Keçiboynuzu (Harnup) Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi
Keçiboynuzu (Harnup) Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi yayınlandı. Detaylar bu sayfada.

Tarım ve Orman Bakanlığı yatırımcılara keçiboynuzu üretimi için yatırım çağrısında bulundu. Bakanlık; tarım alanına yatırım yapmak isteyenlere, son dönemde talebin gitgide arttığı keçiboynuzu (harnup) üretimine yönelmeleri tavsiyesinde bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı tarımla uğraşmak isteyenleri yönlendirmesi ve onlara yol gösterici olması amacıyla keçiboynuzu bahçesi kurulmasına ilişkin keçiboynuzu bahçesi tesisi fizibilite raporu yatırımcı rehberi yayınlandı. Yayınlanan rehberde harnup diğer adıyla keçiboynuzu ve ürünlerinin üreticilere yüksek gelir sağladığı ve yatırımın oldukça karlı olduğunun altı çizildi. Keçiboynuzu (Harnup) Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi bahçe tesisine yatırım yapmayı düşünen girişimciler için yol haritasıdır.
Keçiboynuzu (Harnup) Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi
Buna göre; 100 dekar harnup diğer adıyla keçiboynuzu bahçesi tesisine yatırım yapacak olan yatırımcıların tüm maliyet kalemleri ve projenin yatırım tutarı ve net nakit akışları yayınlanan rehberde tüm ayrıntılarıyla hesaplanmıştır.
Devletdestekli.com olarak yatırım rehberinin tüm detayları ve hesaplamalarına yer verdik. Keçiboynuzu bahçesi kurulumuna yönelik örnek fizibilite raporunda, bahçe kurulumunun 1 yıl süreceği, proje ömrünün ise 45 yıl olacağı belirtilen rehberde, 100 dekarlık bir alanda 2 bin 750 fidan gelecek şekilde yapılan planlama karşılığı, yatırımın 7’nci yılından itibaren artı gelir elde edilmesinin öngörüldüğü ifade edildi.
Keçiboynuzu (Harnup) Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberi Yayınladı
Yayımlanan Keçiboynuzu (Harnup) Bahçe Tesisi Projesi Yatırım Rehberinde yayınlandı.
- Tesis Alanı: 100 Dekar
- Yatırım Tutarı: 284.339 TL
- Yıllık İşletme Giderleri: 99.722 TL
- Yıllık İşletme Gelirleri: 733.333 TL
- Net Nakit Akışları: 28.228.161 TL
- Fayda Masraf Oranı: 6,26
- Mali Rantabilesi: % 272
- İç Karlılık Oranı: % 59
- Yatırımın Geri Ödeme Süresi: 7 Yıl
- Net Bugünkü Değer-Gelir: 16.748.436 TL bulunmuştur.
Ülkemiz, keçiboynuzunun anavatanı içerisinde olması nedeniyle özellikle Akdeniz Bölgesinde keçiboynuzu yetiştiriciliği yapılabilecek geniş alanlar bulunmakta ve keçiboynuzu yetiştiriciliği ülkemizde giderek önem kazanmaktadır. Ülkemizde keçiboynuzunun doğal olarak yetişiyor olması, kültivasyon için en uygun şartlara sahip olduğumuzu göstermektedir. Ülkemizde; toprak özelliklerinin uygun olduğu bölgelerde keçiboynuzu bahçeleri tesisi kurularak değerlendirilmesi sonucunda dış ticaretten daha çok pay alır duruma gelebilecektir.
Ülkemizde 2015 yılında 5.244 dekar alandan 12.851 ton keçiboynuzu üretilmiş olup yılı sonu itibariyle 7.652 dekar alanda 16.256 ton keçiboynuzu üretilmiştir. Ülkemizde keçiboynuzunun hem meyve ve hem de tohumunu işleyen fabrikaların keçiboynuzuna olan taleplerinin artması nedeniyle, üretimi giderek ivme kazanmaya başlamıştır.
