Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? 2023 (Ücretsiz mi?)

Evlilik için sağlık raporu özel hastane fiyatları ne kadar oldu, evlilik öncesi sağlık raporu nereden alınır, başvuru formu nasıl doldurulur, evlilik öncesi sağlık raporu başvuru formu doldurma, sağlık raporu aç karnına mı gidilir mi, detaylandırdık.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır? 2023 (Ücretsiz mi?)

Evlilik için gerekli sağlık raporu yasal bir zorunluluk ve aynı zamanda yapılması gereken bir işlemdir. Gençler bu işlemi yaparken genellikle zorlanırlar. Bu nedenle çiftlerin yoğun bir şekilde araştırdığı, evlilik için sağlık raporunda neler olduğu, evlilik için sağlık raporunun nereden alınacağı, ücretsiz olup olmadığı ve evlilik arifesinde çiftler için neler yapılması gerektiği gibi konularda detaylı bilgiler veriyoruz.

Nikah İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Evlilik sağlık raporu Aile Hekimleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Devlet Hastaneleri veya Özel Hastanelerden alınır. Ancak sağlık raporu için aile hekiminin onayı şartı aranır. Evlilik arifesindeki çiftlerin sağlık raporu alabilmeleri için kendi adlarına sağlık raporu düzenleyen kurumlara başvurmaları gerekiyor. Ayrıca sağlık raporu istemekteki asıl amaç kişilerin farkında olmadıkları bulaşıcı hastalıkları olup olmadığını anlamaktır. Böyle bir hastalık varsa önlem almak ve tedavi olmalarını sağlamak gerekli bir işlemdir.

Özellikle sık görülen bir durum olan kan uyuşmazlığı da bu sağlık kontrollerinde ortaya çıkmaktadır. Eşler arasında kan uyuşmazlığı varsa tedavi uygulanır. Bu tedavi doğacak çocukların sağlığı için çok önemlidir. Anne ileride hamile kalırsa ve gerekli önlemler alınmazsa ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

2023 Yılında Nikah için Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Evlilik için sağlık raporu aile hekimlerinden, toplum sağlığı merkezlerinden, devlet hastanelerinden veya özel hastanelerden alınır. Evlenecek kişinin sağlık raporu alabilmesi için herhangi bir sağlık kuruluşuna şahsen başvurması gerekmektedir. Sağlık merkezlerinden ve aile toplum sağlığı merkezlerinden rapor almak sizin için biraz zahmetli olabilir. Bunun nedeni ise bu mekanlarda gerekli malzemelerin bulunmamasıdır.

Kan testi gibi basit testler sağlık ocaklarında yapılabilir. Ama akciğer grafisi ve diğer şeyler için sağlık ocakları yeterli değildir ve sizi başka yere yönlendireceklerdir. Bunun için özel veya devlet hastanelerine giderek rapor için başvuruda bulunabilirsiniz.

Sigortası olmayanlar sağlık ocağına gidebilir mi? Sağlık ocaklarından verilen aile hekimliği hizmetinden yararlanabilmek ve evlilik için sağlık raporu alabilmek için içeriğimizi inceleyerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Evlilik Öncesi Sağlık Raporu Başvuru Formu 2023

Çiftler evlilik öncesi sağlık raporu muayenelerini aile hekimliği, toplum sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri veya özel hastanelerde yaptırabilirler. Hastaneler başvurular için ayrı bir belge istememektedir. Ancak sağlık raporu için aile hekiminin onayı gerekir.

Evlilik öncesi sağlık raporu başvuru formuna ihtiyaç duyulacaktır. Evlilik öncesi sağlık raporu almak için sağlık raporu başvuru formunu aşağıdaki linke tıklayarak bilgisayarınıza indirebilir ve başvurunuz sırasında gerekli kuruma teslim edebilirsiniz.

Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler Nelerdir?

Evlilik başvurusunda istenen sağlık raporunda çiftin bazı hastalıklarının olup olmadığına yönelik testler yapılır.

Evlilik Sağlık Raporu İçin Gerekli Testler aşağıdaki gibidir:

  • Kan grubu tespiti
  • VDRL/RPR
  • Hemogram, (Tam kan sayımı)
  • HBsAg ve anti-HBs
  • HIV
  • Akciğer röntgen filmi
  • Anti-HCV
  • Hemoglobin Elektroforezi tetkiki bulunmaktadır.

Sağlık raporu için başvurduğunuzda sizden önce kan testi isteyeceklerdir.

