Başlıklar:
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere her yıl yapılan destekleme ödemlerinden ve birçok devlet desteğinden yararlanabilmek için çiftçilerin adeta kimliği yerine geçen Çiftçi kayıt belgesinin nasıl alındığına dair tüm merak edilenler içeriğimizde yer verdik. Çiftçilerin en çok araştırdığı Çks Belgesi E-Devlet üzerinden nasıl çıkartılır? Hangi evraklar ve belgeler gerekir? İnternet üzerinden başvuru yapılıyor mı? Yeni kayıt, güncelleme ve ÇKS yenileme ücreti 2021 yılı için ne kadar? Çiftçi Kayıt Formu nasıl dolduruluyor? E-devlet üzerinden tarımsal destekleri kontrol etmek amacıyla yeni çiftçi kaydının yapılmasını sizler için anlattık.
Öncelikle çiftçilik belgesi ne işe yarar? ÇKS belgesi nasıl alınır bu konularda merak edilenler ile yazımıza başlayalım.
ÇKS belgesi; yalnızca örtü altı (sera) ve toprak üstü tarımsal faaliyetlerde bulunan çiftçiler için oluşturulmuş olan bir kayıt sistemidir.
Tarım ve hayvancılık ile uğraşan çiftçi ve üreticilerin her yıl Tarım ve Orman Bakanlığı ve devlet kurumlarından sağlanan 2021 yılında tarımsal destekleme ödemeleri ve teşviklerinden yararlanabilmesi için ÇKS belgesine sahip olmaları gereklidir. Ayrıca bu belgeye sahip olanlar;
Devletin genç çiftçi projeleri kapsamında vermiş olduğu hibelerden yararlanabilir, TKK & Ziraat bankasını sunmuş olduğu (SÜBVANSİYONLU) düşük faizli krediler ile canlı hayvan alımından tutunda tüm tarım kredi imkanlarından yararlanabilir. Yine ÇKS belgesi olan çiftçiler kamu ve özel bankalar dahil olmak üzere tüm bankalardan tarımsal kredi ürünlerinden yararlanabilir. Bankalardan çiftçilere özel sunulan çiftçi kredi kartı alabilmek için de çks belgesi olması gereklidir. Yine tarım ile uğraşan çiftçiler BAĞ-KUR üzerinden emekli olabilmeleri de bu belgeye sahip olmaları gereklidir. ÇKS belgesi ile üretilen tarımsal ürünleri nakliyesinde gerek duyulan Müstahsil Yol Belgesini çıkarmak için de gerekli bir belgedir. ÇKS kayıt olan belge sahibi olan üreticiler ekili alanlarına karşılık olarak, baktıkları hayvan sayısına ve cinsine göre teşvik ve devlet desteklerinden yararlanabilmeleri için oldukça önemli bir belge olan ÇKS belgesine mutlaka sahip olmalıdır.
Devletin sağladığı Destek paketlerinden yararlanabilmek için çiftçilerin mutlaka bu belgeye sahip olması ve sisteme kayıt olması gerekmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olan çiftçilerin bu belgeyi alabilmek için başvuruları nereye yapacağı ve nasıl kayıt olacağı da merak edilmektedir. Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olmanın birçok yolu bulunmaktadır.
Destekleme almak için ÇKS Belgesi şarttır. Çiftçiler için bu belge nüfus cüzdanı kadar önemlidir. İl Tarım ve Orman Müdürlüklerince çiftçi kayıt sistemine nasıl kayıt yapılacağını, başvuru yollarını incelerken, ÇKS kaydı nasıl yapılır? güncelleme ve tüm ücret tariflerinin sorusunu siz değerli çiftçilerimiz için yanıtlayacağız.
Çiftçi kayıt sistemine başvuru yapmayan çiftçilerin üretim yılı içinde mazot, kimyevi gübre, yem bitkileri, fark prim uygulamalarında verilen desteklemelerden yararlanabilmeleri için mutlaka Çks belgesini alması gereklidir. Yine çiftçilere verilen tarımsal destekleme, teşvik ve hibe projelerine başvurabilmek için ÇKS kaydının olması ve Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince verilen düşük faizli kredilerden yararlanabilmek ve TARSİM ürün sigortası yaptırabilmek için de ÇKS kaydı zorunluluğu bulunuyor. ÇKS kaydı olmayan çiftçilerin merak ettiği ilk kayıt işlemi nasıl yapılır, güncelleme ve yenileme sürecinde sistem nasıl ilerliyor aşağıda anlatılmıştır.
Çiftçi kayıt sistemine ilk kayıt 3 farklı şekilde yapılmaktadır. Bunlar;
Şimdi bunları inceleyelim.
Çiftçi kayıt sistemine ilk kez müracaat ediyorsanız; öncelikle kimlik bilgilerinizi beyan edeceğiniz bazı evrakları doldurmalısınız.
