İcra Dosyası Nasıl Kapatılır? Borcu Ödenen UYAP’tan Kaldırma Yöntemi

İcra borcumu ödedim dosya açık ne yapmalıyım diye araştıran vatandaşları için içeriğimizde icra dosyası kapatma işlemleri ve borcu ödenen icra dosyası ne zaman kapanır, icra dosya kapatma e-Devlet işlemleri neler yapılmalı, icra dosyası kapatma harcı 2023 yılında ne kadar, icra dosyası kapatma harcı hesaplama, online ibraname ile icra dosyası kapatma icra dosyası kapatma ücreti 2023 merak ettiğiniz tüm sürecin detayları yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz.

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır? Borcu Ödenen UYAP’tan Kaldırma Yöntemi

İcra dosyasının kapatılması, borçlunun borcun tamamını ödedikten sonra yapması gereken işlemlerden biridir. Bildiğiniz üzere bir ihtilaf veya ödeme sorunu sonucunda alacaklı, borçluyu avukata vererek icra takibi başlatabilmektedir. Bu gibi durumlarda borcun tamamı ödenmeden dosyanın kapatılması mümkün değildir. Borcu biten icra dosyası nasıl kapatılır, e-Devlet ile icra dosyasının kapatılması ve beraat ile ilgili tüm süreç. Yürütme Dosyası Nasıl Kapatılır? tüm detaylı bilgiler içeriğimizde.

Borcu Ödenen İcra Dosyası Ne Zaman Kapanır?

Alacaklı alacaklarından feragat ettiğinde doğrudan icra dosyası kapatılır. Daha doğrusu alacaklı icra dairesine giderek alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile beyan eder. İcra dosyası, dilekçenin işleme alınmasından birkaç gün sonrasına kadar kapatılır.

Avukat İcra Dosyasını Kapatmıyor!

Cellat borcumu ödedim diyorsa dosya açık ve süresi dolmuş icra dosyanız varsa nasıl kapatabilirim ve araştırıyorsanız hukuki sorumluluğum olmasın diye; Adınıza oluşturulan icra dosyasını avukatlar aracılığıyla ödediyseniz, dosyanızı kapatmak için icra dairesine gitmeli ve ücreti ödeyerek kapatma işlemlerini başlatmalısınız.

Bu işlemler avukatlara aracılığı ile yapılacaksa eğer avukata ödenecek tutar kadar ödeme yapılmalıdır. İşlemlerin tamamlanmasından e-Devlet üzerinden dosyanızın kapanıp kapanmadığı hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Borcu Ödenen İcra Dosyası Nasıl Kapanır?

İcra dosyasının kapatılabilmesi için alacaklının avukatı ile görüşülerek uzlaşma sağlanması gerekir. Borcun tamamının ödenmesi halinde alacaklının avukatı veya alacaklının kendisi borcun haricen tahsil edildiğine dair bir dilekçe yazıp dosyanın kapatılması için icra dairelerine talebini iletebilir.

İCRA dosyasını kapatmanın üç yolu bulunuyor. İcra dosyasını kapatmanın 3 yolu aşağıdaki gibidir:

  1. İlki İcra dairesine bizzat giderek bütün borcu ödeme yoluyla yani kapak hesabı açtırıp açık icra dosyanınız kapatarak.
  2. İkincisi avukat ile anlaşarak, ( haricen tahsil yoluyla)
  3. Üçüncüsü ise Uyap Vatandaş portalı üzerinden online ödeme yoluyla icra dosyanızı kapatabilirsiniz.

Hali hazırda açık bir icra dosyası olanlar, ilk olarak borcunu ödemek için icra dairesine şahsen giderek ”Ben borcumu ödemek istiyorum dosya hesabı ya da kapak hesabı yaptırmak istiyorum” başvuru dilekçesi verilmelidir. İcra dairesini telefonla aramak istiyorum diyenler varsa, icra dairesi bu konuda telefondan bilgi vermeyeceği için icra dairesine bizzat giderek açık olan dosyamı kapatmak istiyorum diye beyan vermeniz gerekecektir. İcra dairesine yaptığınız müracaatınız dikkate alınarak İcra müdürü işleminizi gerçekleştirebilmeniz için icra katiplerine ve icra memurlarına yetki verecektir. Yetki verilmesinden sonra icra memurları ve katipler dosyanın kapak hesabınızı yani dosya hesabınızı yapacaktır. Kapak (Dosya) hesabınız için icra, harç, masraflar bütün her şey dahil edilerek yapılacak hesaplamalar sonrasında kapak hesabı yapılacak ve toplam borcunuz çıkarılacaktır.

