Onaylanan Kredi Nasıl İptal Edilir? (2023 Cayma Hakkı Kanunu)

Onaylanan Kredi Nasıl İptal Edilir? (2023 Cayma Hakkı Kanunu)

İmzalanan ve onaylanan kredi nasıl iptal edilir, hesaba aktarılan kredi iptal edilebilir mi, kanuna göre kredi kaç gün çekilir, kredi iptal başvurunuzu yapmak için içeriğimizden bilgi alabilirsiniz.

Onaylanan Kredi Nasıl İptal Edilir?

Başvurduğunuz krediyi onay aşamasındayken iptal edebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, başvurduğunuz banka şubesine giderek başvurunuzu yapan çalışan ile görüşerek iptal etmek istediğinizi belirtmenizdir. Kredi departmanı çalışanı sisteme giriş yapar ve kredi başvurusunu iptal eder.

Kredi başvurusu yapmak isteyen vatandaşlar için birçok kanal bulunmaktadır. Tercih ettiğiniz bankanın şubesine giderek başvurunuzu yapabilir veya kredi talebinizi online olarak oluşturabilirsiniz. Şubeden ve dijital ortamdan yapacağınız başvurular değerlendirilip onaylandıktan sonra anında kullanıma açılır. Onaylanan veya değerlendirme aşamasında olan kredinizi herhangi bir nedenle iptal etmek isteyebilirsiniz.

Krediniz onaylandıysa ve sözleşme imzaladıysanız ve onaylanan bu krediyi iptal etmek istiyorsanız banka ile görüşerek kredinizi ücretsiz olarak iptal edebilirsiniz. Onaylanan krediniz için banka ile sözleşme yaptıysanız cayma hakkından yararlanabilirsiniz. Kullanmadığınız veya kullanmadığınız paranızı ilgili bankanın şubesine giderek veya müşteri hizmetlerini arayarak iptal ettirebilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Nasıl İptal Edilir?

İhtiyaç kredisi iptal sürecinde cayma hakkınızı kullanmak için 14 gün içerisinde ilgili bankaya giderek iptal dilekçesi hazırlamanız yeterli olacaktır. Başvuru taleplerinizi internet servis kanalı üzerinden de iptal edip kapatabilirsiniz. Başvuru değerlendirme sürecini tamamlar ve onaylanan ihtiyaç kredinizi 30 gün içinde kullanmazsanız hesabınız banka sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilir.

Ancak, kredi tutarınız hesabınıza aktarıldıysa, dosya masraflarını ödeyerek kredinizi kapatma şansınız hala var. İhtiyaç kredinizi vadesinden önce kapatmak için bankanıza başvurabilirsiniz. Toplam borcunuz hesaplanacak ve ödemeniz gereken tutar hesaplanacaktır. İhtiyaç kredinizi erken kapatmanız durumunda, Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği kapsamında borcunuzu erken kapattığınızda faiz indirimi uygulanacaktır.

Onaylanan Kredi İptal Olur mu?

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte şubelerden yapılan kredi başvurularının yanı sıra internet kanalı da kullanılmaktadır. Dilerseniz tercih ettiğiniz bankanın şubesine giderek kredi kartınızı alabilir veya online başvuru yapabilirsiniz. İnternet üzerinden yapılan başvurular internet üzerinden iptal edilebilir. Bunun için bankanın internet şubesi veya mobil bankacılık uygulamasını kullanarak hesabınızı iptal ettirebilirsiniz. Cayma hakkınızı banka şubesine giderek de kullanabilirsiniz.

Kredi başvurunuzu iptal etmek için dikkat etmeniz gereken noktalardan bazıları şunlardır:

  • İptal edilmek istenen hesaba para giriş ve çıkışı olmamalıdır.
  • Hesap ile herhangi bir şekilde ödeme yapılmamalıdır.
  • Cayma hakkı için tanımlanan 14 günlük süreç içerisinde iptal başvuruları yapılmalıdır.
  • İptal talebi banka şubesinden yapılacaksa cayma dilekçesi oluşturularak yetkili kişilere verilmelidir.
  • Hesaptaki tutarın artıp azalmamış olması gerekir.