Tarım arazisi başka bir gerçek veya tüzel kişiye ait ise, o kişi veya kurum ile kira sözleşmesi yapmalısınız. Şahıslardan kiraladığınız arazilerin toplamı 100 dekarın üzerindeyse muhtardan değil noter onaylı kira sözleşmesi yapmalısınız. Eğer 100 dekarın altındaysa bağlı bulunduğunuz Muhtar ve azalar tarafından onaylanan kira sözleşmesi yapmalısınız.
Eğer kiraladığınız arazi Hazine malıysa defterdarlıktan veya mal müdürlüğünden kiraladığına dair kira sözleşmesi yapılmalıdır. Tarım arazisinin mülkiyeti vakıflara ait ise, ilgili vakıflarla yapılmış kira sözleşmesi ve onaylı tapu sureti koymalısınız. Tarım arazisi köy tüzel kişiliğine ait ise, muhtar ve en az iki aza tarafından onaylanan köy senedi ile birlikte köye aidiyetini gösterir onaylı tapu sureti koymalısınız. Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız.
Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız. Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.
Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il müdürlüğüne yapmalısınız.
Ektiğiniz arazilerin sahibi eşiniz veya anne, baba ve çocuklarınız ise onlardan bu arazilerin kullanım hakkını Muvafakatname-2 belgesi doldurtarak almalısınız. Tapularınız fotokopisini çektirip tapu sicil müdürlüğünden aslına uygundur kaşesi bastırmalısınız. Tapu sicil müdürlüğünden sonra boş C formuna ektiğiniz arazilerin tapu bilgilerini ve o sene yetiştirdiğiniz ürünleri yazmalısınız.
Daha sonra doldurduğunuz bu C formunu ekilişini yaptığınız arazilerin bulunduğu köyün yada mahallenin muhtarına ve azasına imzalatmalısınız.
Eğer farklı ilçelerde arazileriniz varsa; başvurunuzu ikamet ettiğiniz yerde araziniz varsa oranın Tarım ilçe müdürlüğüne, yoksa arazinin bulunduğu Tarım ilçe müdürlüğüne, arazi merkez ilçede ise Tarım il müdürlüğüne yapmalısınız.
Birçok banka hayvan kredisi çekmek isteyenlerden Çks kaydı istemektedir.
Güncelleme için gerekli evraklar ise;
Eğer bir yıl içerisinde, çiftçi kayıt sistemine kayıt yaptırmamış iseniz ertesi yıl ilk defa başvuruyor gibi başvuru yapmanız gerekmektedir. İlk defa başvuracakların yapmaları gerekenler Çks Çiftçi kayıt sistemine ilk defa nasıl kayıt olunur isimli yazımızın üst bölümünde anlatılmaktadır.
Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine başvurmadan önce aşağıdaki ÇKS başvuru evraklarının üzerine tıklayarak indirebilir ve başvuru formlarını doldurabilirsiniz. Çks kayıt sorgulama işlemini E-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Çks kayıt formu, dilekçesi, dilekçe örneğine ulaşabilirsiniz.
Kayıt için gerekli olan evraklar aşağıdadır;
Sitemiz üzerinden, Devlet Destekli Hibe ve Kredileri inceleyebilir ve en uygun Tarım Kredilerine başvuruda bulunabilirsiniz. Tüm kayıt işlemleri tamamlandığında eğer belgenizin size posta yolu ile gönderilmesini istiyor iseniz tarafınızdan 10 TL. posta ücreti alındığını bilmenizi isterim.
E-devlet sistemi üzerinden artık kayıt işlemleri için ön başvuru yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle tarbil e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekiyor. Eğer şifreniz yok ise PTT müdürlüklerine başvuru yaparak 2 TL. karşılığında şifrenizi almalısınız.
Bunun haricinde internet üzerinden yapılabilen kayıt işlemleri aşağıda anlatılmaktadır.
Daha sonra başvuru yaptığınız İl/İlçe Müdürlüğüne gerekli evraklar ile birlikte şahsen başvurmanız gereklidir.
Döner Sermaye İşletmeleri Yılı Birim Fiyatları içindeki ÇKS Belgesi Ücreti aşağıdaki gibidir;
ÇKS’ne başvurularında ve güncellemeler de (Tabii Afetler Hariç) tek sefere mahsus alınacak ücretler;
KAYNAK: Resmi Gazete
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Babam 27 Kasım 2020 tarihinde vefat etti. Babam yerine çks kayıt olabilirim. Ne yapmam gerekiyor.
Devletimiz sağolsun büraksiyi ve evrak işlerini sevdiği için, vatandaşı mağdur etmekten çekinmiyor. Çiftçi kaydı yaptırmak için veya alakalı bi konuda bilgi almak için internette forumlara girmek, sağa sola sormak gerekiyor. Halbuki devletin kurumunun prosedürü ve bütün soruları düzgün bi şekilde cevaplaması lazım ki vatandaş mağdur olmasın.
1O KARDEŞ 1 ANNEMİZ OLARAK HİSSELİ TAPUSU OLAN ARAZİMİZ VAR,HİSSEDARLAR BİR HİSSEDARA NOTERDEN TASTİKLİ VEKALET VEREREK ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİNE KAYDOLABİLİRLER Mİ?