Üretimin hemen hemen tamamının doğal yollardan karşılandığı keçiboynuzunun dünyanın bazı ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de plantasyon benzeri bahçeler tesis edilerek dikim alanı ve üretiminin artırılması mahalli tüketimin yanı sıra (pekmez, kuruyemiş gibi) yeni bir sanayi ve ihraç ürününün doğmasına yol açacaktır.
İklim İsteği
Keçiboynuzu, aşırı sıcak olmayan yaz mevsiminin, erken don yaşanmayan sonbaharın ve aşırı soğuk olmayan kış mevsiminin yaşandığı Akdeniz iklimlerinde daha yoğun olarak yayılış göstermektedir.
Toprak İsteği
Keçiboynuzu; kayalık, kıraç, kuru ve en verimsiz topraklarda, hatta kumullarda bile yetişebilen kanaatkar bir bitkidir. Keçiboynuzu, mineral yönünden zengin toprakları sevmez. Mineral oranı düşük olan topraklar bitkinin yetişip gelişmesi için idealdir. Toprağın yapısı nötr, asit seviyesi düşük ve hafif bünyeli topraklar ideal yetişme ortamıdır. Keçiboynuzu, ekseri tuzlu, kumlu, kalkerli ve alüvyal toprakları daha iyi gelişim gösterir. Akdeniz Bölgesi’nin çoğunluğuna hakim “kırmızı toprak tipi” topraklarda bu bitkinin gelişmesi için en uygun zemini oluştururlar. Ayrıca “kireçli topraklar” ve “kumlu topraklar” üzerinde de gelişebilmektedirler.
Rakım
Ülkemizde deniz seviyelerinden başlayarak 800 – 1.000 metre rakıma kadar doğal keçiboynuzu alanı tespit edilmiştir. Akdeniz iklim kuşağında keçiboynuzunun doğal yayılışı bulunmasından dolayı Keçiboynuzu bahçe tesisi kurulumu bir çok bölgede yapılabilmektedir.
Sıcaklık
Keçiboynuzu bitkisinin yetişebilmesi için ortalama sıcaklık değeri 24 ºC olup, özellikle 30-45 ºC arasında en iyi gelişimi göstermektedir. Keçiboynuzu bitkisinin yayılış gösterdiği alanlar incelendiğinde, yıllık ortalama sıcaklık değerinin 20 ºC’nin altına düşmediği gözlenmiştir. Sıcaklık 4 ºC ’nin altına düştüğü zaman olgun ağaçlar zarar görmeye başlamakta ve en fazla -7 ºC’ye kadar düşük sıcaklığa, 40 ºC yaz sıcaklığına ve sıcak rüzgârlara dayanabilmektedir.
Ülkemizde 2019 yılı sonu itibariyle 7.652 dekar alanda 16.256 ton keçiboynuzu meyvesi üretilmiştir.
Keçiboynuzu Kullanım Alanları
Keçiboynuzunun ağacı, meyvesi ve tohumları ekonomik açıdan büyük önem taşımaktadır. Meyveleri sofralık tüketimin yanında, gıda endüstrisinde pekmez yapımında kullanıldığı gibi, söz konusu “gam”ı aynı zamanda kâğıt,
boya, tekstil, plastik, petrol, mobilyacılık, kibrit, eczacılık ve kozmetik sanayisinde yararlanıldığı gibi ayrıca hayvanların yem ihtiyacını karşılamada da kullanılmaktadır. Diğer ve önemli bir kullanım alanı ise bitkisel
kökenli doğal ilaç yapımıdır. Keçiboynuzu meyvesinin kimyasal özelliklerinde, D-pinitol olarak bilinen biyoaktif bir bileşiği yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Bu bileşiğin Tip II diyabet hastalarının kan şekerini düzenlemek amacıyla kullanılan ilaçların doğal alternatifi olma özelliği yanında zayıflama amacıyla da kullanılmaktadır.