Ardından Hepatit B, hepatit C, frengi, bel soğukluğu ve cinsel yolla bulaşan rahatsızlıkların olup olmadığını detaylı bir şekilde bakılacaktır. Her evlilik sağlık raporunda aynı tetkikler uygulanmamaktadır. Yaşadığınız ildeki sağlık kurumlarına bağlı olarak yapılan testler değişiklik gösterebilir.

Örneğin: Göğüs röntgeni çekmek istenmeyen kurumlar olabilir. Bu nedenle sağlık merkezlerine gitmeden önce yapılması gereken tetkikler hakkında bilgilendirileceksiniz.

Evlilik Testinde Nelere Bakılır?

Evlilik için yapılan testlerde evliliğe engel olabilecek hastalıkların kontrolü sağlanmaktadır. Evlilik testinde bakılanlar aşağıdaki gibidir:

  • Kan grubu tespiti ile kan uyuşmazlığının olup olmadığına.
  • Hemogram (Tam kan sayımı) ile anemi yani kansızlık araştırması.
  • HBsAg ve anti-HBs testi ile Hepatit B virüsü incelemesi.
  • Anti-HCV testi Hepatit C virüsü araştırması.
  • Hemoglobin Elektroforezi testi ile talasemi araştırması.
  • VDRL/RPR testi ile sifiliz (frengi) incelemesi.
  • HIV testi ile AIDS hastalığı ya da taşıyıcılığı araştırması.
  • Son olarak akciğer röntgen filmi ile de akciğer hastalıkları ve tüberküloz testleri ve incelemesi yapılmaktadır.

Testler sonucunda bu hastalıklardan herhangi biri bulunursa tedavi olmanız gerekeceği için evlilik sürecine ara vermeniz gerekebilir. Örneğin çiftlerin kan uyuşmazlığı varsa çocuk sahibi olmadan önce gerekli önlemleri almaları gerekir.

Eğer ki test sonuçlarınız temiz ise sağlık raporunuz size teslim edilecektir.

Evlenmeye Engel Olan Hastalıklar Nelerdir?

Evliliği engelleyebilecek hastalıklar şunlardır: belsoğukluğu, frengi, yumuşak şans, cüzzam ve tüberküloz. Testler sonucunda bu tür bulaşıcı hastalıklar tespit edilirse tedaviye başlanır ve evlilik süreci biraz ertelenir.

Testler Sonucunda Hastalık Çıkarsa Ne Olur?

Yapılan tetkikler sonucunda çiftlerden herhangi birinin bazı hastalıklarının olduğu ortaya çıkarsa bu durum onların evlenmelerine engel olmaz. Ancak hastalığı taşıdığı tespit edilen kişilerin tedavi olması istenecek ve sağlık raporu verilmeyecek. Ancak bazı önemli hastalıklarının olduğu tespit edildiğinde çiftlerin evlenmelerinin önünde bir engel çıkacaktır.

Evliliğe engel olan hastalıklar; tüberküloz, gonore, akıl hastalığı ve cüzzam. Bu hastalıklardan herhangi birine sahip olan kişilere sağlık raporu verilmediği gibi aynı zamanda evlenmelerine de izin verilmemektedir.

50 Yaş Üstü Kadınlar için Sağlık Raporu Nasıl Olur?

Sadece genç vatandaşlar evlilik için başvurmuyor. 18 yaşını dolduran ve evlenmek isteyen vatandaşlar da belediyelere başvurarak evlenmek istediklerini beyan ediyorlar. Evlilik beyannamesi veren çiftlerden sağlık raporu istendiğini yukarıda belirtmiştik ancak evlenecek kişi 50 yaşın üzerinde ve sağlık raporu alacak kişi kadın ise menopoza girdiğini belirtiyor. evlilik için başvurduklarında

Ayrıca menopoza girme durumu doktor raporu ile kanıtlanırsa Akdeniz anemisi testine gerek kalmayacaktır. Sağlık raporu alınırken yapılan kan testi sonucunda çocuklar ile ileride doğacak anne arasında kan uyuşmazlığı olup olmadığı da belirlenir. Tabi bu menopoz döneminden çok kadınlar için daha önemli olan bir konu.

60 Yaş Üstü Evlenmek İsteyen Kişilerden Neler Talep Edilir?

60 yaşının üzerindeki kişiler evlenmek istediğini beyan etmiş ise kişiden sağlık raporu istenmeyecektir. 60 yaşını doldurmuş ve evlenmek isteyen vatandaşlarımızdan heyet raporu istenmektedir. Heyet raporunda fotoğraf da bulunmalıdır. Heyet raporu talep etmek sadece yaşla değil, hastalık ve ölüm riskinin yüksek olmasıyla da alakalıdır.

