Sera Kurmak için HİBE Kredi ve Örtü Altı Tarım Destekleri 2023

Örtü altı yetiştiriciliğine dair verilen hibe ve sera işletmesi kurma maliyetlerini Sera hibe desteği 2023 şartlarını 1 dönüm sera maliyeti ne kadar olduğunu, Ziraat Bankası sera kredisi ve başvuru için gerekli belgeler nelerdir, TKDK sera desteği Kapalı sera ve Muz serası maliyeti ve Sera Kurmak için HİBE Kredi ile ilgili tüm merak edilenleri içeriğimiz de bulabilirsiniz.

Sera Kurmak için HİBE Kredi ve Örtü Altı Tarım Destekleri 2023

Devlet tarafından seracılık faaliyetinde bulunmak isteyenlere destekler verilmektedir. Seracılık yapmak isteyenlerin maddi desteğe ihtiyaçları varsa Ziraat bankası 10 yıl vadeli sera kredisine başvuru yapabilirler. Seracılık yapmak isteyen yada seracılık üzerine faaliyet gösteren girişimciler sera kurmak için gerekli belgeleri hazırlayıp Sera Kurmak için HİBE Kredi başvurusunda bulunarak yaralanabilirler. Örtü altı yetiştiriciliğine dair verilen hibe ve sera işletmesi kurma maliyetlerini, Sera hibe desteği 2023 şartlarını, 1 dönüm sera maliyeti ne kadar olduğunu, Ziraat Bankası sera kredisi ve Sera hibe desteği başvuru için gerekli belgeler nelerdir, TKDK sera desteği Kapalı sera ve Muz serası maliyeti 2023 tüm merak edilenleri içeriğimiz de bulabilirsiniz.

Sera Yapımında Devlet Desteği 2023 Güncel

Sera hibe desteği almak isteyenler 1 dönüm sera maliyetinin ne kadar olduğunu ve Ziraat Bankası sera kredisi ile bu giderleri nasıl karşılayabilecekleri araştırdık. Devlet desteğinden faydalanabilmek için Sera hibe desteği 2023 başvuru nasıl yapılıyor? Sera kurmak için gerekli belgelerin neler tüm detaylar bu sayfada.

Sera Kurmak için Hibe Kredi Destekleri Nelerdir?

Hibe kredileri kamu ve özel kurumlar tarafından sağlanan finansal destekler olarak tanımlanabilir. Hibe kredileri, belirli şartları ve koşulları karşıladıkları takdirde, girişimcilerin sermaye kaynaklarının arttırılması amacıyla çeşitli finansal destekleri içerebilir.

Sera Kurmak için hibe kredisi destekleri şu şekildedir:

  • Ülkemizdeki ilgili kurumlar tarafından verilen desteklerin içeriğini kapsayan özel proje destekleri (KOSGEB, TOBB, TÜBİTAK vb.)
  • Özel sektör kuruluşları tarafından veya özel yatırımcılar tarafından sağlanan melek yatırımları.
  • Desteklenen projelerin faydalılıklarının daha uzun süreli olarak gözetilmesi için küçük ölçekli kredi destekleri.
  • Yenilenebilir enerji projelerine kredi desteği sağlayan kurumsal destekler.
  • Yatırım yapmadan önce riskin azaltılması ve yatırımcının anlaşmalarının olabildiğince hızlı şekilde gözden geçirilmesi için üst düzey danışmanlık destekleri.

Bu çerçevede, sera kurmak için hibe kredisi destekleri, girişimcilere finansal destek sağlamak ve projenin başarısını maksimize etmek adına önemli bir fırsat sunmaktadır.

Seracılık faaliyeti örtü altı yetiştiriciliği olarak da bilinmektedir. Geleneksel seracılık faaliyetlerine devlet tarafından hibe ve krediler ile girişimciler desteklenmektedir.

Ayrıca sera kurmak için devlet desteği veren kurumlardan biri olan Kosgeb Çiftçilere verdiği 60 bin lira ve 370 bin lira hibe olarak sera kurmak isteyenlere devlet desteği vermektedir.

Örtü Altı Yetiştiriciliği İçin Sera Devlet Desteği Veriliyor mu?

Örtü altı yetiştiriciliği yapan çiftçilere verilecek olan hibe destekleri kapsamında desteklenen projelerden olan kontrollü örtü altı yetiştiriciliği projesi ile verilen Örtü Altı Tarım Destekleri şu şekildedir;

  • En az 1.000 metre karelik alanda
  • Basınçlı sulama sistem içerikli kontrolü
  • Örtü  altı tesisinde  sebze veya muz yetiştiriciliği projeleri devlet desteği verilecektir.