Sonrasında Kapak (Dosya) hesabında bulunan tüm borçlar Vakıfbank aracılığıyla ödenmek suretiyle kapatılır. Vakıfbank ve diğer bankalardan da dosya hesabı borcunuzu ödeme imkanınız bulunmaktadır. Buradaki tek şart her icra dairesinin kendine ait iban numarası bulunduğundan İban numarası ya da hesap numarasına parayı aktarıp ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Daha sonra icra dairesine ait olan IBAN’a toplam borcunuzu aktardıktan sonra ödeme yapıldığında dair banka makbuzunuzu icra müdürüne götürmelisiniz. İcra müdürü bu makbuzu dosyaya işleme alması sonrasında artık dosyada bulunan tüm borç ödenmiş ve icra dosyanız kapanmış olacaktır.

Eğer aynı dosyada haciz konulmuş ev, araba ve banka hesabı gibi farklı borçlar varsa bankaya haciz kaldırma yazısı yazdırmanız gerekiyor. Dosyanın kapanmasına rağmen bu yazıları yazdırmazsanız eğer hacizler kaldırılmaz. Genellikle çoğu vatandaş bu yazıları yazdırmadığı için bunların sorunlarını yaşamaktadır. Banka sizin icra dosyanızın kapandığı göremeyeceği için haciz kaldırma yazısı gönderilmesi talep edilir Maaş haczi varsa maaş hacziniz de borcunu ödediğinizde kalkar.

Bütün bankalardan haciz kaldırma yazısının göndermelerini istemelisiniz. Eğer bunların da tebligat ücretleri varsa bu ödemelerin de yapılması gerekmektedir. Daha sonrasında icra dosyanız kapanmış olacaktır.

Ayrıca şöyle bir detay da bulunuyor. Bir yıl boyunca icra dosyasında hiçbir işlem yapılmazsa bir yıl sonrasında icra dosyası kapanır ve icra takibi düşer. Dosya arşive kalkar. Dosya silinmez ancak alacaklı taraf işlemi yenileme talebinde bulunursa bu durumda dosya tekrar işleme açılır.

UYAP’tan İcra Dosyası Kapatma Dilekçesi

”Kapak hesabı talebi” için bulunduğunuz icra müdürlüğüne aşağıdaki dilekçe ile başvuruda bulunabilirsiniz.

İSTANBUL İCRA MÜDÜRLÜĞÜNE

Yukarıda bilgileri verilen dosyanın dosya hesabının yapılarak, çıktı olarak tarafımıza verilmesini ve bir suretinin UYAP ortamına kaydedilmesini talep ederiz.

DOSYA NO: 2023/0000 E.

00.00.2023
Alacaklı Vekili
Avukat…

Adı soyadı

İkinci yolu avukat ile anlaşarak, (haricen tahsil yoluyla) icra dosyası kapatma konusunu da aydınlatacak olursak:

1)Haricen Tahsil İcra Dosyası Kapatma

Avukat ile anlaşarak, yani haricen tahsil yoluyla avukat ile görüşüp icra dosyanızı kapatma yöntemiyle de icra dosyanızı kapatabilirsiniz. Bu işlemde icra dairesiyle değil avukatla görüşüp orta yolu bulup anlaşmaya giderek borcun tahsili sağlanabilir. Çünkü icra dairesi normal tutarı söyler. Anlaştığınız tutarı avukatın hesabına yatırırsanız, Avukat Dosyaya haricen tahsil edildiğine dair tutar belirtmeden bir dilekçe yazar. Bu şekilde işlem yapıldığında da dosya haricen kapatıldı ibaresi ile kapatılır.