Bu hususlara dikkat ederek sözleşmeli veya imzasız kredi hesaplarınızı iptal edebilir ve kapatabilirsiniz. Aynı zamanda hesabınız banka sistemi tarafından 30 gün içerisinde herhangi bir işlem yapılmadan otomatik olarak kapatılacaktır.

Hesaba Geçen Kredi İptal Edilir mi?

Hesaba aktarılan krediyi bankanın belirlediği tutarı ödeyerek kapatma şansınız var. Hesaptaki krediyi kapatmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • Sözleşmeyi imzalamadan önce iptal talebinizi bankaya bildirerek hiçbir masraf ve zahmete girmeden işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Sözleşme imzalanmış ve dosyanız işleme alınmış ise 14 gün içerisinde hiçbir bedel ödemeden cayma hakkınızı kullanabilirsiniz.

Kredi başvuru ve iptal işlemleri bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Bunun için tercih ettiğiniz banka ile iletişime geçerek detaylı bilgi almanızı öneririz.

Onaylanan İhtiyaç Kredisi Kaç Gün Geçerlidir?

Onaylanan ihtiyaç kredisi ondört gün süreyle iptal edilebilir. Kişi ihtiyacını giderdikten sonra yüksek faiz ödememek için kredi kullanmaktan vazgeçebilir veya krediyi kapatmak isteyebilir.

Bu gibi durumlarda kredi kullanımı tamamlandıktan sonra cayma hakkınızı kullanarak iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Onaylanan Konut Krediyi Banka İptal Eder mi?

Onaylanan konut kredilerinde bankalar, başvuru tarihinden itibaren 14 gün içinde hiçbir gerekçe göstermeden ve hiçbir masraf ödemeden hesaplarını kapatmak isteyen vatandaşların kredi işlemlerini iptal etmekle yükümlü. Onaylanan konut krediniz için ilgili bankaya gidip iptal dilekçesi oluşturmanız durumunda hesabınız iptal edilerek kapatılacaktır.

Konut kredisinde cayma hakkı var mıdır?

28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ile konut kredilerinde cayma hakkı tüketicilere tanınmıştır. Belirtilen süreler dışında hesabınızı kapatmak isterseniz, hesabınızı kapatabilirsiniz. Hesap borcunuza ek olarak ekstra erken kapatma ücreti ödeyerek konut ihtiyaçlarınız için açmış bulunuyorsunuz.

Onaylanan Kredi Kaç Gün İçinde Kullanılmalıdır?

İhtiyaç kredisi veya konut kredisi başvurusunda bulunan müşteriler, değerlendirme ve onay sürecini tamamladıktan sonra hesaplarına aktarılan parayı sorunsuz bir şekilde kullanabilirler. İmzalanan ve onaylanan kredi için belirlenen kullanım süresi 30 gündür.

Otuz gün içinde hesaptan para çekilmesi veya girilmesi gerekir. Herhangi bir işlem yapılmazsa hesabınız otomatik olarak bloke edilecek ve banka sisteminden silinecektir. Krediniz düşerse, artık hesabınızı kullanamayacaksınız ve yeniden başvurmanız gerekecek.

Başvuru sonrasında cayma hakkınızı kullanarak gönülsüzce iptal etmek istediğiniz krediler için iptal dilekçesi oluşturmalısınız. Cayma hakkı süreci 14 gün olarak belirlenmiş olsa da bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir. Hesap kapatma ve iptal işlemleri hakkında bankanızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

Onaylı Kredi Kaç Gün Sonra İptal Olur?

Onaylı kredinizden sözleşmeyi imzaladıktan sonra 14 gün içerisinde cayma bedeli olmadan vazgeçebilirsiniz. Hatta onaylanan kredinizi henüz imzalamamışsanız yalnızca telefon üzerinden bile kredi iptali talebinde bulunabilirsiniz. İmzalanmamış kredinizi telefondan iptal ettiğinizde de herhangi bir şekilde cayma bedeli ödemeyeceksiniz.