Örtü altında yetiştirilen ürünleri yazımızın devamında inceleyebilirsiniz. Tarım ve Orman Bakanlığı Örtü altı Yetiştiriciliği için işletme aşamasında verilen desteklerin tablosunu aşağıda inceleyebilirsiniz.

DESTEKLEME2023 MİKTARI
Mazot Gübre Desteği21 TL
Örtüaltı İyi Tarım Desteği (Bireysel)150 TL
Grup Sertifikasyonu75 TL
TARSİM Desteği (Sera Sigortası)%50’si
Örtüaltı Bitkisel Üretimde Biyolojik ve Biyoteknolojik Mücadele Desteği520 TL (paket toplamı)
Biyolojik Mücadele400 TL
Biyoteknik Mücadele120 TL
Küçük Aile İşletme Desteği100 TL
Örtü Altı Yetiştiriciliği Sera Devlet Desteği

Türkiye’de Örtü Altında Yetiştirilen Ürünler Nelerdir?

Türkiye’de örtü altında yetiştirilen ürünler arasında sebze ve meyveler, Domates, Salatalık, Karpuz, Biber, Muz, Patlıcan, Kabak, Kavun, Çilek bulunmaktadır. Örtü altında yetişen bu ürünleri ve yıllık üretim oranlarını aşağıda vermiş olduğumuz tablodan inceleyebilirsiniz.

ÜRÜNLERÜRETİM (Ton)ORAN
Domates4.083.681%48
Salatalık1.156.997%14
Karpuz877.505%10
Biber749.769%9
Muz 424.837%5
Patlıcan323.009%4
Kabak211.953%3
Kavun205.340%2
Çilek195.206%2
Diğer ürünler200.702%2
TOPLAM8.436.616 Ton
Türkiye’de Örtü Altında Yetişen Ürünler​

Seralar sebze yetiştirmek için kullanılan kapalı alanlardır. İklim koşulları göz önünde bulundurularak farklı ürünlerin yetiştirilmesi de mümkündür. Seracılık faaliyetlerinde iklime göre çilek ve süs bitkilerinin yetiştirildiği görülmektedir. İklim koşulları ile birlikte ısı, nem ve yeterli oksijen üçlüsü sağlandığında elde edilen verimin tarlalara göre daha fazla olduğu ifade edilmektedir. Domates gibi hassas bir sebze yetiştiriyorsanız bazı bölgelerde kırağıların üzerlerine devletdestekli.com yağması sonucu yanabiliyor bu nedenle, seracılık oluşabilecek her türlü hasarı minimum seviyeye indiriyor.

Sera Kurmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Seracılık yapmak isteyen girişimcilerin su, elektrik ve mazot gibi harcamalarında gerekli olan destek, devlet tarafından yapılmaktadır. Desteklerden yararlanmak isteyenlerin öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt olması gerekmektedir. ÇKS’ye kaydı olmayanlar sera hibe için verilen desteklerden yararlanamaz.

ÇKS belgesi dışında çiftçilerin hazırlaması gereken evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Sera kurulumunu gerçekleştirecek olan firma/firmalara ait, Vergi levhası sureti,
  • Çiftçinin T.C kimlik belgesi
  • Kontrollü örtü altı kayıt sistemi
  • Çiftçi olduğunu beyan eden belge
  • İşletilen sera satın alınacaksa seraya ait ekspertiz belgesi
  • Mevcut olan sera yenilenecekse veya değiştirilecek ise performans ve bunun dışında kesin fatura detayı gerekmektedir.

Bu belgeler ile başvuru yapmış olduğunuz bankalar kendi şartları ile alakalı başka belgele ve evrak isteyebilir. Ziraat bankası diğer bankalara göre çiftçilerin daha çok yanında durmaktadır.

Sera yatırımları konusunda proje başvuruları diğer yatırımlardan ayrı bir izne tabi değildir. İlgili belediye ve özel idarelerden alınacak izinler başvuru sahibinin sorumluluğundadır. Belediye ya da özel idareye müracaat ederek izin gerekip gerekmediği öğrenilebilir. Belediye ya da özel idarelerin sera yatırımları için izin gereksinimine ilişkin politikalarını ve prosedürlerini araştırarak başvurularınızın onaylanmasının mümkün olup olmadığını belirleyebilirsiniz. Gereken bilgi ve belgeleri toplayarak başvurunuzu hazırlayın ve gerekli idarelere müracaat ederek izin alın.

Sera Kurmanın Maliyeti Ne Kadar?

Sera kurmanın maliyeti, nerede yapılması planlanıyor ve hangi özelliklerin güncellenmesi gerektiğine göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, ortalama bir sera kurulumu yaklaşık 50.000 TL başlayarak 100.000 dolara kadar değişebilir.