Keçiboynuzu, anemofil bir bitki türü olması ve çok fazla çiçek tozu içermesi nedeniyle de arıların beslenmesine katkıda bulunarak, arıcılık açısından da önem taşımaktadır. Keçiboynuzu, toprak erozyonunun önlenmesi ve orman ağaçlandırılması, herdem yeşil olması nedeniyle de peyzaj bitkisi olarak çevre düzenlemesinde kullanılmaktadır.
KEÇİBOYNUZU YETİŞTİRİCİLİĞİ VE BAHÇE TESİSİ
Başarılı bir keçiboynuzu bahçesinin tesisi uygun yerin seçilmesi ve iyi bir toprak hazırlığı ile başlar. Keçiboynuzu, uzun yıllar dikildiği yerde kalıp meyve vereceği için bahçe toprağı itina ile seçilmeli, gerekli analizler yapılmalı ve dikimden en az bir yıl önceden hazır hale getirilmelidir.
Keçiboynuzu Bahçesi İçin Dikim Sahasının Tespiti
Keçiboynuzu yetiştiriciliğinde bahçe tesisinin seçimi oldukça önemlidir. Toprağın yapısı nötr, asit seviyesi düşük ve hafif bünyeli olması bitki için ideal yetişme ortamıdır. Rutubetli toprakları sevmeyen bitki, ekseri tuzlu, kumlu, kalkerli ve alüvyal topraklarda daha iyi gelişim gösterir. Keçiboynuzu, -7 ºC’ye kadar düşük sıcaklığa, 40 ºC yaz sıcaklığına dayanabilmektedir. Bitkinin fiziksel gelişimi ve meyve tutma oranın artırılması için sıcaklık, ışık ve hava sirkülâsyonunun sağlanması önem arz etmektedir.
Arazi Hazırlığı
Keçiboynuzunun yayılış alanında genelde karstik bir yapı hakimdir. Bu nedenle ilk önce fidanların dikileceği yerlerde lokal olarak toprak işlemesi ve diri örtü temizliği yapılmalıdır. Arazi ve toprak şartlarının müsait olduğu fidan dikilecek yerlerde 40 – 60 cm. derinliğinde toprak işlemesi yapılmalıdır. Toprak işlemesi ile toprağın fizyolojik derinliğinin arttırılması, taneli bir yapı kazandırılması, daha iyi havalandırılması, daha fazla su tutması, bitki köklerinin daha kolay büyüyüp gelişmesi sağlanacaktır.
Aralık-Mesafe ve Dikim
Keçiboynuzu bahçe tesisi aşamasında doğal keçiboynuzu tohumlarından elde edilen fidanlar; aşısız dikilip dikim sahasında 1 yıl sonra aşılanabileceği gibi fidanlıklarda aşılanmış 1+0, 2+0 yaşlı kaplı aşılı fidanlar kullanılabilecektir. Keçiboynuzu fidanları sonbahar veya ilkbahar aylarında toprağın tavda bulunduğu zamanda dikimleri yapılmalıdır. Keçiboynuzu fidanları 6×6 m. aralık mesafeyle 30-40 cm. derinliğindeki dikim çukuruna dikilmeli ve boş kalan yerlere ahır gübresi ve toprak karışımı doldurulmalıdır. Tüm kök sistemini içine alabilecek genişlikte açılan dikim çukurlarına fidan gövdesi dik olacak şekilde yerleştirilmeli, çukurun üst kısmındaki toprak alta alt kısmındaki toprak üste gelecek şekilde dikim çukuru doldurulmalıdır. Fidana zarar verilmeden doldurulan toprak hava boşluğu kalmaması için ayakla sıkıştırılmalıdır.
Sulama
Sulama mevcut imkanlara göre damla veya yağmurlama yöntemlerinden birisiyle yapılabilir. Keçiboynuzu bahçe tesisi ilkbahar ve sonbahar aylarında sulanması meyve verimini olumlu yönde katkı sağlayacaktır.