Online İcra Dosyası Kapatma
Online İcra Dosyası Kapatma

2)Online İcra Dosyası Kapatma

Bir diğer icra dosyası kapatma yöntemi de, ‘‘online ödeme yoluyla icra dosyası kapatma” yoludur. Bu yöntemi de kısaca anlatacak olursak: e-Devlet aracılığı ile giriş yapabileceğini UYAP vatandaş portalı üzerinden dosya işlemleri üzerinden dosya sorgulama yaparak icra dosyanızı bulduktan sonra İcra dairesi ile görüşerek dosya kapak işlemi yapabilirsiniz. Verilecek olan tutarı sistem üzerinde görüp, toplam borç tutarını online ödeme seçeneği ile banka kartı veya diğer hesaplarınızdan ödeyerek dosyanızı kapatabilirsiniz. Tutar ödendikten sonra tekrar bilgilendirme yapmanız gerekiyor. Bilgilendirmenizi telefon ile yapabilirsiniz. Bilgilendirme yapmanızdan sonra dosyanız kapanıyor.

Borcu Ödenmiş İcra Dosyası Ne Zaman Kapanır?
Borcu Ödenmiş İcra Dosyası Ne Zaman Kapanır?

Borcu Ödenmiş İcra Dosyası Ne Zaman Kapanır?

İcra dosyasının kapatılabilmesi için borcun tamamının ödenmesi gerekir. Borç ödendikten sonra icra dairesine icra harcı ödenir. Eğer avukat bu ücreti ödeyecekse kapanış ücretinin avukata ödenmesi gerekir. e-Devlet İcra Dosyası Sorgulama sayfasından icra dosyasının kapatılıp kapatılmadığını sorgulayabilirsiniz.

İcra Dosya Kapatma e-Devlet Sorgulama

Adalet Bakanlığı’nın e-Devlet üzerinden sunduğu hizmet sayesinde adınıza kayıtlı icra dosyası olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • E-Devlet üzerinden T.C KİMLİK NO ve E-Devlet ŞİFRESİ ile sisteme giriş yapılmalıdır.
  • E-Devlet girişi yapıldıktan sonra arama butonuna ‘’UYAP VATANDAŞ PORTAL’’ yazılmalıdır.
  • Açılan ekranda yer alan ‘’UYGULAMAYA GİT’’ ifadesine tıklanarak vatandaş portala geçiş yapılmalıdır.
  • İcra Dosyası Sorgulama sayfasına giriş yapılır.
  • Uyap vatandaş portal sayfanız açıldıktan sonra sol bölmede yer alan menü üzerinden sırasıyla Dosya işlemleri – Dosya sorgulama – Yargı Türü – İcra – İlgili icra dairesi seçilmelidir.
  • İcra dairesi seçildikten sonra “Dosya Görüntüle” butonuna tıklanır ve dosya içeriğine girilir. Dosya içeriğinde “Dosya hesabı” butonuna tıklanarak güncel icra dosya borcu görüntülenebilir.
  • Herhangi bir seçim yapmasanız dahi hakkınızda aktif olarak var olan icra dosyalarını bu ekranda görüntüleyebilirsiniz.

Ancak şunu vurgulamalıyız ki; Alanında uzman bir icra avukatına danışarak hem bu işlemleri sağlıklı ve hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir hem de avukatınız olduğu için borcu azaltma ve pazarlık yapma imkanı bulabilirsiniz.

Dosyayı kapatma, işlemden kaldırma, taraf kaydının silinmesi vs. işlemler ile ilgili tüm işlemler ilgili Yargı ve İcra birimlerince yapılmaktadır. Bu haliyle tüm yargısal işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilmekte olduğundan, davalar sonuçlandığında yapılan işlemlerin elektronik ortamdan silinmesi mümkün değildir. Sonuçlanan ve kesinleşmesi yapılan davanızın ise kapalı hale getirilmesi yine ilgili Yargı ve İcra birimleri tarafından yerine getirilebilmektedir. Bu nedenle dosyalarınızın kapalı hale getirilmesi talebini ilgili Yargı ve İcra birimlerine yapmanız gerekmekte olup akabinde kapalı hale gelen dosyanız e-devlet listede görüntülenmeyecektir.

