Başlıklar:
Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde görev almak kutsal üniformayı giymek her gencin hayalidir. Bu formayı giymenin bir diğer yolu da sözleşmeli er olmaktan geçmektir,. Bir zamanlar Türk Hava Kuvvetlerinde sözleşmeli er olarak görev yapmış eski bir sözleşmeli er personel olarak aklınızda olan bir çok soruyu; TSK sözleşmeli er nedir, ne görev yapar, yıllık izinleri, görev süreleri, maaşları, sözleşmeli er nasıl olunur gibi bir çok soruya hazırladığımız makalemizde cevap bulacaksınız.
Sözleşmeli erbaş ve er; vatani görevini yapmakta olan yükümlü erbaş ve erlerin yapmış oldukları görevleri yerine getirmek için belli bir ücret karşılığı 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er kanunu esaslarına göre istihdam edilen erbaş ve er kadrolarında görev yapan asker kişidir. Bu yazıyı size açıklamak gerekirse normal vatani görevini yapan er ve erbaşların yerini sizler alıyorsunuz demektir.
Sözleşmeli er olarak görev yapabilmek ve başvuruda bulunabilmek için, aşağıdaki şartları sağlıyor olmak gerekmektedir.
Kayıt için istenilen belgeleri mavi plastik telli dosya içerisinde ve yukarıda belirtilen sıraya göre her biri ayrı şeffaf dosyanın içinde olacak şekilde hazırlanarak getirilecektir. Başlıca belgeler;
Başvurumuzu yaptık, belgelerimizi hazırladık. Peki sözlü ve spor mülakatında neler vardır ve sözlü mülakatta hangi sorular sorulmaktadır? Spor mülakatında sizleri 400 metre koşu 30 şınav ve mekik beklemektedir. 400 metre koşu parkurunu 80 saniyede tamamlamanız gerekmektedir. Şınav ve mekikte ise 2 dakika süreniz olacaktır.
Sözlü mülakatta kendimden örnek vermek gerekirse “Atatürk’ün ilke ve inkılapları kaç tane ve nelerdir” diye sormuşlardı. Genel olarak sizin duruşunuz konuşmanız mimikleriniz oturmanız kalkmanıza dikkat ediliyor. Sorulan sorulara oldukça dikkat edin mümkün olduğunca doğru cevap vermeye çalışın ve heyecan yapmamaya özen gösterin. Bunun haricinde de genelde genel kültür soruları soruluyor.
Sözleşmeli Erlerin ilk olarak imza attığı görev süresi en az 3 Yıl ( Eğitim süresi hariç ). Sözleşmeyi uzatmak istiyorsanız gerekli şartlı karşıladığınız takdirde 1 veya 2 yıl daha imza atabilirsiniz en fazla 7 seneye kadar sözleşme uzatabilirsiniz.
Sözleşmeli erlik haricinde Subay olma şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Sözleşmeli erler normal vatani görevini yapan hükümlü erler gibi ihtisas ayrılmaktadır. Bildiğiniz gibi Silahlı Kuvvetlerin temel prensiplerinden biride kendi işlerini kendi kadrosunda görevli olan insanlar aracılığıyla gidermektedir. Bu prensip anlayışına göre sözleşmeli Erlerin yapacağı bazı görevler şunlardır;
Yukarıda belirttiğim meslek dallarında önceden tecrübeniz varsa ihtisas görevlendirilmesi yaparken bahsederseniz bu ustası olduğunuz işlerde çalışma imkanı bulabilirsiniz. Bu yazdıklarımda dışında bir çok ihtisas ve çalışma alanı vardır bildiğiniz gibi gizlilik önemli olduğundan geniş çaplı bu bilgilerden bahsetmek söz konusu olmamıştır.
Sözleşmeli erbaş ve erlerin 2021 yılında da geçerli olacak olan özlük haklarını listeledik. Buna göre;
Sözleşmeli erbaş ve er olarak yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar kanunda belirtilen kamu ve kuruluşlarının boş kadrolarına Devlet memuru olarak atanabilirler.
