar tahlili 50 TL ile 100 TL arasındadır.
  • MR ve Ultrason ücreti 150 TL ile 500 TL arasındadır.
  • EKG ücreti 100 TL ile 300 TL arasındadır.

SGK İlave Ücret Alınmayacak Kişiler ve Sağlık Hizmetleri Nelerdir?

SGK’dan ek ücret alınmayacak sağlık hizmetleri ise şöyle:

  • Kanser tedavisi
  • Hemodiyaliz tedavileri
  • işitsel implant işlemler
  • Yoğun bakım hizmetleri
  • Yeni doğana verilen sağlık hizmetleri
  • Organ, doku ve kök hücre nakillerine ilişkin sağlık hizmetleri
  • Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri
  • Kardiyovasküler cerrahi işlemler
  • Yanık tedavisi hizmetleri ile ilgili sağlık hizmetlerinden ayrıca ücret alınmamaktadır.

Özel Hastaneler Hangi Durumlarda Para Alamaz?

Özel hastanelerde elektrik çarpması sonucu hastanenin acil servislerine gidildiğinde herhangi bir ücret alınmıyor. Klima, sıcak çarpması için ödeme yapılmaz ve özel hastanelerin acil servislerinde iç kanama ve iç kanamaya neden olabilecek kırık, omurilik kırıkları, yanık ve göz yaralanmaları için hastalardan ücret alınmaz.

SGK ile Anlaşmalı Özel Hastaneler Ne Kadar Ücret Alabilir?

Sigorta Sağlık Kurumu ile anlaşmalı özel hastanelerde devlet tarafından 32 TL ücret ödenmektedir. Muayene ücretini SGK’nın anlaşmalı olduğu hastanelerde belli bir tutar ile ödeyebilirsiniz.
Sigortalı iseniz muayene ücretinizi 10 TL ile 15 TL arasında bir ücret ödeyebilirsiniz. Ancak sigortanız yoksa bu ücret özel hastanelerde 30 TL ile 50 TL arasında farklılık göstermektedir.

Özel Hastanelerde Doğum Ücreti Geri Alınıyor mu?

Özel Hastanelerin SGK tarafından belirlenen ücretin üzerinde bir ücret talep etmesi ve bunun kanıtlanması durumunda ücretin geri alınması mümkündür.

Özel Hastanelerde Ücretsiz Doğum Ne Zaman Başlayacak?

Özel hastanelerde doğum yapmanın ücretsiz olduğuna dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Özel Hastanelerde Acilden Doğum Ücret Alınır mı?

Hamile kadın sigortalı olsun ya da olmasın en yakın özel hastaneye gittiğinde hastane doğum yapacak kadının durumunu acil görüp doğum yaparsa özel hastane farkı talep etmez.

Özel Hastaneye Ödenen Parayı Geri Alabilir miyim?

Özel hastanelere haksız yere ödenen ücretler şikayet yoluyla tahsil edilebilmektedir. Ancak özel hastanelerin ücret tarifesine göre ödeme yapıldığında geri ödeme alamazsınız.

SGK ile Anlaşmalı Özel Hastaneler Ne Kadar Ücret Alabilir?

SGK ile anlaşmalı özel hastaneler hastalardan ek ek ücretin yüzde 200’üne kadar fark talep edebilir.

Yorumlar

  1. Avatar of Merve Merve dedi ki:

    Bu ödeme özel ve tamamlayıcı sağlık sigortası için de geçerli mi