Devletten Geri Ödemesiz Hibe Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? 2023

Devletten hibe kredisi ve desteği nasıl alınır? Devletten çiftçilere, kadınlara geri ödemesiz kredi 2023 yılına ait tüm devlet geri ödemesiz hibe kredilerini güncel olarak görebilirsiniz.

Devletten Geri Ödemesiz Hibe Kredisi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? 2023

TKDK, KOSGEB, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla size verilen bu destekler için hangi iller karşılıksız hibe kredisi veriyor, nasıl alınır, karşılıksız hibe kredisi nedir? Merak edilenleri detaylandırdık.

Geri Ödemesiz Kredi Nedir?

Geri ödemesiz kredi: bir borçluya kredi sağlamak için banka veya diğer finansal kuruluşlar tarafından sunulan bir çeşit kredidir. Geri ödemesiz kredi, borçluya önceden belirlenmiş bir tutar ve süre içerisinde ödenecek herhangi bir para ödemesi yapmak zorunda olmadan, kullanılabilir. Geri ödemesiz kredi, genellikle ücretsiz veya düşük faizli bir kredi olarak sunulur. Devlet desteklediği sektörlere belirli oranlarda hibe yani geri ödemesiz kredi veriyor. Yeni girişimci erkekler, kadınlar ve çiftçiler karşılıksız hibe ve krediler kullanarak geçimlerini sağlayabilirler. Bu destekler bölgesel faktörler ve vatandaşların durumu dikkate alınarak verilmektedir. Hibe olarak verilen bu destekler günümüzde 60.000 TL ve 360.000 TL’ye kadar çıkmaktadır.

Devlet Kurumları, Bakanlıklar ve Vakıflar tarafından geri ödemesiz kredi ve hibeler verilmektedir. Ülkemizde birçok geri ödemesiz kredi mevcuttur.

Geri Ödemesiz Hibe Kredisi Kimlere Verilir?

Geri ödemesiz hibe kredisi, belirli koşulları karşılayan küçük ve orta ölçekli işletmelere verilir. Bu krediler, küçük ve orta ölçekli işletmelere, projelerini başlatmak, geliştirmek veya büyütmek için gerekli finansmanı sağlamak için verilir. İşletmelerin, özellikle yeni kurulanların, mümkün olan en yüksek kârı elde etmelerine yardımcı olmak için hibe kredileri de verilir. Ayrıca 2023 yılında aşağıdaki kişilere devletten geri ödemesiz kredi imkanı verilmektedir:

  • İş fikrine sahip erkek ve kadın girişimciler
  • Çiftçiler
  • Proje sahibi esnaflar
  • Girişimci kadınlar (MİKRO KREDİ)

Devletten Geri Ödemesiz Hibe Kredisi Nasıl Alınır?

Devletten geri ödemesiz hibe kredisi almak için birçok kişi, aşağıdaki kurum veya kuruluş kendi ihtiyaçlarını karşılamak için bu fırsatı değerlendirmek ister. Ancak, geri ödemesiz hibe kredilerinin alınması için öncelikle bazı koşullara uymanız gerekir. Öncelikle, geri ödemesiz hibe kredisi almak isteyen kişi ya da kurumun belirli bir amaca yönelik olması gerekir. Ayrıca, başvurucu kurumun kamu yararına çalışmalara yönelik bir projeye ihtiyacı olması gerekir.

Geri ödemesiz hibe kredisi almak isteyen kişi ya da kurum, geri ödemesiz hibe kredisini almak istediği amaca yönelik olarak çalışmalarına ilişkin bir proje taslağı sunmalıdır. Proje taslağının içeriği, başvuru sahibinin proje amacını, projenin çıktılarını, gereksinimlerini ve maliyetlerini içermelidir. Proje taslağının incelenmesi ve değerlendirilmesinden sonra, başvuru sahibi, geri ödemesiz hibe kredisi almak için gerekli belgeleri toplayarak başvuruda bulunmalıdır.

Başvuru sahibinin sunmuş olduğu proje taslağının incelenmesi ve değerlendirilmesinin ardından, başvuru sahibinin geri ödemesiz hibe kredisi almak için gerekli belgeleri toplayarak başvuruda bulunması gerekmektedir. Başvuruda bulunulan belgeler arasında, başvuru sahibinin kimlik bilgileri, ticari bilgiler, proje taslağının onaylanması, projenin çıktılarının tespiti ve kullanılacak kaynakların belirlenmesi gibi belgeler bulunmaktadır.

