2023 Resmi Nikah İçin Gerekli Evraklar Online Randevu

Yeni evlenecek çiftler resmi nikah başvurusu nasıl yapılır, resmi nikah için gerekli evraklar nelerdir, online nikah randevusu alınır mı, nikah başvurusu tek kişi yapabilir mi, 2023 nikah ücretleri ne kadar? öğrenerek resmi nikah işlemleri sürecinde merak ettikleri tüm sorulara cevap bulabilirler.

2023 Resmi Nikah İçin Gerekli Evraklar Online Randevu

Evlenmenin ve mutlu bir yuvaya sahip olmanın hayalini kuran çiftler, düğün hazırlıkları için resmi nikah kıyarlar. Tüm sevdiklerinin şahitliği ile resmi nikah randevusu nasıl alınır, online nikah randevusu nasıl alınır, online nikah randevusu nasıl alınır, resmi nikah için gerekli evraklar, ortalama nikah ücretleri, nikah cüzdanı parası nereye yatırılır , nikah işlemleri nasıl yapılır? Tüm konuları detaylandırdık.

Resmi Nikah İşlemleri Nasıl Yapılır?

Resmi nikah işlemleri için öncelikle bağlı olduğunuz belediyeye gitmeli ve nikah için gerekli evrak listesini almalısınız. Gün içinde gerekli belgeleri tamamlamak için yeterli zamanınız olacak. O zaman sağlık merkezine gitmeli ve kan testi yaptırmalısınız. Bazı ilçelerde sağlık raporu almak için yapılacak kan tahlili yapılmadığı için il merkezindeki sağlık kuruluşlarına gitmek gerekiyor.

Sonuçlar, siz ve eşiniz kan testi yaptırdıktan birkaç saat (ortalama 4-5 saat) sonra hazır olacaktır. Analiz sonuçları eş adayınız ve aile doktorunuzdan farklı ise ayrı ayrı onaylanıp imzalanmalıdır. Aile hekiminiz aynı ise aynı anda onaylanır ve imzalanır. Onaylanan tahlil sonuçlarınızı, hazırladığınız ve evlilik için gerekli olan belgelerle birlikte belediyeye geri götürmeniz gerekmektedir. Evrakları bu sürece kadar sorunsuz bir şekilde tamamladıktan sonra evlilik cüzdanı ücretini ödeyerek 2023 evlilik tarihi alma sürecine ilerleyebilirsiniz. Belediyedeki görevliler size istediğiniz bir tarih olup olmadığını soracak veya size boş gün ve saatleri listeleyecektir. Size uyan tarih ve saati seçerek resmi nikah işlemlerinizi sonlandırabilirsiniz.

Resmi Nikah İçin Gerekli Evraklar 2023’de Nelerdir?

Resmi nikah için gerekli olan evraklar aşağıdaki gibidir:

  • Çiftlerin Nüfus cüzdanı asılları ve fotokopileri.
  • Çiftlere ait Evlilik sağlık raporu.
  • Çiftler için Evlenme ehliyet belgesi.
  • İkametgah belgesi.
  • Nüfus kayıt örneği.
  • Evlenme beyannamesi.
  • Vesikalık fotoğraf. (Fotoğrafların son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Biyometrik fotoğraflar geçersiz sayılacaktır. Fotoğraf sayısı her belediye için farklılık göstermektedir.)

Evlilik başvurusu için gerekli evrak listesinde başvurduğunuz belediyelere göre değişiklik olabilir. Bu nedenle öncesinde belediye yetkilileri ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz. Böylece uygulama öncesi daha hazırlıklı olursunuz ve zaman kaybetmezsiniz. Belgelerin geçerlilik süresinin en fazla 6 ay olduğunu belirtmek isteriz.

Bazı belediyeler e-Devlet sistemi ile ortak çalıştığı için sadece kimlik, sağlık raporu, vesikalık fotoğraf ve evlilik cüzdanınızı getirmeniz yeterli. Diğer bilgiler e-devlet üzerinden sağlanacağı için başvuru süreniz daha da kısalacaktır.

