2021 Güncel:
İklim ve diğer olumsuz etkenler sebebi ile ekilen ürünlerin korunması amacı ile pek çok tarım tekniğini kullanarak, tarım yapılacak olan alanı naylon, cam vb. ile kapatılarak tarım yapılmasına örtü altı tarım adı verilmektedir. Yayınlanan Sera Kayıt Sistemi ÖKS yönetmeliğinde konu ile ilgili tüm detaylar yer almaktadır. İçeriğimiz de nasıl kayıt olunur, hangi evraklar gerekir, elektronik ortamda başvuru nasıl yapılır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Tarımsal faaliyetlerin dış etkenlerden etkilenmemesi amacı ile çevresinin koruma amaçlı malzemeler ile kaplanması anlamına gelmektedir. Burada kullanılan malzemeler farklılık gösterebilir. Cam, naylon, çadır vb. malzemeler kullanılarak ekilen tarımsal ürünlerin yetişme koşulları da uygun hale getirilmiş olmaktadır. Adı üzerinde tarım örtü altında yapılıyor. Amaç üründen verim elde edilebilmesi, ürünlere zarar verebilecek olan çevresel faktörlerin etkisinin azalmasıdır. Gerekli koşulların sağlanması ile birlikte sebze, meyve, süs bitkisi vb. yetiştiriciliği yapılabilmektedir.
Aslında örtü altı tarımdan anlamamız gereken şey seracılıktır. Seralarda en çok üretilen ürünler domates, salatalık, çilek, kavun gibi soğuktan etkilenebilecek ürünler olmaktadır. Devlet tarafından seracılık alanında faaliyet göstermek isteyenlere sağlanan çeşitli destekler bulunmaktadır. Bu destekler ile birlikte seraların daha modern bir hal alması sağlanmaktadır. İlgili Bakanlık tarafından seracılık konusunda çiftçilerimize verilen pek çok destek bulunmaktadır. Verilen desteklerle birlikte tarımsal anlamda verim elde edilebileceği gibi çiftçilerimiz yeni sera oluşturabilmekte ya da var olan seralara teknik bakımlar yapılarak daha uzun ömürlü olması sağlanmaktadır.
Ülkemizde tarımsal anlamda yetiştirilen ürünlerin 1/3′ ü seralardan elde edilmektedir. Örtü altı tarım uygulamalarında dünyada ilk sırada olduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır. Destekleme ödemeleri ile birlikte üretilen ürün seviyesi de artmıştır. Ancak bu desteklerden yararlanmak için ilk şart, ÖKS adı verilen sisteme kayıt olmaktır.
Yukarıda bahsi geçen amaçlarda kurulan seralarda yüzde 4 oranında meyve, yüzde 95 oranında sebze ve yüzde 1 oranında süs bitkisi yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Yukarıdaki tabloda Sera Kayıt Sistemi (örtü altı kayıt sistemi) ile kayıt altına alınan ve üretilen ürünlerin ton cinsinden miktarları gösterilmektedir. Ayrıca üretilen bu ürünlerin seralardaki toplam payları da oldukça önemlidir. Bu anlamda yetiştirilen ürünler toplam ürün miktarları baz alındığında yüksek miktarlara sahiptir. Yetiştiricilik yaparken dikkat edilmesi gereken hangi ürünün ne kadar sıcaklık isteği ve uygun koşulların nasıl sağlanması gerektiğidir. Dikim işleminden önce toprağın uygun hale getirilmesi amacı ile gübreleme vb. faaliyetlerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca ürünler yetişmeye başladıktan sonra serada hava sirkülasyonun olmasına da özen göstermek gerekmektedir. Devlet tarafından verilen destekler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız. Devlet tarafından 2019 yılında verilen örtü altı tarım destek tutarı dekar başına 150 TL olmuştur. 2021 yılında da belirlenen yeni tutarlarda destek verilmesi beklenmektedir.
Sera Kurmak İçin Hibe Destekleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde en önemli konu devletin ilgili sistemlerine üretimin kaydettirilmesi olmaktadır. Bu amaçla oluşturulmuş pek çok sistem bulunmaktadır. Ayrıca üretimlerin ülke ekonomisindeki yerlerinin de çok önemli olmasından dolayı üretilen ürünlerin ilgili sistemlere kaydı gerekmektedir. Devlet tarafından tarımsal konularında hemen hemen hepsinde farklı miktarlarda destek verilmektedir. Bu konulardan bir tanesi de seracılık faaliyetleridir. KOSGEB sera kurulumu için değil sadece gerekli olan ekipman alımları için destek olmaktadır.
Üretimde kalitenin artırılması, üretim seviyesinin artması, mevcut seraların modern hale getirilmesi, teknik aksaklıkların giderilmesi amaçlanmaktadır. Bu sebeple ÖKS adı verilen çiftçi kayıt sistemi oluşturulmuştur. Çiftçilerimizin bu sistemlere kayıt olması gerekmektedir.
Verilecek olan desteklerden yararlanabilmek için sisteme kayıt olmak gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanan bir yönetmelik bulunmaktadır. Yönetmelikte belirtilen belgeler ile birlikte, örtü altı tarımsal faaliyet gösterdiğiniz işletmenizin bulunduğu il ya da ilçe müdürlüklerine başvuru yapmak gerekmektedir. Ayrıca üreticilere ilgili bakanlık tarafından yetki verilmesi halinde uygulama ya da e-devlet üzerinden kayıt yapılabilmektedir.
Üreticiler kayıtlarını yapmak için şahsen başvuruda bulunabilir. ÖKS sistemine başvuru yapmak için örtü altı tarım yapılan alanın 500 metre kare ve üzerinde olması gerekmektedir. İl ve İlçe Müdürlükleri tarafından üretici kayıt formu üreticiye iletilecektir. Sisteme kayıt olmak için bilgilerin eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. İnternet üzerinden yapılacak olan başvurularda da form yine aynı şekilde doldurulacaktır. Şayet üreticinin birden fazla işletmesi varsa her işletmesi için kayıt formlarını ayrı ayrı doldurması gerekmektedir.
Daha önceden sisteme kayıtlı olanların bilgilerini güncelleyebilmeleri için kayıt formunu doldurmaları ve taahhütname 1′ i imzalamaları gerekmektedir. Şayet birden fazla alanda örtü altı tarım faaliyetleri yapılıyor ise, il müdürlüklerine kayıt yaptırmak gerekecektir. Şayet başvurular ilk kez yapılıyor ya da daha evvel yapılmış bir kayıt varsa bilgilerin değişmesi durumunda, tespit işlemi yapılacaktır. Eksiksiz bir şekilde formları dolduranlara Örtü Altı Kayıt Belgesi ilgili yetkili tarafından onaylanarak çiftçiye verilecektir.
Örtü altı kayıt sistemine kayıt olmak için ilgili müdürlük tarafından temin edilecek olan belgelerin doldurulması istenir. Daha sonra şahısların işletmelerine ait bilgilerin bulunduğu bir evrakın verilmesi gerekir. Daha sonra şahıs tarafından beyan edilen bilgiler ile Kimlik Paylaşımı Sistemi ‘ nde yer alan bilgiler teyit edilecektir. Bu bilgilerin eşleşmemesi durumunda en doğru nüfus müdürlüklerinden alınacaktır.