2021 Güncel:
Günümüzde memur olmak çok fazla talep görmesine rağmen belirli şartları bulunmaktadır. Belediyeler il, ilçe gibi yerleşim yerlerinin bakımı, aydınlatması, temizliği, su gibi hizmetlerin görüldüğü başkanı vatandaşlar tarafından seçilen örgüttür. Güncel verilere bakıldığında ülkemizde toplam belediye sayısı 1397 tanedir. Belediyelerin alımları belirli aralıklarda yapılmaktadır. Belediyede memur olmak için iki farklı yol vardır. Bunlar Sözleşmeli personel alımı ve Kadrolu personel alımıdır.
Belediyede memur olmak için başvurulan yollardan bir tanesi sözleşmeli personel olmaktır. Sözleşmeli olarak çalışmak istediğiniz belediyeye başvurular şahsen belediye binasına bırakacağınız CV’niz gibi belediyenin internet sitesinden de yapabilirsiniz. Yaptığınız başvuru belediyenin insan kaynaklarında değerlendirmeye alınarak kişinin bilgilerine göre olumlu veya olumsuz olarak sonuçlanır. Başvurularda dikkat edilmesi gerek konulardan bir tanesi ise başvurduğunuz bölümün sizin istediğiniz pozisyonlarda olması ve alımı yapılacak bölümün istenilen özelliklerini taşımanızdır. Başvurusu olumlu geçen kişi/kişiler belediyede çalışmaya hak kazanmış olurlar. Belediyelerde sözleşmeli personel alımı için kişi herhangi bir sınava tabii tutulmaz. Onaylanan başvurularda, başvuru esnasında istenilen evraklarla işe giriş işlemleriniz yapılarak sizleri mülakata çağırırlar. Mülakattan geçtiğiniz zaman işe başlamış olursunuz.
5393 sayılı Belediye Kanunun 49. maddesi 3. fıkrasında yer alan bilgi şu şekildedir; “Belediye ve bağlı kuruluşlarında, norm kadroya uygun olarak çevre, sağlık, veterinerlik, teknik, hukuk, ekonomi, bilişim ve iletişim, plânlama, araştırma ve geliştirme, eğitim ve danışmanlık alanlarında avukat, mimar, mühendis, şehir ve bölge plâncısı, çözümleyici ve programcı, tabip, uzman tabip, ebe, hemşire, veteriner, kimyager, teknisyen ve tekniker gibi uzman ve teknik personel yıllık sözleşme ile çalıştırılabilir.”
Bu maddeye göre belediyede sözleşmeli memur olarak çalışmak için ilgili bölümde ihtiyaç olması ve başvurunun onaylanması halinde sözleşme yaparak işe başlanabilir.
Belediyenin bünyesindeki sözleşmeli memurların maaşları enflasyon oranına göre her yıl değişiklik göstermektedir. 30875 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu kararına göre ;
“Hazine ve Maliye Bakanlığı, 7 nci maddede öngörülen hallerin gerçekleşmesi durumunda birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirlenmiş olan katsayıları, sözleşme ücreti artış oranlarını ve ücret tavanları ile 6 ncı maddede yer alan ortalama ücret toplamı üst sınırlarını; anılan fıkralarda belirlenmiş olan artış oranı ile 7 nci madde uyarınca verilecek enflasyon farkını yansıtacak şekilde yeniden belirler ve duyurur. ” maddesi yer almaktadır.
Belediyelerde sözleşmeli ya da kadrolu olarak iki türlü istihdam çeşidi bulunmaktadır. Sözleşmeli personelin belediyelerde çalışmasını değinmiştik. Kadrolu personel/memur olarak belediyelerde işe başlamak sözleşmeli personele göre farklılıkları gösterir.
Belediyelerde sözleşmeli ya da kadrolu memur olarak çalışılabilir. Yapılması gerekenler ise;
Belediyelerde memur olmak için sözleşmeli veya kadrolu olmak üzere iki farklı yol vardır. Sözleşmeli ya da kadrolu memur alımlarından önce hangi bölümler sizlere uygun hangi bölümlerde boş kontenjan vardır bunlarda önemlidir. Sınavla veya sözleşmeli alım yapılan bölümler ise;
Belediye memurluğunda her bölüm için farklı maaş uygulaması vardır. Belediye personellerinin sözleşmeli ya da kadrolu olmasına göre maaşlarında farklılık olabilmektedir.
Belediyenin yönetimde bulunduğu bölgede yerine getirmesi gereken birçok hizmet bulunmaktadır. Bunlara değinmek gerekirse;
gibi belediyenin yerine getirmesi gereken birçok hizmet bulunmaktadır. Bu hizmetlerin yürütülmesi için belediyelerde çok fazla istihdam sağlanmaktadır. Hizmetlerin yerine getirilmesini sağlamak ve yürütmek için belediyenin mevcut birimleri ise;
gibi bölümler için belediyede memurlar sözleşmeli ya da kadrolu olarak ilgili birimlerde istihdam edebilirler.
Belediyede memur olmak isteyen kişiler öncelikle KPSS’den geçerli puan almaları gerekmektedir. Her yıl düzenlenen Kamu Personeli Seçme Sınavından geçerli puan alan kişiler Belediyelerin açık kontenjanlarına bu sınav sonuç belgesi ile başvuru yaparak istenen düzeyde mezuniyet durumları (lise, ön lisans, lisans) göz önüne alınarak açık olan kadrolara yerleştirilir. Belediye de açık kadrolara girmek isteyenlerin yaş sınır şartlarını, sicilinin temiz olması ve istenen sınav sonuç belgesine sahip olması gerekmektedir.
Sözleşmeli ve kadrolu personel/memur olanların aralarında bilinen en net fark ise aldıkları ücretleridir. Sözleşmeli personelin iş hayatı süresine gelindiğinde kadrolu personele göre farklılığı sözleşmede yapması ve bu sözleşmenin süresi 1 yıl olarak yapılmasıdır. Bazı durumlarda sözleşme bittiğinde yenilenir ya da kadrolu pozisyona geçiş sağlanır. Kadrolu memurlarda herhangi bir süre kısıtlaması konulmamıştır. Kadrolu personeller iş hayatında çalıştığı süre zarfında kademe ve derece alabiliyorken sözleşmeli personellerde böyle bir durum yoktur. Kadrolu memurlarda işsizlik tazminatı var iken sözleşmeli personellerde böyle bir durum yoktur. Maaşlarında farklılık olan bu iki istihdam şeklinde ek ödemeleri kadrolu memur alırken sözleşmeli memur/personel ek ödeme alamaz. Kadrolu memurların belirli nedenlerden dolayı tayin hakkı bulunurken sözleşmeli memurun tayin hakkı yoktur. Sözleşmeli personel eğer sözleşmesinde feshederse işsizlik maaşından faydalanamamaktadır.
İstihdam edecek olan memur adaylarından istenen şartlar aşağıdaki gibidir;
Belediye memuru olmak için yukarıda listelenen evraklar ile birlikte başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilan başvurusu için tıklayınız.
İzmir Büyükşehir Belediyesi ilan başvuru için tıklayınız.
MIERHABA ARKADAŞLAR
BAĞLI BULUNDUĞUM İLÇE HASTANESİNDE VHKİ OLARAK 8 YILDIR DEVLET MEMURU OLARAK ÇALIŞMAKTAYIM. BELEDİYEYE GEÇMEK İSTİYORUM. BU DURUMDA MAAŞIMDA HERHANGİ BİR DEĞİŞME OLUR MU
Ise girmek istiyorum