Bakım
Keçiboynuzu bahçe tesisinde arazi durumu ve şartlara bağlı olarak ot alma çapa ve sürgün kontrolü gerektiğinde yapılmalıdır. Fidanların dikildiği bölgenin iklim şartlarının sıcak ve kurak geçmesi durumunda ot alma ve çapa ile toprağın kapilaritesi kırılıp topraktan suyun buharlaşarak çıkmasının engellenmesi, fidanların tutma başarısını olumlu yönde etkileyecektir. Sürgün kontrolü ile diri örtünün fidanlara olan baskısı önlenecek ve fidanlara rahat bir büyüme ortamı sağlanmış olacaktır.
Gübreleme
Keçiboynuzu fidanlarının ilk dikiminde hayvan gübresi veya meyvelerinin posası gübre olarak kullanılacak olup diğer yıllarda keçiboynuzu meyvesinin organik oluşumunu etkilememek için gübreleme faaliyetleri önerilmemektedir.
Budama
Budama, keçiboynuzu ağacının düzgün ve kuvvetli bir taç oluşturması, uzun zaman bol ve iyi ürün vermeleri açısından kuru dalların alınması şeklinde yapılabilir.
Hasadı
Keçiboynuzu meyveleri Mayıs ayı başında büyümeye başlamakta ve Haziran-Temmuz aylarında olgunlaşmaktadır. Meyve rengi olgunlaştıktan sonra yeşilden kahverengiye döner. Olgunlaşan meyveler Eylül ayında hasat edilmeye başlanır ve hasat mevsimi yöreye göre Kasım- Aralık aylarına kadar devam eder. Meyve sapının kuruması, suyunu kaybetmesi, meyvenin sallanmasında çıkardığı ses ile meyvenin ikiye bölündüğünde meyve içinin tamamen kahverengi rengi olması meyvelerin hasat zamanını belirlemede önemli bir kriter olarak belirlenebilir.
DESTEKLER
Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik kapsamında; Gerçek veya tüzel kişilere onaylı uygulama projesine göre bozuk orman alanlarında, orman içi açıklıklarda, hazine arazilerinde, Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan arazilerde ve sahipli arazilerde asli tür ve/veya odun dışı orman ürünü veren ağaç ve ağaççık türleri ile yapacakları özel ağaçlandırma, özel imar-ihya ve özel orman fidanlık çalışmaları için hibeye esas yatırım giderleri cetveli tutarının % 25’i kadar; Orman köyü nüfusuna kayıtlı olan ve o köyde ikamet eden gerçek kişilere onaylı uygulama projesine göre 3 hektara kadar yapacakları özel ağaçlandırma ve özel imar-ihya çalışmaları için bir defaya mahsus olmak üzere hibeye esas yatırım giderleri cetveli tutarının % 65’i kadar hibe verilebilir.
Projenin Mali Analizi ve Fizibilitesi
Keçiboynuzu yetiştiriciliği uzun yıllar uğraşı gerektiren bir faaliyet alanıdır. Bundan dolayı herhangi bir sebeple üretimden vazgeçmek esnekliği oldukça düşüktür. Çok yıllık bitkilerde maliyet ve karlılık analizinin büyük öneme sahip olduğu ifade edilir. Projede keçiboynuzu bahçesi için tesis dönemi 1 yıl, proje ömrü ise 45 yıl olarak belirlenmiştir. 100 dekara 2.750 adet fidan gelecek şekilde dikim planlanmıştır. Yatırımın 7. yılından itibaren artı gelir elde edilmesi öngörülmektedir. Projenin yatırım yılı olarak kabul edilen ilk yılında fidan çukurlarının açılması ve dikim işleri gerçekleştirilecektir. Projenin başlarında işçilik, sulama, vb. işlemlere ait giderler bahçenin gelişimi ile orantılı olarak artan oranda planlanmıştır. Sulama, damla sulama yatırımı yapılmak suretiyle gerçekleştirilecektir.