Nüfus Cüzdanı Asılları ve Fotokopisi

Belediyeden ve nikah dairesinden, sizin nüfus cüzdanı fotokopiniz istenecektir. Nüfuz cüzdanınızın aslını da götürerek, fotokopisi ile teyit edilmesini sağlamalısınız. Kimliğiniz kontrol edildikten sonra, nüfus cüzdanınızın aslı size teslim edilecek, fotokopisi gerekli olan evraklar arasında alınacaktır. Peki nüfus cüzdanı yerine ehliyet belgesi, pasaport kullanılabilir mi? Bazı resmi işlerde kimlik yerine bu tarz resmi belgeler geçerli olsa da, evlilik ve nikah için geçerli olmadığını bilmelisiniz! Nüfus cüzdanınızın son on yıl içerisinde yenilenmiş olması ve fotoğrafınızın sizi temsil etmesi yani güncel olması gerekmektedir.

Sağlık Raporu

Çiftlerin evliliklerinde herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belgelemeleri gerekmektedir. Evlilik sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 aydır.

Evlilik için sağlık raporu alınacak sağlık kurumları aşağıdaki gibidir:

  • Aile Hekimi.
  • Sağlık Merkezleri.
  • Devlet Hastaneleri.
  • Özel hastaneler.

Devlete veya özel sağlık kuruluşlarına şahsen başvurmanız gerekmektedir. Evlilik sağlık raporu için devlet kurumlarından ücret alınmamakla birlikte özel hastaneler almaktadır. Aile hekimleri gibi küçük sağlık kuruluşlarında sağlığınızı test etmek için yapılması gereken işlemlerde kullanılacak ekipman eksikliğinden dolayı daha büyük sağlık merkezlerine gönderilebileceğinizi söylemek isteriz.

Büyük merkezlerde yaptıracağınız testlerin sonuçlarını aile hekiminize götürmeniz ve onaylatmanız gerekecektir. Evlilik sağlık raporunda aile hekiminin imzası ve kaşesi bulunmalıdır. Testler sonucunda herhangi bir sorun veya problem yoksa sağlık raporunuz kısa sürede onaylanacaktır. Uygulanan testlerde kan tahlili, Akdeniz anemi testi, kan ve doku yoluyla bulaşan hastalıklar kontrol edilmektedir.

Küçük sağlık kuruluşlarına giderek vakit kaybetmek istemeyen kişilerin aile hekimine gitmeden önce daha büyük sağlık kuruluşlarına gitmelerini, muayenelerini yaptırmalarını ve ardından aile hekimine onay vermelerini önerebiliriz.

Evlenme Ehliyet Belgesi

Evlilik cüzdanı belgesinin amacı, evlenecek kişilerin evliliği ile ilgili herhangi bir sorun veya problem bulunmadığını ispat etmektir. Belgede evlenecek kişilerin adı, soyadı, anne ve baba adları, medeni durumu ve doğum tarihi yer alıyor. Bu belge nüfus müdürlüklerinden alınır. Evlenme ve evlenme başvurusuna engel bir durum bulunmadığını belirten bu evlilik cüzdanı belgesi belediyelere teslim edilmelidir.

2023 nikah töreni için gerekli evraklar aşağıdaki gibidir. Daha önce de söylediğimiz gibi başvuru yapacağınız belediyelere göre gerekli evrak listesi değişmektedir. Bazı özel durumlarda bu belgelere ek olarak başka belgeler de hazırlamanız istenebilir.

Örneğin; Çiftlerden biri ikamet ettiği adreste evlenmeyecek ise evlilik cüzdanı alması gerekecek. Ayrıca yabancı çiftler veya 18 yaşını doldurmamış kişilerle yapılan evliliklerde de bazı ek belgeler istenmektedir.

İkametgah Belgesi

İkametgah belgesi almanın iki farklı yöntemi vardır. Resmi kurum yani İlçe Nüfus Müdürlüklerinden temin edebilir veya e-Devlet sistemi üzerinden hemen talepte bulunabilirsiniz. Ayrıca mahallenizdeki muhtarlara başvurarak oturma izninizi alabilirsiniz. e-Devlet üzerinden ikamet belgesi başvurusu yaptığınızda PDF olarak indirmeniz ve çıktısını almanız gerekmektedir.

Nüfus Kayıt Belgesi Örneği

Nüfus kayıt belgesi, evlenecek kişilerin kimlik ve aile bilgilerini içeren resmi belgedir. Evlilik başvurusu için gerekli belgeler arasında yer alan nüfus kayıt belgesini İlçe Nüfus Müdürlüklerinden veya e-Devlet üzerinden alabilirsiniz.