60 yaş üstü çiftler için evlilik için alınacak sağlık raporunun heyet raporu olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Bazı belediyeler ruh sağlığı raporu da isteyebilir.

Evlilik için Sağlık Raporu Özel Hastane Fiyatları Ne Kadar?

Özel hastanelerde evlilik için sağlık raporu ücreti 100 TL ile 300 TL arasında değişmektedir. Özel sağlık kuruluşlarının belirlediği test ücretleri farklılık gösterdiği için evlenecek çiftlerden farklı ücretler talep edilmektedir.

Nikah için Alınan Sağlık Raporu Ne Kadar Süre Geçerlidir?

Evlilik başvurunuz için gerekli olan sağlık raporunuzun geçerlilik süresi 6 ay olarak belirlenmiştir. 6 ay içerisinde hazırlanan sağlık raporları geçerli kaldığı için evlilik başvurusu sırasında herhangi bir soruna yol açmıyor.

Evlilik başvurusu için sunulması gereken tüm belgelerin ve sağlık raporunun geçerlilik süresi altı aydır. 6 ay içinde kullanmazsanız resmi olarak sona erer.

Nikah İçin Sağlık Raporu Kaç Günde Çıkar?

Nikah için sağlık raporu işlemleri genellikle bir günde çıkar.

Nikah için Sağlık Raporu Farklı ilden Alınır mı?

Nikah için sağlık raporu her ilden alınabilir. Yani çiftler Türkiye’nin her yerindeki resmi veya özel hastanelerden ‘Evlilik İçin Sağlık Raporu’ alabilir.

Nikah İçin Sağlık Raporu Kaç Gün Sürüyor?

Nikah için sağlık raporları 1 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Ancak, tercih edilen sağlık kurumuna göre sürede değişiklik olabilir.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Devlet Hastanesinden Nasıl Alınır?

Başvurunun yapılacağı evlendirme dairesinden istenen tüm tetkikleri öğrenmek ve bir sağlık kuruluşundan rapor almak mümkündür. Bu muayenelerin sonuçları daha sonra aile hekimi tarafından onaylanmalı ve imzalanmalıdır. Böylece aile hekimi tarafından imzalanmış sağlık raporu alınabilir.

Evlilik İçin Hangi Testler Yapılıyor?

Evlilik sağlık raporu için genellikle kan tahlili ve göğüs röntgeni istenir. Kan tahlilinde kan grubunu belirlemenin yanı sıra hepatit, frengi ve AIDS gibi hastalıkların olup olmadığına da incelenir.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Ücreti Ödeniyor mu?

Evliliğiniz için gerekli olan sağlık raporunuzu devlet hastanesinden alacaksanız herhangi bir ücret ödemezsiniz. Evlilik sağlık raporu devlet kurumlarında tamamen ücretsiz olarak verilmektedir.

Nikah için Sağlık Raporu Birlikte mi Alınır?

Evlenen çiftlerin sağlık raporlarını aynı anda almaları şart değildir. Raporunuzu farklı zamanlarda, hatta farklı kuruluşlardan alabilirsiniz.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Aç Karnına mı Yapılır?

Evlilik için gerekli olan sağlık raporunun alınması için aç olmak gerekli değildir. Ancak bazı sağlık kuruluşlarında farklı kan testleri de uygulandığı için evlilik sürecinizin uzamaması için her ihtimale karşı aç karnına test yaptırmanızı öneririz.
Bu konuda daha sağlıklı ve doğru bilgiyi tahlil yapacak doktorlardan veya aile hekiminizden alabilirsiniz.

Aile Hekimi Kan ve Röntgen Testini Nerede Yaptıracak?

Çekilmesi gereken röntgen filmi için Verem Savaş Dispanserine yönlendirileceksiniz. İllerde göğüs röntgeniniz bu merkezde çekilecektir. Aynı gün içinde sonuç almak için biraz beklemeniz gerekecek. Kapsamlı kan testi için Aile Sağlığı Merkezlerinde kan testi yapılacaktır. Aile hekimi sizi tam teşekküllü bir hastaneye sevk edebilir. Tetkikleri yaptırdıktan sonra aile hekiminizin onayına sunacaksınız.

Evlilik İçin Sağlık Raporu Zorunlu mu?

Medeni Kanunun 136. maddesinde bu konudan bahsedilmiş ve evliliğe engel bir hastalığınızın olup, olmadığını hekim raporu ile belgelemeniz zorunlu olduğundan nikah işlemleri için sağlık raporu almak zorunludur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.