Projenin İlk Yatırım Giderleri
Projenin giderleri yatırım yılında yapılan sabit ve değişken masraflar ile üretim amacıyla her yıl yapılacak işletme masraflarından oluşmaktadır. Projenin ekonomik ömrü boyunca artan her yıl için ayrı ayrı olacak şekilde hesaplama yapılmıştır. Projeye ait yatırım giderleri görülmektedir. Proje kapsamında damla sulama ile sulama, bahçenin toprak hazırlığı, dikim çukurlarının açılması, ot mücadelesi, gübreleme vb. işlemleri yapılacaktır.
GİDERLER Birimi Miktarı Birim Fiyatı (TL) Toplam Gider (TL) Üst Toprak İşleme Da 100 30 3.000 Tam Alanda Toprak İşleme Da 100 50 5.000 Dikim Yeri İşaretleme Bin Adet 2,75 250 688 Çukur Açımı ve Fidan Dikimi Bin Adet 2,75 1050 2.888 Demir Çit Direği Bedeli Km 2,2 5.500 12.100 Dikenli Tel Direği Bedeli Km 2,2 1.900 4.180 İnşaat Teli Bedeli Km 2,2 20 44 Dikenli Telin Direklere Tespiti ve Gerilmesi Km 2,2 700 1540 Demir Çit Direkerin Yerine Tespit Km 2,2 600 1320 Damlama Sulama Sistemi Da 100 1300 130.000 Saha İçinde Fidan Taşıması ve Dağıtım Bin Adet 2,75 120 330 Fidan Bedeli Adet 2.750 23 63.250 Dikimde Kullanılacak Çiftlik Gübresi Ton 100 250 25.000 Proje Bedeli Adet 1 5.000 5.000 Malzeme-Ekipman Bedeli TL 30.000 Genel Toplam 284.339
Yıllara Göre İlaç ve Gübre Giderleri
Keçiboynuzu çok fazla hastalık ve zararlısı olmayan bitkidir. Özellikle yabani popülasyonlarının bulunduğu alanlar veya buralara yakın yerlerde ilaçlama yapılmadan yetiştiricilikleri uzun yıllar yapılabilmektedir. Bu yüzden hastalık ve zararlılar çok nadiren problem olmaktadır. Keçiboynuzu meyvesinin organik oluşumunu etkilememek için gübreleme faaliyetleri önerilmemektedir.
İşçilik ve Diğer Giderler Dağılımı
Keçiboynuzu bahçesinin yatırım ve işletme dönemindeki dikim, bakım, hasat, sulama benzeri kültürel işlemler için gerekli olan işgücü ihtiyacı yıllara göre artan oranlarda planlanmış ve 100 dekar alan için yıllık işletme giderleri hesaplanarak gider kalemlerine eklenmiştir.
Yıllar Alanı (Da) İşçilik Gideri (TL/Da) Toplam Gider (TL) 1-5 100 50 5000 6-10 100 165 16.500 11-15 100 275 27.500 16-20-36-40 100 440 44.000 21-25 100 550 55.000 26-30 100 550 55.000 31-35 100 495 49.500 41-45 100 385 38.500 Diğer Giderler Alanı (Da) Birim Fiyatı (TL/Da) Toplam Gider (TL) Arazi Kirası 100 200 20.000 Elektirik-Akaryakıt Gideri 100 30 3.000 Yönetim Gideri 100 150 15.000 Beklenmeyen Giderler 14.500 Amortismanlar 10.000 Genel Toplam 62.500
Proje Gelirleri
İşletme gelirleri projenin ekonomik ömrü boyunca elde edilecek ürün satış gelirlerinden oluşmaktadır. Ürün bedeli olarak keçiboynuzu güncel satış bedeli dikkate alınarak hesaplama yapılmıştır.
