Vergi Levhası Üzerinden Kredi 2023 (Basit Usul Yeni Esnafa Devlet Desteği)

İşyeri yeni açan ve krediye ihtiyacı olan kişiler için vergi levhası üzerinden kredi çekebilir miyim, matrahsız vergi levhasına kredi, vergi levhası nasıl alınır, kredi çekmenin aşamaları nelerdir, esnaf ticari kredileri nelerdir, şartları nelerdir, gerekli şartlar ve belgeleri ve esnafa faizsiz kredi veren bankaları vergi levham yeni kredi alabilir miyim, Basit usul vergi levhası ile kredi alınır mı, Vergi levham yeni kredi alabilir miyim, 2023 şartları nelerdir, Vergi levhasına kredi imkanı nasıl yararlanılır, Halkbank esnaf kredisi faizsiz esnaf kredisi şartları, Basit usul esnaf kredisi ve Vergi levhası üzerine kredi kartı alınır mı tüm soruların yanıtların araştırması yapan esnaflar için bilgilere yer verdik.

Vergi Levhası Üzerinden Kredi 2023 (Basit Usul Yeni Esnafa Devlet Desteği)

Son dönemlerde yaşanan ekonomik zorluklardan dolayı esnaflar ve işyeri sahipleri vergi levham yeni kredi alabilir miyim araştırması yapmaktadır.

Vergi Levhası Üzerinden Kredi Nasıl Alınır? sorusuna yanıt arayanlar, esnaflar 2023 yılında yeni esnaflar vergi levhası üzerinden kredi veren Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank gibi devlet bankalarına işyeri açmak için kredi başvurusu yapabilirler. Esnafın vergi levhası ile kredi başvurusunun onaylanacağı ilk banka KOBİ finansal işlerini yürüttüğü bankadır.

Vergi levhası üzerinden kredi almak isteyen esnafların yapmaları gereken ise, işletmelerine ait geri dönük 6 aylık cirosunu belirten belgeleri bankaya teslim etmesidir.

Vergi Levham Yeni Kredi Alabilir miyim? 2023 Yılı Desteği

Vergi levhası üzerinden kredi almak isteyen esnaflar, işletmelerinde geriye dönük olacak şekilde 6 aylık cirosunun belirtildiği belgeler ile kredi kullanmak istediği bankaya teslim etmesi gerekmektedir. Kredi kullanmak isteyen esnaflar bankalara gittiklerinde ilk olarak gelir durumlarına bakılacaktır. Yeni esnaf olan ve henüz düzenini kurmamış olan bir kişi ilk aşamada gelir açısından düşük olacaktır. Bu işlemlerin ardından banka başvurulan esnaf kredisi için değerlendirme süreci başlatmaktadır. İlgili banka tarafından onaylanan esnaf kredisi geri ödeme planı ile esnafa bilgi verilir.

Tercih etmiş olduğunuz bankaya başvuru yapmanız durumunda gelir durumunuz bankanın aramış olduğu kriterlere uygun ise kredi kullanma imkanınız bulunacaktır.

Vergi Levhası Üzerinden Kredi Alma Şartları Nelerdir?

Vergi levhası üzerinden esnafın kredi çekebilmesi için 2023 yılında 3 ana şart bulunmaktadır. Vergi levhası üzerinden kredi almak isteyen esnaflarda aranan şartları aşağıdaki gibidir:

  1. 6 aydır vergi levhası ile faaliyet gösteriyor olmak
  2. İşletme KBB sicilinin talep edilen krediye yeterli olması
  3. Gerekmesi durumunda ipotek ve kefil tesis edebilmek.

Bu şartları sağlayan esnafları kredi süreci şu şekilde ilerler:

Vergi Levhası İle Kredi Çekmenin Aşamaları Nelerdir?

Matrahsız vergi levhası kredi seçeneğinde sektör de yeni olan en az 6 ay faaliyet gösteren işletmeler için bankalardan kredi verilmektedir. Esnaflar kredi başvuruları için ilgili bankaya ait herhangi bir şubeye başvuru yapabilir. Bu esnada esnafa en az 6 aylık vergi levhası sahip olması şartı aranmaktadır.