İcra takipleri yönüyle de; borcun icra dairesi yerine alacaklı veya vekiline haricen ödeme yapılmak suretiyle ödenmesi durumunda, icra dairesine bu bildirimin yapılması ile gerekli harçların icra dairesine ödenmesi ve takibin işlemden kaldırılmasının istenmesi gerektiği, bu işlemin yapılarak icra dairesince dosya durumunun kapalı hale getirilmesi halinde dosyalar eş zamanlı olarak e-Devlet üzerinden görüntülenmeyecektir. Görüntülemiş olduğunuz bilgiler sadece dosyanın taraflarınca görüntülenebilmekte olup üçüncü bir kişi tarafından görüntülenememektedir.

Ancak, e-Devlet üzerinden dosya kaldırma işlemi yapamazsınız. e-Devlet üzerinden borcunuzu kaldırmak istiyorsanız eğer büyük ihtimalle borcunuzu ya avukata ya da varlık üretim şirketine yaptınız. Bu durumda e-Devlet’ten baktığınızda dosyanız borcunuzun tamamını ödemenize rağmen borçlu görünmenize sebep olabilir. Bu esnada yapmanız gereken alacaklıya ya da varlık yönetim şirketlerine ulaşarak UYAP sistemi üzerinden icra dosyasına bir talep göndermesini sağlamak olacaktır. Harç miktarının az olması için haricen tahsil ya da vazgeçme beyanında bulunmaları halinde toplam alacağın maksimum %4,5 oranında bir harç beledi ödemeniz gerekecek. Karşı taraf icra dosyanıza biz alacağımızı tahsil  ettik ya da alacağımızındın vazgeçtik harcın hesaplanmasını talep ediyoruz şeklinde bir beyanda bulunması gerekmektedir. İcra müdürlüğünden gerekli hesaplamayı yapacaktır. Devamında ise gerekli harç miktarını icra dosyasına ödeme yapmanız durumunda tüm sitemlerden borç düşecektir.

Dosyanın ücretini ödemenize rağmen alıcı size bu konular üzerinde yardımcı olmuyorsa eğer ödediğinizi belgeleyen dekontlar ile gerekli davaları açarak dosyanın kapanmasını sağlayabilirsiniz.

İcra Dosyası Kapatma Ücreti

Borç ve ek masrafları hesaplamak için icra dairesine giderek dosya numarasını ve teminat tutarını hesaplatmanız gerekir. Ücretlere icra dosyası kapatma ücretleri dahildir. Borç ve ek masraflarınızı hesaplamak için icra dairesine giderek ilgili dosya numarası ve dosya kapak hesabını hesaplamanız gerekmektedir. Giderlere 2023 yılında icra dosyası kapatma ücreti dahildir.

2023 yılında icra dosyası kapatma ücreti 31,40 TL olarak belirlenmiştir. Teminat tutarının ödenmesinin ardından dosyanın kapatılması için İcra Dairesi yetkilileri tarafından gerekli işlemler başlatılacaktır.

(1) SAYILI TARİFE

  • İcraya başvurma harcı 179,90 TL.
  • Değeri belli olmayan icra takiplerinde, icranın yerine getirilmesi harcı 179,90 TL.
  • Değeri belli olan icra takiplerinde tahsil harcı, değer üzerinden:
    • a)Ödeme veya icra emrinin tebliği üzerine hacizden evvel ödenen paralardan (Yüzde 4,55)
    • b)Hacizden sonra ve satıştan önce ödenen paralardan (Yüzde 9,10)
    • c)Haczedilen veya rehinli malların satılıp paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan (Yüzde11,38)
    • d)Resmi ve özel müesseseler memur ve hizmetlilerinin maaş, ücret, gündelik ve sair hizmet Gelirlerinin haczi suretiyle tahsil olunan paralardan (Yüzde 4,55)
    • e)Takip talebi bulunmayan alacaklılara İcra ve İflas Kanununun 125 inci maddesinin 3 üncü fıkrası gereğince ödenen paralardan (Yüzde 2,27)
    • f)Gayrimenkullerin ve gemilerin tahliye ve tesliminde:
  • İcra emrinin tebliği üzerine tahliye olunduğu takdirde (Yüzde 2,27)
  • Tahliye ve teslim icra marifetiyle olduğu takdirde (Yüzde 4,55)
  • Menkul tesliminde;
    • İcra emrinin tebliği üzerine teslim halinde (Yüzde 2,27)
    • İcra marifetiyle teslim halinde (Yüzde 4,55)

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan Harçlar Kanunu Genel Tebliği için tıklayınız.