Yıllar Alanı(Da) Verim (Kg/Da) Toplam Ürün (Kg) Ürün Fiyatı (TL/Kg) Toplam Gelir (TL) 1-5 100 0 0 0 0 6-10 100 413 41.300 8 330.400 11-15 100 687 68.700 8 549.600 16-20 100 1.100 110.000 8 880.000 21-25 100 1.375 137.500 8 1.100.000 26-30 100 1.375 137.500 8 1.100.000 31-35 100 1.237 123.700 8 989.600 36-40 100 1.100 110.000 8 880.00 41-45 100 963 96.300 8 770.400
Projenin Net Nakit Akışları
Projenin 45 yıllık ömrü boyunca toplamda 4.487.500 TL yatırım tutarına karşılık 33.000.000 TL gelir elde edilmesi öngörülmektedir. Bu durumda toplam 28.228.161 TL Brüt kar elde edilmiş olacaktır. Proje ömrü boyunca hesaplanan toplam giderler ile elde edilen gelirlerin farkı ile yıllara göre brüt kar hesaplanmış olup ilk yıl oluşan negatif değerler projenin yatırım yıllarını ifade etmektedir. Proje ömrünün bir yıldan fazla olduğu projelerde, paranın zaman içerisindeki değer kaybının hesaplanması yatırımın karlılığının belirlenmesi acısından önemli bir ölçüttür. Özetle bugün harcanacak birim sermayenin alım gücü ile proje ömrü boyunca elde edilecek gelirlerin alım gücünün kıyaslanması için yatırımın tamamında hesaplanan gider ve gelirlerinin bugünkü değerler ile hesaplanması, yapılan yatırımın karlılığı hakkında yatırımcıya daha net bilgiler verebilecektir.
Yıllar Sabit Gider İşletme Giderleri İşletme Gelirleri Brüt Kar 1 284.33 67.500 0 -351.839 2 67.500 0 -67.500 3 67.500 0 -67.500 4 67.500 0 -67.500 5 67.500 0 -67.500 6-10 395.000 1.652.000 1.257.000 11-15 450.000 2.748.000 2.298.000 16-20 532.500 4.400.000 3.867.500 21-25 587.500 5.500.000 4.912.500 26-30 587.500 5.500.000 4.912.500 31-35 560.000 4.948.000 4.388.000 36-40 532.500 4.400.000 3.867.500 41-45 505.000 3.852.000 3.347.000 TOPLAM 284.339 4.487.500 33.000.000 28.228.161
Projenin Fayda/Masraf Analizi
Yıllar | Giderler | Gelirler | İndirgenme Oranı | İndirgenmiş Gider | İndirgenmiş Gelir |
1 | 351.839 | 0 | 1,000 | ||
2 | 67.500 | 0 | 0,980 | ||
3 | 67.500 | 0 | 0,961 | ||
4 | 67.500 | 0 | 0,942 | ||
5 | 67.500 | 0 | 0,924 | ||
6-10 | 395.000 | 1.652.000 | 0,871 | 344.045 | 1.438.892 |
11-15 | 450.000 | 2.748.000 | 0,789 | 355.050 | 2.168.172 |
16-20 | 532.500 | 4.400.000 | 0,714 | 380.205 | 3.141.600 |
21-25 | 587.500 | 5.500.000 | 0,647 | 380.113 | 3.558.500 |
26-30 | 587.500 | 5.500.000 | 0,586 | 344.275 | 3.223.000 |
31-35 | 560.000 | 4.948.000 | 0,530 | 296.800 | 2.622.440 |
36-40 | 532.500 | 4.400.000 | 0,479 | 255.068 | 2.107.600 |
41-45 | 505.000 | 3.852.000 | 0,434 | 219.170 | 1.671.768 |
Toplam | 4.771.839 | 33.000.000 | 3.183,5374 | 19.931.972 |
Projelerin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemlerden birisi fayda masraf oranı yöntemi olup analizin özü, proje suresince sağlanacak toplam faydanın yapılan masraflar ile karşılaştırılmasıdır. Bu çerçevede projenin ekonomik ömründe yapılacak bütün masraflar ile elde edilecek toplam gelirlerin belirlenen belli bir indirgeme oranı ile bugünkü değer toplamları hesaplanır. Faydaların masraflara bölünmesi ile elde edilen fayda/masraf oranına göre değerlendirme yapılır. Hesaplanan oranın bire eşit olması fayda ile masrafların tam karşılandığını gösterir ve oranın birden büyüklüğü yapılan masrafların üzerinde bir faydaya ulaşıldığı şeklinde değerlendirilir.