Evlenme Beyannamesi

Evlenme beyannamesi diğer resmi belgeler gibi bir kurumdan veya kanaldan alınmaz. Evlilik işlemleri için başvuracağınız evlendirme dairesindeki yetkililer tarafından tarafınıza verilecektir. Size verilen bu formu eksiksiz bir şekilde doldurmanız gerekecektir. Daha sonra başvurduğunuz belediyenin talebine göre evlilik beyannamesinin bir örneğini alıp ibraz etmeniz gerekmektedir. Beyannamenin altında evlilik cüzdanı var. Bu resmi belgeyi doldurduğunuzda evlilik başvurunuzu resmen kabul etmiş ve onaylamış olursunuz.

Vesikalık Fotoğraf

Pasaport fotoğraflarınızın son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Belediyelerden istenen fotoğraf sayısı değişmektedir. Evlilik başvurusu sırasında kaç adet fotoğraf hazırlamanız gerektiği konusunda size bilgi verilecektir. Herhangi bir bilgi verilmezse çiftlere en az 6 fotoğraf çekmelerini önerebiliriz.

Online Nikah Randevu Alma 2023 Güncel e-Nikah Sistemi

Online evlilik randevu sistemi ile evlilik süreci için gerekli olan tüm evrakları önceden hazırlayabilir, belediyelere gitmeden online kanallar üzerinden randevunuzu oluşturabilirsiniz. Ödeme işlemlerinin ardından imza için ilgili merkezlere gidilmesi yeterlidir. Böylece evliliğe hazırlanan çiftler, tüm işlemlerini ve evraklarını dijital olarak hazırlayabilecekleri online düğün randevu sistemini vakit kaybetmeden kullanabilecekler.

Düğün randevunuzu 7 gün 24 saat online olarak alabilirsiniz. Resmi nikah başvurusu için gerekli belgeler sisteme yüklenir. Evlendirme işlemlerini yürüten personelin incelemesi için sisteme yüklenen belgeler. Belgelerdeki yanlışlıklar veya eksiklikler çiftlerle iletişime geçilerek bildirilir. Bu sayede eksik veya hatalı evraklar tamamlanır ve evlilik süreci devam eder. Ayrıca düğün günü ve saati de evliliğe adım atacak çiftler tarafından belirlenir.

Ülkemizde online evlilik başvuru sistemi her il ve ilçede uygulanmamaktadır. Birçok şehirde hala çevrimiçi evlilik hizmeti yok. Özellikle büyük şehirlerde uygulama yoğunluğunu azaltmak için uygulanmaya başlanmış olsa da bu hizmeti sunan belediye sayısı oldukça azdır. Başvurular genellikle şahsen yapılır. Evlilik sürecinize başlamadan önce belediyelerin resmi internet sitelerinden ilgili belediyenizin online evlilik başvuru hizmeti olup olmadığı hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

2023 Yılında Nikah Ücretleri Ne Kadar?

2023 yılında nikah ücretleri aşağıdaki gibidir:

  • Belediyelerden talep edilen ücret aralığı ortalama olarak 250 TL-500 TL aralığındadır.
  • Eğer nikahınızı düğün esnasında salonda olmasını istiyorsanız nikah ücretlerinde artış olacaktır. Ortalama olarak salon nikahlarında alınan ücret aralığı ise 750 TL-1.100 TL aralığında olacaktır.

2023 yılı için nikah harçları değişkenlik göstermektedir. Yıldan yıla nikah harçlarında olduğu gibi başvurunun yapıldığı belediyeden alınan başvuru belgelerinde de farklılıklar bulunmaktadır.

Düğün ücretlerini belirleyen unsurlar vardır. Belediye nikah dairesinde farklı meblağlar talep edilirken, salon nikahlarında farklı ücretler alınmaktadır. Bu faktörlerin yanı sıra hafta içi ve hafta sonu düğün ücretlerinde de değişiklikler olacaktır. Hafta içi düğün ücretleri hafta sonlarına göre daha uygun olacaktır. Diğer bir faktör ise şehir çeşitliliğidir.

Örneğin: İstanbul gibi büyük şehirlerde nikah ücretleri hafta içi ortalama olarak 150 TL hafta sonu ise 350 TL gibi bir rakam olacaktır. Belediye sınırları içerisinde yer alan bir düğün salonunda 600 TL gibi bir ücret talep edilirken, belediye sınırları dışında olan salonlar için 850 TL-900 TL nikah ücreti istenmektedir.