Kredim Onaylandı Ama Çekmedim! Ne Yapmalıyım?

Kredim onaylandı ama ben çekmedim ve kullanmadım derseniz, onaylanan kredi çekilmezse ne olur? görelim. Hesabınız 30 gün içinde banka sistemi aracılığıyla otomatik olarak iptal edilecektir. Bankanız başvuruyu iptal etmeden hesabınızı kapatmış olacaktır. Ancak para çekme talebinizi bankaya bildirmeniz durumunda hesap kapatma süreniz hemen değerlendirilerek en kısa sürede sonuçlandırılacaktır.

Kredim onaylandı ama ben çekmedim ve kullanmadım derseniz, onaylanan kredi çekilmezse ne olur? görelim. Hesabınız 30 gün içinde banka sistemi aracılığıyla otomatik olarak iptal edilecektir. Bankanız başvuruyu iptal etmeden hesabınızı kapatmış olacaktır. Ancak para çekme talebinizi bankaya bildirmeniz durumunda hesap kapatma süreniz hemen değerlendirilerek en kısa sürede sonuçlandırılacaktır.

Onaylanan Krediyi Banka İptal Eder Mi?

Evet imzalı ve onaylanan krediniz bankanız tarafından iptal edilecektir. Banka şubesine giderek yetkili mercilere veya çağrı merkezine bağlanarak para çekme talebinizi müşteri temsilcinize bildirmeniz yeterli olacaktır. Böylece kullanmadığınız kredinizi hiçbir masraf ödemeden iptal edebileceksiniz. Hesabınızdaki parayı 30 gün içinde çekmezseniz banka sistemi tarafından otomatik olarak iptal edilecektir.

Kredi Başvuruları Ne Zaman Silinir?

Müşterinin yapmış olduğu kredi iptal başvurusu en kısa sürede değerlendirilerek sonuçlandırılacaktır. Cayma hakkı bulunan başvurular 180 gün yani 6 ay süreyle sisteme dahil edilir. 180 gün sonra otomatik olarak sistemden silinir. Başvurular alındıktan sonra banka müşterisinin kredi notunda herhangi bir değişiklik olmamaktadır. Değerlendirme koşulları bankadan bankaya değişiklik göstermektedir.

2023 Kredi Cayma Hakkı Kanunu

Cayma Hakkı: 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca kredi müşterisi şubelere başvurmak kaydıyla 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin kredisinden cayma hakkına sahiptir.

Cayma hakkını kullanan Müşteri’nin krediden faydalanması halinde, Müşteri anaparayı ve kredinin kullanıldığı tarihten anaparanın geri ödendiği tarihe kadar tahakkuk eden akdi faizi 30 ( cayma bildiriminin Banka’ya iletilmesinden itibaren en geç otuz) gündür. 30 gün içinde ödeme yapılmadığı takdirde kredi çekilmemiş sayılır. Banka, cayma hakkını kullanan Müşteri’den, bu maddenin birinci cümlesinde belirtilen süre içinde tahakkuk eden akdi faiz ile kamu kurum veya kuruluşuna veya üçüncü kişilere ödenen masrafları talep edebilir.

Kredi Cayma Hakkı Kanunu ile Garanti Bankası, Ziraat, Vakıfbank, QNB Finansbank, Kuveyt Türk, Yapı Kredi, Türkiye İş Bankası, Denizbank, Şekerbank ve diğer tüm bankalardan yapmış olduğunuz bireysel ya da konut hesapları için, cayma hakkınızı kullanarak iptal edebilirsiniz.