Sözleşmeli erbaş ve erler hükümlü askerlerde olduğu gibi kışlada kalmaktadır. Sözleşmeli er olduktan sonra akşam mesai bitiminde rütbeli personel gibi evinize gidemiyorsunuz bunu yerine koğuşunuza gelip istirahat edebilirsiniz nöbetiniz yada başka bir göreviniz yoksa.
Çarşamba; Mesai bitimi ile beraber evinize gidersiniz perşembe sabahı mesai saatinde görev yaptığınız birlikte olursunuz.
Cuma; Akşam mesai bitimi ile birlikte evinize gidebilirsiniz.
Cumartesi; (nöbet olursa gidersiniz)
Pazar; Akşam belirtilen saatte birlikte olmalısınız.
Sözleşmeli er ve erbaşlar Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapabilir mi? Özel Kuvvetlerde Bordo Bereli Olma Şartları hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Evli olmayan bekar sözleşmeli arkadaşlar için ise evci izni vardır. Bu izinler 2 haftada bir yada ayda bir gerçekleşmektir. Bu izinde Birlik Komutanı uygun görmesi dahilinde gerçekleşir.
Cuma; Akşam mesai bitimi ile çıkabilirsiniz.
Cumartesi; (nöbet olursa gidersiniz)
Pazar; Akşamı çarşı dönüş saati dikkate alınarak birliğe geri dönebilirsiniz.
Evci izinlerinizde bulunduğunuz ili terk etmeniz yasaktır. Özlük hakları değiştiğinden nöbet olmadığı günlerde eve gidebilirler.
Sözleşmeli Er olacak adaylarımızın merak ettiği bir konu rütbe alabilir miyim? Sözleşmeli Er olarak görev yapmakta iken Uzman Çavuş veya Astsubay olabilirsiniz.
Sözleşmeli er olarak sizden üç yıl görev yapmanız ve dördüncü yıla imza atmanız dahilinde Uzman Çavuş ve ya Astsubay olabilmek için gerekli kriterleri sağladığınızda mülakatlara katılabilirsiniz başarılı olduğunuzda Uzman Çavuş veya Astsubay olabilirsiniz.
Subaylık, Uzman Erbaşlık haricinde Astsubay Olma Şartları hakkında da bilgi edinebilirsiniz.
Merak ettiğiniz bir diğer konu sözleşmeli erlikte ne kadar maaş alırım ve üç yıl sonunda ne kadar tazminat alırım konusudur. Sözleşmeli erlik yapmış ve üç yıl görev yaptıktan sonra tazminat almaya hak kazanmış biri olarak sizlere bu konu hakkında geniş bir bilgi sunacağımdan hiç şüpheniz olmasın.
Sözleşmeli erlikten Uzman Çavuşluğa geçmek isteyen adaylarımız için öncelikli olarak imzalamış oldukları sözleşmelerini bitirip onlardan yeni sözleşmeye imza atmaları istenecektir. İmza attıktan sonra görevlerine sözleşmeli er olarak devam edeceklerdir. Uzman çavuş alımları için personel temin başkanlığından alım duyuruları takip etmeleri lazım, alımlar başladığında birlik komutanı uygun görmesiyle uzman çavuşluk mülakatlarına gidebileceklerdir. Uzman Çavuş olmak için müracaat yapan sözleşmeli erler gittiklerinde yazılı sözlü ve spor mülakatlarına tekrardan gireceklerdir. Bu mülakatlara girebilmek yapmış olduğunuz görev yerlerinde başarılı olmalısınız.
Sözleşmeli Erliğin temel çıkış nedeni Profesyonel Ordu sistemine geçiş olduğu için sözleşmeli erlerin yaptığı görevlerde son derece profesyonellik beklenmektedir. Görev yapmış olduğunuz yerlerde her ne kadar erlik görevi yapmış olsanız bile Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup bir personel olacaksınız. Bu yüzden sizler operasyona çıkacak tarzda eğitim alacaksınız ve operasyonlara çıkacaksınız.