İbraname İle İcra Dosyası Kapatma İşlemi

İbra işlemlerinde icra daireleri ile mutabık kalındığı takdirde borcu taksitlendirebilirsiniz. Borcunuzu ödemek istediğiniz tarihi belirtmeli ve bu tarihler arasında borcumu ödeyeceğinizi söylemelisiniz. İcra dairesi 4 ayda 5 taksit yapar ancak bunların tam gün ödenmesi gerekir.

Ancak, vermiş olduğunuz tarihte borcunuzu ödemezseniz hapis cezasına varan yaptırımları olduğu için ibraname çok tercih edilmemektedir.

İcralık Olanlara Sicil Affı Yasası ve Uygulaması için tıklayınız.

İcra Dosyasına Hapsen Tahsil Nasıl Yapılır?

Herhangi bir borçtan dolayı hapis cezası kararı eğer borcun 3 ay süreyle hapsen tazyik’e çevrilmesi ile verilmektedir. Bu icra iflas kanunu gereğince verilen bir hapis cezasıdır.

Bu ”cezaya tazyik hapsi” ismi verilmektedir. Tazyik hapsi 3 ay sürelidir. Bu açık ceza infaz kurumlarında bir hakkın yani cezanın tamamının infaz edilmesi yani cezaevinde yatılması için infaz edilir. Şartlı tahliye süresi bulunmamaktadır. Bunların haricinde başka bir tedbire de çevrilemez. Ancak, borcun ödenmesi yada kişinin şikayetinden vazgeçmesi durumunda tazyik hapsi kaldırılır.

3 aydır tutuklu bulunan kimse, bu hapis cezasının belli bir halini ödedikten sonra borcunun belli bir kısmını ödediğini ifade ederek indirim talep edemez. Çünkü orası zorlayıcı bir hapishanedir. Kişinin özgürlüğünü elinden almakta ve borcunu ödemeye teşvik etmektedir. Bu durum adli paradan çevirmeye verilen hapis cezaları ile karıştırılmamalıdır.

Zira adli para cezasından çevrilen hapis cezalarını da Örneğin; 1.000 TL üzerinden çevrilen 50 günlük bir hapis cezası varsa bunun 25 günü yatıldığında ödenmesi gereken para yarı yarıya düşer. Ancak, hapsen tazyiklerde bu durum söz konusu değildir.

İcra Dosyası Ne Zaman Düşer ve Düştüğü Nasıl Anlaşılır?

İcra dosyasının kapatılabilmesi için alacaklının avukatı ile görüşülerek çözülebilir. Borcun tamamının ödenmesi halinde alacaklının avukatı veya alacaklının kendisi borcun haricen tahsil edildiğine dair bir dilekçe yazıp dosyanın kapatılması için icra dairelerine talebini iletebilir.

İcra Dosya Kapatma Masrafı Ne Kadar?

İcra dairesine ödenecek tutarlardan, ödeme emrinin tebliğinden sonra ve hacizden önce ödenecek tutarın %4,55’idir. İcra dosyasına ödenen tutarların hacizden önce ve satıştan önce olması halinde tahsil edilen tutarın %9,10’u kadardır.

İcra Takip Dosyası Ne Zaman Düşer?

Borçlar Kanunu’na göre, kanunda aksi öngörülmedikçe her alacak 10 yıllık zamanaşımı süresine sahiptir.

İcra Dosyası Kapatma Harcı Nasıl Ödenir?

Borçlu, vatandas.uyap.gov.tr üzerinden e-İmzası yada e-Devlet şifresi ile giriş yaparak, gerekli işlem adımlarını takip edip borcunu ödeyebilmektedir.

İcra Dosyası Nasıl Kapatılır UYAP?

İcra dosyasının nasıl kapatılacağı UYAP Vatandaş Portalı ile e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Burada sorgulama yapılıp icra dosyası belirlendikten sonra daire ile görüşme yapılır. Daha sonra kaplama işlemi gerçekleştirilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.