Başvuru sahibinin sunmuş olduğu belgeler incelenip değerlendirildikten sonra, kurum tarafından geri ödemesiz hibe kredisi almak isteyen kişi veya kurumun kabul edilip edilmeyeceği kararı verilir. Eğer başvurunuz kabul edilirse, kurum tarafından size ödeme yapılır. Geri ödemesiz hibe kredisi almak isteyen kişi veya kurumun, krediyi almak için ödeme yapılmadan önce projenin tamamlanması ve çıktılarının teslim edilmesi beklenir.

Geri Ödemesiz Hibe Kredisi Veren Kurumlar Hangileridir?

Geri ödemesiz hibe kredisi veren kuruluşlar aşağıdaki gibidir:

  • TKDK
  • KKYDP
  • IPARD
  • KOSGEB
  • Tarım İl/İlçe Müdürlükleri
  • Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Türkiye İş Bankası
  • Kredi Garanti Fonu
  • Türkiye Kalkınma Bankası
  • Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti
  • Garanti Finansal Kiralama
  • Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
  • Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)
  • Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

2023 Yılı Hibe Destekleri Nelerdir, Hangi Sektör İçin Desteklemeler Verilmektedir?

2023 yılında aşağıdaki kişilere hibe destekleri verilmektedir:

  • Hayvancılık ile uğraşan çiftçilere
  • Tarımsal örtü altı ve üstü bitkisel üretime yapan üreticilere
  • İş fikrine yönelik proje üreten kadın, erkek, engelli, genç yeni girişimcilere (KOSGEB)
  • Esnaflara
  • Ülkenin en önemli ekonomik varlığı olan KOBİ’lere geri ödemesiz hibe kredileri verilmektedir.

Devletten Nasıl Hibe Alınır?

Hibe almak, özellikle çoğu kişi için oldukça zor bir iştir. Ancak, Devlet Hibe Programları aracılığıyla hibe almak için bazı adımlar izlemek mümkündür. Bunlar:

  • İlk olarak, Hangi konuda karşılıksız hibe almak istediğinizi belirlemelisiniz. Devlet Hibe Programları, farklı alanlarda ve farklı amaçlarla hibe sağlamaktadır. Bunlar arasında eğitim, sağlık, sosyal yardım, kültürel faaliyetler, girişimcilik yer alıyor. Bu programlardan hangisine başvurmak istediğinize karar vermelisiniz.
  • İkinci olarak, Başvurmak istediğiniz hibe programının koşullarını gözden geçirmelisiniz. Bazı programların katılım koşulları vardır ve bu koşulların tümünü karşılamanız gerekebilir. Örneğin eğitim alanındaki hibe programları genellikle yaşa, ders başarısına veya gelir düzeyine göre değişiklik göstermektedir.
  • Üçüncü olarak, Hibe başvurusunda bulunmak için gerekli belgeleri toplamanız gerekir. Dokümantasyon, programın isteklerine göre değişebilir.
    • Örneğin, eğitim alanındaki hibe programları için transkript, öğrenci belgesi, mezuniyet belgesi veya başka belgeler gerekebilir.
  • Son olarak, başvurunuzu tamamlamalı ve göndermelisiniz. Başvuru formu programın taleplerine göre değiştirilebilir.
    • Örneğin, eğitim alanındaki hibe programları için kişisel bilgiler, eğitim geçmişi, mezuniyet durumu veya başka bilgiler gerekebilir.
  • Devlet Hibe Programları aracılığıyla hibe almak, başarılı olmak için özen gerektirir. Programların koşullarını ve başvuru formlarını doğru bir şekilde doldurmanız önemlidir.
  • Ancak tüm şartları sağlıyorsanız hibe alma şansınız oldukça yüksek.

Girişimcilik alanında geri ödemesiz hibe desteği veren KOSGEB kurumuna yeni bir iş fikri olan ve yeni iş yeri kuracak olan girişimcilerin devletten hibe kredisi alabilmeleri için ilk olarak desteklerinin bulunduğu sektörlerde bir iş fikrinin olması gerekir. Bu iş fikirleri için KOSGEB web sitesi üzerinden desteklenen sektörleri inceleyebilirsiniz. Daha sonra KOSGEB’in uygulamalı girişimcilik eğitimlerine kayıt olarak eğitim görerek sertifika alınmalıdır.

Devlet hibe kredisi almak ve kendi işini kurmak için istedikleri iş fikri için bir iş planı hazırlamaları gerekiyor. Bu süreçte yapılan harcamalar belgelenmelidir. Başvuru olumlu olduğu takdirde iş fikirleri için proje kapsamında devletten hibe alınabilir.