Projenin gider ve gelirlerinin bugünkü değerlere indirgenmesinde % 2 faiz oranı kullanılarak fayda/masraf analizi yapılmıştır. Fayda/masraf oranının 1’den büyük olması yapılan masraflardan daha fazla gelir elde edildiği, 1’den küçük olması ise elde edilen gelirlerin yapılan masrafları karşılamadığı şeklinde yorumlanır. Fayda/masraf oranının 1’e eşit olması durumunda yatırılan sermayenin maliyetinin ancak karşılandığı şeklinde yorumlanmaktadır.
Yapılan hesaplamalarda projenin fayda masraf oranı (İndirgenmiş Gelir/İndirgenmiş Gider) 6,26 >1 şeklinde bulunmuş olup yapılan masrafların 6 katından fazla bir fayda sağlandığı ve projenin karlı olduğu değerlendirilmiştir.
Projenin Net Bugünkü Değeri
Net bugünkü değer yönteminde, yatırımın her yıl sağlayacağı nakit girişleri, belirli bir iskonto oranı üzerinden indirgenerek toplanır. Yatırım için yapılacak harcamaların da belirli bir iskonto haddi üzerinden şimdiki değeri bulunur. Başka bir deyişle gelecekteki net nakit akışları, bileşik faiz formülü ile günümüz değerlerine indirgenir. Tüm projeler acısından elde edilen değerlerin karşılaştırılması yapılabilir. Projenin karlılığını ortaya koymak üzere, projenin gelir ve giderlerinin bugünkü değerlere indirgenmesi için % 2’lik faiz oranı belirlenmiş ve bu çerçevede hesaplamalar yapılmıştır.
Buna göre, projenin 45 yıllık nakit akışları verilmiş ve bu süre sonunda projeden elde edilecek karın bugünkü değerle 16.748.436 TL. olacağı hesaplanmıştır.
Yıllar Net Nakit Akışlar İndirgenme Oranı İndirgenmiş Değer 1 -351.839 1,000 -351.839 2 -67.500 0,980 -66.150 3 -67.500 0,961 -64.868 4 -67.500 0,942 -63.585 5 -67.500 0,924 -62.370 6-10 1.257.000 0,871 1.094.847 11-15 2.298.000 0,789 1.813.122 16-20 3.867.500 0,714 2.761.395 21-25 4.912.500 0,647 3.178.388 26-30 4.912.500 0,586 2.878.725 31-35 4.388.000 0,530 2.325.640 36-40 3.867.500 0,479 1.852.533 41-45 3.347.000 0,434 1.452.598 TOPLAM 28.228.161 16.748.436
Projenin İç Karlılık Oranı
Yatırıma karar verilmesinde kullanılan analiz yöntemlerinden birisi de iç karlılık yöntemi olup bu oran projenin ekonomik ömrü suresince sağlayacağı net nakit akışlarının bugünkü değerini sıfırlayan oran olarak ifade edilir.