Eğer nikahınızı belediye başkanı kıysın istiyorsanız, belediye başkanı özel kalem ile görüşerek, bilgi alabilir ve talepte bulunabilirsiniz!

Evliliğe hazırlık sürecinde ihtiyacınız olan nakit desteğini faizsiz evlilik kredisi veren bankalardan karşılayabilirsiniz. Faizsiz veya düşük faizli kredi veren bankaların şartlarını sağlayarak başvurunuzu hemen oluşturabilirsiniz.

Evlendirme Yönetmeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın!

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Düğün süreci için gerekli olan evrakları hazırlamanız yaklaşık olarak 1 gününüzü alacaktır. İstenen belgelere ve yaşadığınız şehrin yoğunluğuna göre bu süre 2-3 güne kadar çıkmaktadır. Belgelerin geçerlilik süresi 6 aydır. Bu süre içerisinde düğün tarihinizden önce işlemlerinizi tamamlamanız ve istenen evrakları eksiksiz bir şekilde teslim etmeniz gerekmektedir.

Nikah Tarihi Sorgulama

Düğün salonlarının durumu hakkında bilgi almak için ilgili belediyeye gitmeden e-Devlet Düğün Salonu Durum Sorgulama ekranını kullanarak detaylı bilgi alabilirsiniz. e-Devlet sisteminde her il ve ilçeye hizmet bulunmamakla birlikte Bahçelievler, Bağcılar, İnegöl, Beylikdüzü, Pendik, Diyarbakır, Edirne, Arnavutköy, Silivri, Yüreğir ve Eyüpsultan gibi belediyelerin e-evlilik tarihi sorgulama hizmeti bulunmaktadır. T.C Kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak evlilik tarihinizi sorgulayabilirsiniz.

Resmi Tatillerde Nikah Kıyılır mı?

Düğün törenleri normalde hafta içi mesai saatlerinde yapılır. Ancak bazı özel durumlar nedeniyle veya sadece talep üzerine hafta sonları veya resmi tatillerde de mesai saatleri dışında kıyma yapılmaktadır. Evlenecek çiftlerin talebi üzerine ve evlendirme memuru randevu sistemine uygunsa gerekli izinler alınarak istenilen tarih ve saatte nikah kıyılır.

Evliliğe Engel Durumlar Nelerdir?

Nikah başvurusu yapamayacak ya da başvurularının reddedilmesini neden olacak bazı engeller bulunmaktadır.

Evliliğe engel olan bazı durumlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Hısımlık, akraba olmak.
  • Evli olmak.
  • Gaiplik durumunda.
  • Sağlık raporunun olmaması.
  • Evlenmeye engel hastalıkların tespit edilmesi.
  • Akıl hastalıklarının bulunması.
  • Kadın için iddet süresinin dolmamış olması evliliğe engel olan durumlardır.

2023 Resmi Nikah Tarihi Almada Dikkat Edilecek Hususlar

Evlenecek çiftler nikah başvuruları için öncelikle belediyelere müracaat etmelidir. Resmi nikah başvurusu sürecinde izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Nikah tarihi alma konusunda dikkat edilmesi gereken husus, çiftlerden birinin ikametgahının veya izin belgesinin olduğu ilçe belediyesine başvurması gerekmektedir.
  • Başvuru esnasında istenen evraklar tamamlandıktan sonra, teslimi nikah tarihinden 1-6 ay öncesine kadar belediyelere teslim edilmelidir.
  • Nikah için gerekli olan belgeler, belirlenen süre zarfında yetkililere teslime edilmediğinde nikah randevunuz iptal edilecektir.
  • Nikah randevunuzu belediyelere bizzat başvurabileceğiniz gibi, salgın nedeni ile daha çok tercih edilen online nikah tarihi alma seçeneğini de kullanabilirsiniz.
  • İnternet üzerinden yapılan başvurularda ise işlemlerin tamamlanması ve onaylanması için başvuruda istenen belgelerin Nikah Başvuru Adreslerine teslim edilmesi şartı bulunmaktadır.
  • 2023 nikah ücretleri ödenmediği taktirde, başvurunuzu tamamlasanız dahi, nikah randevunuz iptal edilecektir.

Evlilik Cüzdanı Parası Nereye Yatırılıyor?