Seracılık bir meslek olarak ve ek iş olarak da yapılmaktadır. Örtü altı üretimce çiftçilerin yetiştirmiş oldukları ürünlere ve ürün miktarlarına göre kazanacakları maliyet oranı da değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda sera kurmak içinde küçük bir işletmenin maliyeti ile işinizi büyüttüğünüzde yapacağınız harcamalar aynı kalmayacaktır. Bu nedenle maliyet açısından öncelikle seranın yapısına karar vermeniz gerekmektedir.

  • Seranın kaç yıl hizmet vermesini planlıyorsunuz.
  • Yanınızda personel çalıştıracakmışsınız.
  • Serayı kiralayacakmışsınız.
  • Satın mı alacaksınız.
  • Var olan bir arazinize mi kuracaksınız.

bunların hepsini göz önünde bulundurup maliyet hesaplamanızı yapmalısınız.

TKDK Sera Desteği

(TKDK) tarafından verilen destek ile, küçük ve orta ölçekli işletmeler, bölgesel kalkınma aracı olarak sanayide, tarımda, turizmde, hizmet sektöründe ve diğer alanlarda gelişmeyi sağlamaya yönelik hibe veya kredilerden yararlanabilir. TKDK, hibe programlarını, proje desteklerini ve kredi programlarını kullanarak, başta teknolojik yenilik olmak üzere diğer mesleki yeterlilikleri de desteklemektedir. Ayrıca, tarım ve gıda alanında, toplumsal yararlara yönelik faaliyetleri desteklemek için hibe destekleri sunmaktadır. TKDK sera desteği çiftlik-faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi alt tedbiri kapsamında uygun yatırım olarak görünen sera inşası hangi alanlarda geçerlidir? sorusuna yanıt Seraların inşası sadece süs bitkileri yetiştiriciliği için geçerlidir olacaktır. Detaylar.

Modern Seralar İçin Devlet Desteği

Devlet tarafından esnaf, çiftçi ve gençlere yönelik olarak sera modernizasyonu da ilk kez sübvansiyonlu tarımsal krediler kapsamında alınmıştır.

Tarım kredi kooperatifleri ve Ziraat Bankası’nca tarımsal üretime dair düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullandırılmasına ilişkin 100.000 TL’ye kadar destek verilmektedir.

  • Kontrollü örtü altı sera tarımı için verilecek kredi üst limiti 50 milyon liradır.
  • Yatırım dönemi için %50.
  • İşletme döneminde ise %50 faiz indirimi uygulanacaktır.

Tarım bakanlığının yaptığı çalışmalara göre seralarda kullanılan sulama suyunun tarımsal sulama suyu tarifesinden ücretlendirilmesi sağlanacak ve seracılık yapan üreticilerin üretim maliyeti de azalacaktır.

Ziraat Bankası Sera Kredisi

Ziraat bankası serası olan ve sera kurmak isteyen kişilere devlet desteği veren bankalar arasında yer almaktadır.

Ziraat bankası tarafından kullandırılan sera kredisinin üst limiti 50 milyon liraya yükseltildi. Ziraat bankası yeni sera kurulumunu yaptırmak isteyen ve hali hazırda mevcut seraların yenilenmesi ve canlandırılması için Seracılık kredi paketi yıllık %14 faiz oranları aylık %7 ile Hazine Destekli kredi vermektedir. Çiftçilere en az 1 dekar büyüklüğünde örtü altı üretim yapabilme standartlarında üretim yapan çitçilere ÖKS’ye kayıtlı sera üretim işletmelerine sera kurmak için devlet desteği vermektedir.

Ziraat bankası tarafından verilen devlet destekli Seracılık kredileri şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Çok yıllık yem bitkisi üretim kredisi
  • Sertifikalı tohum ve fidan kullanım kredisi
  • Arazi alım kredileri
  • Hasat ve pazarlama kredileri
  • Organik tarım kredileri
  • Seracılık kredileri
  • İyi tarım uygulama kredileri
  • Tarım makine kredileri

Bu kredilerden sizin ihtiyacınıza uygun olanı seçerek tarımsal yatırımızı yaparak seranızı kurabilirsiniz.

Ziraat Bankası Sera Kredisi Faiz Oranları Ne Kadar?

Ziraat Bankası Sera Kredisi Faiz Oranları yıllık %14’tür. Aylık faiz oranı ise %1,16’tır. İndirim oranları uygulandığında ise faiz oranları değişkendir.