Yapılan hesaplamalarda projenin iç karlılık oranı % 59 olarak hesaplanmış olup enflasyon ve sermaye maliyetleri dikkate alındığında projenin uygulanması ile keçiboynuzu bahçesi yatırımının ekonomik yönden karlı olduğu ve enflasyon ve sermaye maliyetinin üzerinde kar elde edilebileceği söylenebilir.
Maviyemiş bahçe tesisi projesi yatırım rehberi inceleyerek maliyet hesabını kendiniz yapabilirsiniz.
Projenin Mali Rantabilitesi
Yatırımın karlılığı hakkında fikir veren yöntemlerden birisi de mali rantabilitenin hesaplanmasıdır. Bu hesaplamalarda yatırılan sermayenin değer kaybının dikkate alınmamış olması bir dezavantaj olarak kabul edilebilir.
Genel olarak mali rantabilite, ortalama verim yıllarında, bir yıl içerisinde oluşan net karın ilk yatırım yılındaki maliyetlere oranlanmasıyla hesaplanır. Yapılan hesaplama ile mali rantabilite % 272 oranında hesaplanmış olup yatırımın karlı bir yatırım olacağı değerlendirilmiştir.
Bu çalışmada, keçiboynuzu bahçesi tesis etmek üzere yapılacak yatırımın ekonomik açıdan karlı olup olmadığını belirlemeye yönelik bir analiz yapılmıştır. Bu analizler neticesinde keçiboynuzu bahçesi tesis edecek üreticiler
için örnek bir çalışma ve proje uygulama süreçlerini ortaya koyarak yatırım hakkında öngörüler ortaya konmaya çalışılmıştır. Böylece üreticilerce yapılacak benzer bir yatırımda tesisin öz sermaye ihtiyacı, varsa kredi ihtiyacı
finansman ihtiyacı, pazar olanakları, teknolojik ihtiyaçlar hakkında bilgi edinebilmelerine imkan sağlanacaktır.
Tesis edilecek keçiboynuzu bahçesinin ekonomik ömrü boyunca karlı olup olmadığının ortaya konması amacıyla yapılacak fizibilite çalışmalarının sonucunda,
- Ortalama işletme sermayesi ihtiyacının 45 yıllık dönem boyunca yıllık 99.722 TL.,
- Toplam yatırım tutarının ise 4.487.500 TL olacağı hesaplanmıştır.
- Projenin masraflarını karşılayıp başa baş noktasına geldiği ve kar’a geçtiği dönem 7. yıldır.
- Projenin iç karlılık oranı % 59 olarak, mali rantabilitesi % 272 olarak hesaplanmıştır.
Bu değer yapılan yatırım bedelinin işletmenin ortalama verimliliğe ulaştığında elde edilen net bugünkü gelirinin yaklaşık dört katı olarak gerçeklemesi ve karlı bir yatırım olması anlamını taşımaktadır.
Projenin 45 yıllık verimlilik dönemi sonucunda net bugünkü gelir toplamının 16.748.436 TL olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.
İç karlılık oranının, kredi faiz oranının üzerinde olması, geri ödeme süresinin proje ömrünün yaklaşık olarak 1/6’i gibi kısa bir sürede gerçekleşmesi dikkate alındığında keçiboynuzu bahçesi için yapılacak bu yatırım karlıdır denilebilir. Keçiboynuzu bahçesinin kurulacağı bölgede iklim ve diğer ekolojik koşulların uygunluğu, teknik bakım işlemlerinin usulüne uygun olarak yerine getirilmesi, yer ve çeşit seçiminin önemi, büyük pazarlara yakınlık, iç ve dış ticaret imkanları projenin başarısını yakından etkileyecek unsurlar olarak sıralanabilir.
Daha önceden yayınlanan badem bahçesi yatırım rehberinden bahçe tesisi kurma maliyetini öğrenebilirsiniz.
Devlet destekli arıcılık projeleri ve hibe desteği almak isteyenler bağlantı linkine tıklayarak bilgileri inceleyebilirler.
Bu projenin yapıldığı tarih nezaman?