Sözleşmeli Er adayları başarılı oldukları ve geçtikleri mülakatlardan sonra acemi askerler gibi eğitim alacakları birlikleri teslim olacaklardır. Örnek vermek gerekirse Hava Kuvvetlerinde eğitime girecek bir aday Kütahya Hava Er Eğitim Tugay Komutanlığında eğitim alacaklar. Eğitim süresi 3 ay sürmektedir. Üç aylık ön sözleşme döneminde başarılı olan adaylar eğitimleri bittiğinde ana sözleşmeye imza atıp görev yapacakları birliklere gideceklerdir.
Makalemizin başında bahsettiğimiz gibi geçtiğimiz zamanlar Hava Kuvvetlerinde sözleşmeli er olarak görev yaptığım için siz değerli okuyucularımızdan gelen yorumlardan yola çıkarak gerekeli yada merak edilen konulardan bahsetmeye devam edeceğiz merak edilen konuları yorumlardan bahsederek belirtebilirsiniz. Sözleşmeli Erlik hakkında bilmediğiniz merak ettiğiniz konular hakkında “YORUM” kısmından bahsedebilirsiniz.
Sözleşmeli erlerin rütbesi bulunmamaktadır. Kıta da görev yapan er ile aynı üniformayı giymektedir.
MSB açıkladığı ilanla açıkladığı Hava, Deniz ve Kara Kuvvetleri Komutanlıklarına Sözleşmeli Er başvuruları 6 Temmuz – 3 Ağustos 2020 tarihleri arasında yapılacak olup, adayların sözleşmeli er alımı için heyecanlı bekleyişleri sürüyor.
Geçtiğimiz günlerde toplanan Milli Savunma Komisyonu Ak Parti Millet vekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifi komisyondan görüştü ve teklif komisyondan geçti. Kanun teklifinde sözleşmeli er ve erbaş özlük haklarında büyük değişikliklere gidildi. Bu değişikliklerde mesai düzenlemesi ve kamuda istihdam ele alındı.
Komisyonda alınan karara göre 10/03/2011 tarihli 6191 sayılı sözleşmeli er erbaş kanunda yer alan 8 maddenin 8. fıkrasında yer alan sözleşme ve görev süresince kışlada iskan edilirler cümlesi Genel Kurmay Başkanlığının belirlediği birlikler haricinde kışlada iskan edebilirler olarak değiştirildi. Bu değişiklikten sonra belirlenen birliklerde görev yapan sözleşmeli erler istedikleri taktirde iç hizmet kanunun hükümlülükleri saklı kalmak şartı kaydıyla ve gece nöbetleri olmaması durumunda evlerine gidebilirler. Gece kışlada ve gemide kalmayı kabul edenler nöbetçi amirin izni olmadan kışladan ve gemiden ayrılmaları mümkün değildir. Gemide ve kışlada kalmayı kabul eden sözleşmeli erler mümkün olduğuna erbaş ve erlerden ayrı tahsis edilecek yerlerde kalmaları sağlanacaktır İfadeleri yer almıştır.
Bu değişiklikle Sözleşmeli Er ve Erbaşların kamuda istihdam edilmesi için bir yönetmelik hazırlandığı görülüyor hali hazırda olan tasarıda 7 yıl görev yapan Sözleşmeli er ve erbaşların kamuda istihdam bulmaları açısından bir kolaylık getirilebileceğini ve kamuda istihdam sağlanmasının kolaylaştırılması yönünde çalışmalar olduğunu gözlemliyoruz. Bu düzenleme ile 7 yıl görev yapan sözleşmeli erbaş ve erler memuriyete geçebilecekler.
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Merhabalar abi sözleşmeli erlik yapıp sonradan bırakılabiliyor mu ?