Nikah başvurularının onaylanması ve randevunuzun oluşturulması için, işlemlerinizin yapıldığı belediyelerin gelir müdürlüğünden nikah ücretlerinin ödenmesi gerekmektedir. Gelir müdürlüğü veznesinden yatırılan harçlar direkt sisteme geçerek, nikah gününüz ve saatiniz kesin olarak onaylanmış olacaktır. İkametgahının geçerli olduğu çiftlerden birinin belediyesinden, ücretlerin yatırılması ve başvuruların tamamlanması zorunludur.

Nikah Başvurusu Tek Kişi Yapabilir mi?

Resmi nikah başvurusu tek bir kişi tarafından yapılmamaktadır. Başvuru sırasında gerekli belgelerin hazırlanması ve teslimi şahsen yapılmalıdır. Ancak bazı özel durumlarda eşlerden biri evlilik başvurusuna gelemeyecek durumda ise vekaleten evlilik başvurusunu tamamlayabilir. Vekalet verilmesi halinde fotoğraflı vekaletname verilmelidir.

Nikah Başvurusu Ne Zaman Yapılmalıdır?

Evlenmek isteyen çiftlerin evlilik başvurusu için gerekli evrakları tamamlaması zaman aldığından en erken 24 saat içerisinde evlendirme dairesine başvuru yapıldıktan sonra nikah tarihi verilmektedir. Resmi olarak hangi tarihte evlenmek istiyorsanız, işlemlerinizi o plana göre planlamalı ve gerçekleştirmelisiniz.

Yabancı Uyruklu Biriyle Evlenmek İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Türkiye’de yabancı uyruklu bir kişiyle evlenmek isteyen kişilerin evlilik başvurusu için ait oldukları ilçenin evlendirme dairesine gitmeleri ve evlilik işlemlerini başlatmaları gerekmektedir.

Türk vatandaşı ile yabancı bir kişinin ya da çiftlerin ikisinin de yabancı olması durumunda istenen belgeler şu şekildedir:

  • Evlenme Ehliyet Belgesi.
  • Doğum Belgesi.
  • Pasaportun noter tasdikli tercümesi yabancı uyruklu bireylerden istenilen belgelerdir.

Evlilik cüzdanı belgesinde kişinin adı, soyadı, anne ve babasının adı, doğum tarihi ve medeni durumu yer alır. Bu belge ile evliliklerinin önünde herhangi bir engel bulunmadığı ispat edilmelidir. Evlilik cüzdanında anne ve babanın adı, doğum yeri ve tarihine ilişkin bilgiler yoksa, ek olarak doğum belgesi de istenir. Gerekli belgeler apostil olarak alınmış ise ülkemizde sadece noter tasdikli Türkçe tercümesi olması yeterli olacaktır. Ayrıca yabancı uyrukluların tercüme edilmiş pasaportlarının evlilik dosyalarına eklenmesi gerekmektedir.

Ülkemizde eşlerden birinin yabancı olması durumunda evlenme işleminden belediye evlendirme memurları ve nüfus müdürlükleri sorumludur. Yurt dışında evlilik yapacaksanız veya yabancı bir eşiniz varsa ikamet ettiğiniz belediyeler tarafından evlilik işlemleri hakkında detaylı bilgi alabilir, başvurunuzu başlatabilir ve gerekli evrakları tamamlayabilirsiniz.

Yabancı Biri Türkiye’de Nasıl Evlenir?

Bulundukları il veya ilçenin evlendirme dairelerine giderek başvurularını yapabilirler.

Nikah İçin Belediyeden İzin Belgesi Nasıl Alınır?

Evlenme cüzdanı almak için eşlerden birinin ikamet ettiği ilçenin evlendirme dairesine başvurması yeterlidir.

Yurtdışı Evliliği Türkiye’de Nasıl Tescil Ederim?

Yurt dışında yapılan evliliklerin Türkiye’de geçerli olabilmesi için 30 gün içinde evlilik kaydının yapılması gerekmektedir. Bu durumda, gecikilen her gün için bir ceza ödenir.

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Düğün süreci için hazırlıklar 2 veya 4 gün sürer.

Evlilik Cüzdanı Bedeli Ne Kadar?

Hazine ve Maliye Bakanlığınca evlilik cüzdanı için belirlenen fiyat 160 TL’dir.

Evlilik Cüzdanı Bedeli Nereye Ödenir?

Evlendirme memurluğunun bağlı bulunduğu belediyenin Gelir Müdürlüğü veznesine harç yatırılır.

Evlilik Beyannamesi Ücreti Var mıdır?

Evlilik cüzdanı olarak da bilinen belge için herhangi bir ücret alınmaz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.