Cayma hakkı kanununa göre:

  • Sözleşmenin oluşturulduğu tarihten itibaren, cayma hakkı süreci başlamaktadır.
  • Tüketici, anaparayı ve işlenen faizi en geç cayma bildirimine kadar, bankaya ödemek zorundadır.
  • Cayma bildirimi için belirlenen ödeme süresi 30 gün olarak belirlenmiştir.
  • Banka, hesaplanan faiz, üçüncü kişilere ödenen para ve kamu kurum için belirlenen bedel dışında, herhangi bir ücret talep etmemektedir.
  • Bu talep edilen bedeller haricinde, vatandaşlardan alınan ücretler, en geç 7 gün içinde iade edilmektedir.
  • Konut kredisi iptalinde, bankanın belirlediği masraf bedeline erken kapatma cezası eklenmektedir.

Cayma hakkınız sona erdikten sonra da hesabınızı iptal edebilirsiniz. Hesabınızda tanımlanan tutarın tamamını hesabınıza geri yatırarak kapatma işleminizi tamamlayabilirsiniz. Ancak cayma hakkı sürecinden sonra iptal durumlarında ayrıca erken kapatma cezası uygulanır. Bu hususları göz önünde bulundurarak hesap kapatma işleminizi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz.

Kredi Cayma Kanunu’nu incelemek ve daha detaylı bilgi almak için TIKLAYINIZ!

Bireysel Kredi İçin Cayma Hakkı Kaç Gün?

Tüketici, kredi sözleşmesinin tarihini takip eden 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir. İhtiyaç Kredisi için cayma hakkı süresi 14 gün olarak belirlenmiştir. 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin, cezai işlem ve cezai şart olmaksızın tüketici kredisi sözleşmesinden cayma hakkına sahipsiniz. İptal etmek istediğiniz krediyi iptal etmek için belirtilen süre içerisinde ilgili bankaya bildirimde bulunmanız gerekmektedir.

Kredi Cayma Bedeli Ne Kadar?

Başvurusu yapılmış, onaylanmış ve sözleşmesi yapılmış krediler için cayma hakkınızı kullanmak için herhangi bir masraf ödemezsiniz. Para çekme talebinizi takip eden 14 gün içerisinde bankanıza bildirimde bulunarak herhangi bir ücret ödemeden iptal başvurusunda bulunabilirsiniz. Onaylanan hesabın kullanılmaması durumunda bankadan bankaya değişiklik gösterdiğini belirterek hesap işletim ücreti kesildiğini söyleyebiliriz.

Hesap işletim ücretine ek olarak müşterilerin kredi notu da düşmektedir. Sonuç olarak onaylanan tutar kullanılmayacaksa bu durum bankaya bildirilmeli ve hesap kapatılmalıdır. Cayma hakkınızı kullandığınızda, almış olduğunuz anaparayı ve o tarihe kadar tahakkuk etmiş faizi 30 gün içinde bankaya ödemeniz gerekmektedir.

Kredi İptalinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Değerlendirme aşamasında olan veya onaylanan kredilerinizi iptal etmek istediğinizde banka şubesine giderek kasiyerden veya çağrı merkezini arayarak müşteri temsilcisinden destek alabilirsiniz. Ancak iptal talebinde bulunmadan önce bilmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır.

Aşağıdaki hususları dikkate alarak başvurunuzu iptal edebilirsiniz:

  • Banka, hesapladığı faiz, kamu kurum ve üçüncü kişilere ödenmiş ücretleri talep etmektedir.
  • Bu ücretler dışından herhangi bir bedel talep edemez.
  • Tüketici, kredinin kullanıldığı tarihten, anaparanın geri ödendiği tarihe kadar olan sürede işleyen faizi ve anaparayı en geç cayma bildirimini, kredi verene göndermesinden sonra 30 gün içinde geri ödemesi gerekmektedir.
  • İstenen bu bedeller haricinde, tüketiciden alınan her türlü ücret, anapara ile tahakkuk eden faizi, bankaya ödediği tarihten itibaren 7 gün içinde, tüketiciye tekrardan iade edilmektedir.
  • Belirlenen ödeme tarihinin 14 günü aşması durumunda, ihtiyaç kredilerinden iptal tarihine kadar olan faizin ve banka tarafından yapılan tüm masrafların bankaya ödenmesi gerekmektedir.
  • Masraflar tamamen kapatıldığında, hesabınız da kapatılmış olacaktır.
  • Konut kredilerinde bu maliyetlere ek olarak erken ödeme ve kapatma cezaları da uygulanmaktadır.