Ziraat Bankası sera kredisi adı altında yatırım yapacak yada mevcut işletmesini büyütecek olan kişilere kredi imkanları sunmaktadır. Bu kredilerin faiz oranları ve özellikleri ise;

  • Kullanılacak sera kredisi yapılan yatırımların %75 oranında kullanılmaktadır.
  • 2-4 yıla kadar vadeli olan sera kredisi yılık %14
  • Bakanlık desteği ile %7’e düşen faizli kredi kullanabilirsiniz.
  • Kullanılacak sera kredisinin vade süre 10 yıldır.
  • Diğer tarımsal krediler gibi 24 ay geri ödemesizdir.

Ziraat Bankası tarafından yapılan faiz desteği ile birlikte yıllık %7 aylık ise %0,58 faiz oranı ile verilen sera kredisi faiz hesaplama tablosunu aşağıda inceleyebilirsiniz.

KREDİ MİKTARIVADE SÜRESİAYLIK TAKSİT TUTARITOPLAM GERİ ÖDEME
25.000 TL96 Ay (2 yıl geri ödemesiz)340,35 TL32.673,17 TL
25.000 TL84 ay (2 yıl geri ödemesiz)373,83 TL31.653,58 TL
50.000 TL96 Ay (2 yıl geri ödemesiz)680,69 TL65.346,34 TL
50.000 TL120 Ay579,51 TL69.541,46 TL
75.000 TL96 Ay (2 yıl geri ödemesiz)1.021,04 TL98.019,50 TL
75.000 TL120 Ay869,27 TL104.312,19 TL
100.000 TL96 Ay (2 yıl geri ödemesiz)1.361,38 TL130.692,67 TL
100.000 TL120 Ay1.159,02 TL139.082,92 TL
Ziraat Bankası Sera Kredisi Örnek Tablo

Devlet Destekli Sera Kredisi (10 yıl Vade 2 Yıl Geri Ödemesiz) yazımızın içerdiğinden sera kredileri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kapalı Sera ve Muz Serası Maliyeti 2023 Güncel

Kapalı sera maliyeti, seranın ölçüsüne, konstrüksiyonuna, yapı malzemelerine ve ekipmanlara göre değişir. Örneğin, seranın enine ve boyuna 25-45 m arasında bir ölçüye sahip olması durumunda, yaklaşık olarak 40.000-60.000 TL arasındaki bir harcama gerektirir.

Muz serası maliyeti, tipik olarak, yaklaşık olarak 15.000-25.000 TL arasındadır. Bununla birlikte, seranın ne kadar büyük olacağına ve hangi özelliklerin ihtiyaç duyulduğuna bağlı olarak, bu rakam anında değişebilir.

Kapalı sera ve Muz serası maliyeti 2023 yılında ne kadar olduğunu ve kaç lira olacağına dair hesaplamaları yapmak için buradan bilgi alabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Avatar of ahmet ahmet dedi ki:

    merhaba, 2 dönüm sera kurmak istiyorum.Hibeden ne kadar faydalanırım ve maliyet ne kadar olur

  2. Avatar of Abdulkadir Abdulkadir dedi ki:

    Sıfırdan sera kuracam desteği nasıl alabilirim
    Maliyeti ne kadar olur

  3. Avatar of Mehmet ali Mehmet ali dedi ki:

    Merhaba,izmirde 3 dönüm ejder meyvesi serası kurmak istiyoruz,maliyeti ne olur,ve ne kadar sevlet desteği alabilirim.

  4. Avatar of Mehmet Efe Mehmet Efe dedi ki:

    Merhabalar ben 10,000 metre kare üzüm bağımın üstünü kapatmak istiyorum. Sulama sistemim ve diğer kurulumum mevcut. Sadece bu metrekareye uygun profiller ve bölge iklimine uygun örtü sistemi sera kurulumu istiyorum. işçilik vs sebeplerle sistemin yüksekliğini 3-3,5 metre istiyorum. Devlet desteği alabilir miyim? Maliyeti ne kadardır?

  5. Avatar of Ramazan Metin Ramazan Metin dedi ki:

    Merhaba antalya da 6 dönüm sera kurmak istiyor devlet ne tur destek veriyo yazarmısnız veya tlf alabilir miyim

  6. Avatar of EKREM ERGİN EKREM ERGİN dedi ki:

    Merhaba 1 dönüm muz serası kurulumunun maliyeti ne kadar?

    1. Avatar of Tahsin Karakaya Tahsin Karakaya dedi ki:

      Yaklaşık 300bin TL. Demir fiyatları şuan çok pahalı. O yüzden şuan Sera yapmak mantıklı değil.

  7. Avatar of İlker ören İlker ören dedi ki:

    Merhaba ben 4 dekar muz serası kurmak istiyorum devlet desteği nekadar olur bilgi alabilirmiyim

  8. Avatar of Ahmed gök Ahmed gök dedi ki:

    İyi günler ben Antalya’da yaşıyorum 20 dönüm sera. Yapacağım devlet desteği. Ne kadar olur