  • 6 aylık vergi levhası olan esnaflar da geri dönük olacak şekilde 6 aylık cirosunu gösteren evraklar talep edilir.
    • İşletmelerine ait geri dönük 6 aylık cirosunu belirten belgeleri bankaya teslim etmelidir.
  • Başvuru esnasında esnaf için en uygun kredi paketleri tespit edilerek başvuru sahibinin gelir durumu incelenir.
  • Sonra ki aşamalarda ise esnaf kredisi değerlendirme aşası başlamaktadır.
    • Bu işlemden sonra banka başvurulan esnaf kredisi için değerlendirme süreci başlatır.
  • Değerlendirme sonrasında başvuruyu yapan girişimciye ait herhangi bir olumsuzluk görülmediği zaman kredi talebi onaylanmaktadır.
  • Banka esnafın ne kadar geliri olduğunu, aylık ve yıllık cirosunun ne kadar olduğu ve diğer hususları göz önünde bulundurarak 6 aylık vergi levhası olan esnafa belirli miktarlar aralığında kredi limiti açılmaktadır.
  • Banka tarafından onaylanan esnaf kredisi geri ödeme planı ile esnafa bildirilir.
  • Kredinin miktarı ve vade süreleri esnafın talep ettiği şekilde olmayabilir.
  • Bankanın uygun gördüğü kredi miktarı ve krediye uygun olan vade süreleri belirlenerek kredi verilerek esnafın ticari hesabına aktarılır.

Esnafın bankalardan kredi alabilmesi için banka ile arasında ticari bir ilişki bulunanlar için ticari ilişkiye Kobi Bankacılığı yada ticari krediler adı altında finansman desteği sağlanmaktadır. Bankaya işletmesini tanıtmak amacı ile bir takım evraklar sunuluyor.

Esnafa Kredi Şartları ve Belgeleri Nelerdir?

Esnafların kredi başvurularında bulundukları bankalar tarafından bir takım evrak ve belgeler istenmektedir. Bankaların vergi levhası üzerinden kullandırdığı Kobi kredisi belgeleri aşağıdaki gibidir:

  • İş yeri sahibine ait olan T.C kimlik belgesi
  • Vergi Levhası
  • SGK Hizmet Döküm belgeleri
  • Ticaret sicil gazetesi onaylı imza sirküleri
  • Bilanço ve Gelir Tabloları, Mizan
  • Tüzel kişi işletmeleri için Kurumlar Vergi Beyannamesi, Şahıs firmaları için Yıllık Gelir Vergisi Beyannamesi
  • Ticaret Sicil Gazetesi, Ticaret ve Sanayi Oda Belgesi, Esnaf ve Sanatkarlar Oda Kaydı, Faaliyet Belgesi
  • Adres Beyanı
  • Çalışan kişi sayısını gösteren en geç 90 gün içinde alınmış SGK Bildirgesi
  • İmza Beyannamesi

İşletmesini daha önceden kurmuş olan girişimciler için 3 yıllık gelirini gösteren hesap özeti ve gelir bilanço belgeleri de istenmektedir. Yeni esnaflardan talep edilmese de kredi limiti bu belgeye göre belirleneceğinden dolayı çekilecek kredinin miktarı düşük olabilir.

Vergi Levhası Nasıl Alınır? İnternetten İşyeri Açılış Bildirimi

Vergi levhası alabilmek için başvurular GİB internet sitesi üzerinden yapılır. Başvurular için GİB kullanıcılarının aşağıdaki adımları takip ederek başvuru yapabilirler.

Vergi levhası ile:

  1. Sorgulamalar
  2. Vergi levhası işlemleri
  3. Vergi levhası oluşturma adımlarının ardından vergi levhası oluşturulmakta ve işlem sonrasında sistemden çıktı olarak yazdırılabilmektedir.

Yeni işlemler için vergi dairesine işe başlama bildirimi yapılması zorunludur. İşe başlama bildirimi için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Onaylı TC Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • İşyerine ait ikametgah belgesi
  • Noter onaylı imza sirküleri (şirket ortaklarının) bu belgeleri ibraz etmek gerekiyor.

Esnaf Ticari Kredi Türleri Nelerdir?

Esnaflar için sunulan kredi türleri aşağıdaki gibidir:

  • Gayri Nakdi Krediler; Peşin para ödenmesi haricinde verilen finansal desteklerdir. (Harici garantiler, Akreditifler, referans mektupları, Teminat mektupları, Aval ve kabul.)
  • Nakdi Krediler; Nakit ihtiyaçlarının karşılanmasına yöneliktir. (Ticari, Kredili mevduat hesabı, Ticari araç, İştira, İskonto, Döviz ve döviz endeksli finansman.)

