Uzman Erbaşlıktan kendi isteği ile ayrılanlar İnfaz ve Koruma Memuru (Gardiyan), Zabıta Memuru, Güvenlik Görevlisi veya Devlet Kadrolarında memur olabiliyor. Tabi bunun şartları var.
Başlıklar:
Devlet İnfaz ve Koruma Memuru (Gardiyan) açığını Uzman Erbaşlıktan istifa eden personel ile kapatacak. Bu Yeni düzenleme ile uygulamadan yararlanmak isteyenler Uzman Erbaşlıktan Gardiyanlığa Geçiş Nasıl Yapılır? sorularının cevapları aranmaktadır. 676 sayılı Kanun hükmünde kararname ile İnfaz ve Koruma Memuru olmak isteyen Uzman Erbaşlara yeni bir kapı açıldı. Artık şartları uygun olan eski uzman çavuşlar gardiyan olabilecek. Alım sonucunda sözleşmeli olarak görev yapacak olan uzman erbaşlar, Türkiye’ de ihtiyaç duyulan çeşitli cezaevlerinde göreve başlayacaklar. Alım yapılacak cezaevlerinin listeleri Adalet Bakanlığınca ayrıca bildirilecek.
2016 yılında yayımlanan bir kanun düzenlemesi ile Uzmanlıktan diğer memuriyet kadrolarına atanabilmek için 7 yıl görev yapma şartı getirildi. 7 Yıl görev yapmadan görevinden ayrılan uzmanlar başka bir kadroya kanun gereğince alınamıyor.
Uzman Çavuş olmak isteyenler için Uzman Erbaş Nasıl Olunur? isimli içeriği inceleyebilirsiniz. 676 sayılı kanun hükmünde kararname içeriğine göre, artık kendi isteği ile sözleşmesini fesheden ve diğer şartları taşıyan uzman erbaşlar gardiyan (Tabi Alım Yapılırsa) olabiliyor. 29872 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren kararname içeriğine göre 35 yaşını doldurmamış olan kişiler memur olabilecek.
Resmi Gazete’de yayımlanan kanun metni şöyle;
“GEÇİCİ MADDE 10- 18/3/1986 tarihli ve 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununa tabi olarak en az iki yıl süreyle uzman erbaş statüsünde çalıştıktan sonra 20/10/2016 tarihine kadar kendi istekleriyle sözleşmelerini feshetmiş olup, sözlü sınavın son başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olanlardan, yaş ve merkezi sınav şartı hariç İnfaz ve Koruma Memuru olarak istihdam edilebilmek için öngörülen şartları taşıyanlar, 30/6/2017 tarihine kadar Bakanlıkça ya da Bakanlıkça belirlenecek adli yargı ilk derece mahkemesi adalet komisyonlarınca yapılacak sözlü sınav sonuçlarına göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrası uyarınca İnfaz ve Koruma Memuru unvanlı vize edilmiş pozisyonlarda sözleşmeli personel olarak istihdam edilebilir.
Bu madde çerçevesinde sözleşmeli personel olarak istihdam edileceklerin başvuruları, sözlü sınava alınacakların belirlenmesi, sözlü sınav konuları, sözlü sınavın usul ve esasları, sözlü sınavı kazanan personelin yerleştirilmeleri ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer hususlar, Bakanlıkça yürürlüğe konulan yönetmelikle düzenlenir.”
denmektedir. Buna göre Uzman çavuşluktan gardiyanlığa geçmenin şartları şöyle;
Halen görev yapan uzman erbaşlar, 676 sayılı kararname ile uzman erbaş olamazlar. Çünkü bu kararname 29 Ekim tarihine kadar uzmanlıktan istifa etmiş personeli kapsamaktadır. Bunun dışında halen görevde olan uzmanlar gardiyan olamazlar. Bu alım haricinde daha önce de Ak Parti hükumeti dönem dönem uzman erbaşlardan infaz ve koruma memuru alımı yapılmıştır. Uzman erbaşlardan gardiyan alımı en son 2008 yılında yapılmıştır. Bu durum yorumcular tarafından herhangi bir sebeple istifa eden uzman askeri personellerin iş bulamamaları nedeniyle yapılmış olabileceği ve askerlik disiplinine sahip personelin infaz ve koruma memurluğunu layıki ile yapabileceği değerlendiriliyor. Öte yandan uzman erbaşların, ceza infaz kurumlarının dış güvenliği ile ilgili yasa tasarısında da fayda sağlayabilecekleri düşünülüyor. Diğer kadrolarda memur olmak isteyenlerin Devlet memuru nasıl olunur? isimli yazımızı okumalarını öneririz.
Başvurular Adalet Bakanlığı ve Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğünce duyuru sitelerinde ilan edilecek ve hangi cezaevlerine memur alımı yapılacağı, hangi komisyonlara başvurmak gerektiği ve başvuru için gerekli evraklar listesi internet ortamında yayınlanacaktır. İstifa eden uzman erbaşlardan sicil özeti formu ve görev belgeleri istenildiği öğrenildi. Adayların diploma, uzman erbaşlığa ait belgeler, kimlik belgesi ve adli sicil kaydı ile başvuracakları tahmin ediliyor.
Uzman Erbaşlık size göre bir meslek değilse, 657 Sayılı Devlet Kadrosunda Sivil Memur olmak ister miydiniz? Sivil Memur kadroları hakkında araştırma yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yukarıda başvuru tarihi dolan alım sonrasında Adalet Bakanlığında İnfaz ve Koruma Memuru olmak isteyen uzman erbaşların alım şartlarını incelemeleri ve bu şartlarda yer almakta olan hususlara uygun olmaları gerekir. İnfaz ve Koruma Memuru alım ilanları Adalet Bakanlığı İnternet Sitesinde yer almaktadır. Genel şartlardan bazıları şunlardır;
Daha önce Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü sitesinde yer alan Uzman Erbaşlardan Sözleşmeli İKM alımı ilanını inceleyebilirsiniz. 2020 yılında da Ceza ve Tevkifleri personel alımına devam edecek.
Yukarıda anlatılan 7 yıl şartını unutmayın!
Telegram Kanalımızdan bize ulaşabilirsiniz.
Uzman Çavuşluktan gardiyan alımı yapılıyor ama yaş şartı konuyor. Yaş şartı kaldırılsın zaten 40 yılda bir böyle bir şans veriyorsunuz. Yaş şartı kaldırılsın. Mağdurummm
Ben 4 yıl jöh te uzman çavuş olarak görev yaptım ve Ken istegi ile sözleşmemi bitirdim ama lise mezunu degilim yaşım 29 ve 7 yıl şartı ben bıraktıktan sonra çıktı ne yapabilirim
Yeni infaz koruma memurlugundan uzman cavuslarda yararlansin