Onaylanan Kredi İptal Olur mu? Garanti Bankası

Garanti BBVA kredisini iptal etmek istediğinizde size en yakın Garanti Bankası’na giderek iptal işlemi için yetkililerden destek alabilirsiniz. Kredinizin iptali ile ilgili detaylı bilgi için 444 0 333 Garanti müşteri hizmetlerini de arayabilirsiniz.

Ziraat Bankası Kredi İptali Nasıl Yapılır?

Ziraat Bankası kredi hesabınızı iptal etmek istiyorsanız Ziraat şubelerini ve 0850 220 00 00-444 0 000 numaralı çağrı merkezini kullanarak iptal talebinizi bildirebilirsiniz. Ziraat Bankası kredi başvuru iptali hakkında daha detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz.

Kyk Kredi Nasıl İptal Edilir?

KYK kurumundan burs ve kredi alan öğrenciler, e-Devlet üzerinden Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu sekmesine giriş yaparak burs ve kredilerini iptal edebilirler.

Krediden Cayma Kredi Notunu Etkiler mi?

Evet, krediden çekilme (kredi iptali) işlemi, genellikle kredi notunu etkileyebilir. Kredi notu, bir bireyin veya şirketin kredi geçmişini ve kredi ödeme alışkanlıklarını değerlendiren bir puanlama sistemidir. Kredi notu, kredi kuruluşlarının ve finansal kurumların kredi başvurularını değerlendirirken kullanılır.

Krediden çekilme, krediyi erken kapatmak veya krediyi kullanmamak anlamına gelir. Bu durumda, kredi kuruluşuna geri ödeme yapmak yerine krediyi iptal edersiniz. Krediyi iptal etmek, krediyi almadan önce belirli bir süre içinde yapılırsa, kredi notunu etkileyebilir.

Kredi notunuz, kredi ödeme alışkanlıklarınızı yansıtır. Ödeme düzeninizi düzenli ve zamanında yapmak, kredi notunuzun yükselmesine yardımcı olurken, krediyi iptal etmek veya erken kapatmak gibi durumlar kredi notunuzun düşmesine neden olabilir. Bunun sebebi, kredi kuruluşları ve finansal kurumların, kredi almak isteyen bir kişinin krediye olan ihtiyacını ve geri ödeme yeteneğini değerlendirmek için kredi geçmişini kullanmalarıdır.

Ancak, her durumun farklı olduğunu ve kredi notu üzerindeki etkinin derecesinin değişebileceğini unutmayın. Krediden çekilme işlemi, diğer kredi alımı ve ödeme alışkanlıkları gibi faktörlerle birlikte değerlendirilir. Krediden çekilme, tek başına kredi notunuzu büyük ölçüde etkilemeyebilir, ancak kredi geçmişinizdeki diğer unsurlarla birlikte değerlendirilir.

Bankadan Çekilen Kredi Nasıl İptal Edilir?

Henüz onaylanan kredinizi imzalayıp almadıysanız, kredinizi ancak müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek iptal edebilirsiniz.

İhtiyaç Kredisi Onaylandıktan Sonra İptal Edilir mi?

Evet. İhtiyaç kredinizi iptal edebilirsiniz.

Değerlendirmede Olan Kredi Nasıl İptal Edilir?

Krediniz değerlendirildikten sonra 14 gün içinde başvuru sürecini iptal edebilirsiniz.

Krediyi Aldıktan Sonra İptal Edilebilir mi?

Borçlular hesabıma geçen parayı aldıktan sonra iptal etmek isterlerse kullandıkları parayı geri yatırarak iptal edebilirler.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.