Bankaların ticari kredileri mevzuat hükümleri verilmektedir. Bu hükümlere göre ilgili banka tarafından çeşitli paketler belirlenir ve hangisi başvuru yapan esnaf için hangi kredi uygun ise o kategoride ki kredi verilmektedir.

Esnaf Kredisi Şartları Nelerdir?

Yeni işyeri sahibi olan kişilere Devlet kurumları kredi verirken işletmenin kurulum zamanı dikkate alınmamaktadır. Burada önemli olan kredi başvurusu yapan esnafların ticari kredi şartlarına veya o süreç içerisinde bulunan dönemde belirlenen şartların yerine getirip getirilememesidir. Devlet kurumlarının belirlemiş olduğu kriterleri girişimcilerin taşıması gerekiyor.

Esnaf kredisi şartları aşağıdaki gibidir:

  • Güncel beyanname vermek
  • İşletme sahibinin başvuru yapması
  • Kuruluş üyesi KOBİ olmak
  • Verilen destekten yalnızca 1 kez faydalanmak
  • Sisteme kayıtlı olmak

Bunlar için gelir belgesi şart olduğundan yeni esnafa gelir belgesiz kredi başvurusu yapmak esnaflar için daha mantıklı olacaktır. İlgili Banka tarafından aranan şartların arasında en önemli nokta talep edilen miktarı karşılayacak olan aylık ve yıllık gelirin olmasıdır. Yeni işletmesi olan ve belirli gelire sahip olmayan kişilerin işletme kredisi başvuru yapması zor olacaktır. Bu esnada yeni girişimcilerin tüketici kredisine başvuru yapması daha mantıklı olacaktır. Tüketici kredisi kredisi için gelir belgesi gerekli olduğundan yeni girişimciler gelir belgesiz kredi imkanlarından faydalanması kredi alabilmeleri için daha kolay olacaktır. Yeni işyeri açan esnaflara işyeri açma kredisi desteğinden faydalanabilirsiniz.

Vergi Levhası ile Kredi Veren Bankalar 2023 Yılında Desteğe Devam Ediyor!

Özel ve Kamu mevduat bankalarının tümü kredi başvurusu için gerekli olan belgeleri hazırlamayalı durumunda kredi veren bankalardan faydalanabilirler.

Esnafa vergi levhası üzerinden kredi veren bankalar aşağıdaki gibidir:

  • Ziraat Bankası: Spot, Rotatif, İskonto, Gün için, Nakit yönetim ve taksitli kredi imkanları ile size uygun olan ile finansman ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
  • Garanti Bankası: KOBİ ihtiyaç kredisi.
  • Denizbank: Esnaf ve KOBİ’lere Hızlı Kredi.
  • Akbank: Kobiler için esnafın gönlüne göre kredi.
  • İş Bankası: Esnaf destek kredisi 36 ay vade ile 6 ay geri ödemesiz.
  • Halkbank: Esnaf ve Sanatkarlara özel %100 Faizsiz kredi.
  • Vakıfbank: Esnafa halden anlayan kredi.
  • QNB Finansbank: Kobi destek kredileri.

Bankalara başvuruda bulunarak ihtiyaçlarına uygun kredilerden yararlanabilirsiniz. Faizsiz esnaf kredisi veren bankalar hakkında bilgi alabilirsiniz.

Hangi Bankalar Esnafa Faizsiz Kredi Veriyor?

Şekerbank, Ziraat Bankası ve TEB Bankaları müşterilerine esnaf kredisi vermektedir. Faizsiz olarak kredi imkanı sağlayan banka şuan itibari ile Halkbank’tır. KOSGEB ile Halkbank’ın yapmış olduğu protokol sonucunda Esnaf Vergi Muafiyet Belgesi sahibi esnaf ve sanatkarlara %100 faiz indirimi imkanı sağlanmaktadır.

Bu bankalar haricinde esnaf kefalet tarafından 5 yıl vadeli 350.000 TL’ye kadar işyeri kredisi verilmektedir. Bu krediden yararlanacak esnafın kooperatif üyesi olması şarttır. Esnaf kefalet kredi başvurusu şahsen yapılmaktadır. Esnaf kefalet kredisi geri ödeme planı sayfasından taksitleri inceleyebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.