Aynı şekilde hayvancılık, bitkisel üretim yapan çiftçilerde devlet hibe desteklerinden yararlanabilirler. Geri ödemesiz olarak en az %50 ve %75 devlet desteği alabilirler.

E-devlet Hibe Sorgulama

E-Devlet Hibe Sorgulama, devlet hibe ve desteklerinin sorgulanabildiği bir sitedir. E-devlet Hibe Sorgulama çoğu kişi tarafından kullanılan bir hizmettir. Bu hizmet, herhangi bir zamanda hibe ve destek sorgulamalarına izin verir. E-devlet Hibe Sorgulama için öncelikle T.C. Kimlik Numaranızı girmeniz gerekmektedir. Sorgula butonuna tıkladıktan sonra hibe ve destekleriniz hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

e-Devlet hibe sorgulama işlemi yapmak için tıklayınız.

Sorgulama sonucunda, hibe ve destekleriniz hakkında detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Hibe Kredisi Hangi İllere Veriliyor?

2023 yılında Geri ödemesiz hibe kredileri aşağıdaki illere verilmektedir:

AğrıManisa
AfyonkarahisarMuş
AksarayMersin
AmasyaNevşehir
AnkaraSiirt
AydınArdahan
ArdahanNiğde
BurdurGümüşhane
BursaOrdu
BalıkesirŞanlıurfa
ÇanakkaleVan
DenizliTokat
ÇankırıTrabzon
ÇorumSivas
ElazığYozgat
DiyarbakırEskişehir
GiresunKocaeli
HatayYozgat
ErzurumAntalya
Hatayİstanbul
GiresunAdana
IspartaAydın
ErzincanEdirne
KarsDenizli
KaramanKonya
MaraşYalova
KonyaTekirdağ
KütahyaMardin
Malatya 
Geri ödemesiz hibe kredileri verilen iller Listesi 2023

Bu illerde KOSGEB tarafından birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü bölgeler kapsamında devlet hibe kredi destekleri verilmektedir.

KOSGEB Geri Ödemesiz Destek Başvurusu almak için resmi internet sitesi üzerinden desteklenen sektörleri inceleyerek başvuru yapabilirsiniz.

Devletten Kadınlara Geri Ödemesiz Kredi

Kadınlara yönelik geri ödemesiz kredi programlarının, kadınların ekonomik bağımsızlığını artırmada önemli bir role sahip olduğu açıktır. Bu tür krediler veren devletler, kadınların çalışma hayatına katılmalarını sağlayarak toplumsal kalkınmaya katkıda bulunacak ve ekonomik kaynaklarını artıracaktır.

Girişimci olmak isteyen ancak sermayesi olmadığı için iş kuramayan kadınlar Kosgeb’in sağladığı hibe desteğinden yararlanabiliyor. KOSGEB tarafından girişimcilik eğitimlerinden sertifika alan kadın girişimcilere sağlanan devlet destekli hibe, 60.000 TL’ye kadar geri ödemesiz alınabiliyor.

Devlet projesi olan ve kendi işini kurmak isteyen kadınlara sağladığı ayrıcalıklar Geri ödemesiz hibe kredisi olan bu ayrıcalık, Genç Çiftçi Projelerinde kota önceliğidir. KOSGEB bu destek tutarlarıyla öne çıkıyor. Kadın girişimciler ise her performans döneminde ilave 5.000 TL karşılığında devletten geri ödemesiz kredi kullanabiliyor.

Kadınların devletten hibe desteği alabilmeleri için “Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi” almaları ön koşuldur. Girişimcilik eğitimi almış kişiler bu eğitimleri tekrar almak zorunda değildir. Bu eğitimin ardından verilen sertifika ile hibe desteklerine başvurarak iş kurmak için devletten 60 bin TL almak mümkün.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma yatırım destekleri ve küçük aile işletmeleri kapsamında 18-40 yaş arası genç kadın çiftçilere tek seferde 30 bin TL’ye kadar hibe desteği sağlayacağı belirtildi. 2021-2025 yılları arasında hayvansal ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve faaliyetlerinde %50’dir.

Kadın Girişimcilere Kosgeb Hibe Desteği Şartları Nelerdir?

KOSGEB Genç Girişimci desteği kapsamında kadın girişimcilere verilen vakıf desteği ve karşılıksız hibe desteğinden yararlanabilmek için belirli şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Kadınların devletten %50 oranında geri ödemesiz hibe desteği alabilmesi için aranan şartları taşıması gerekiyor.

KOSGEB, kadın girişimcilerin işlerini geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla kadınlara hibe desteği sağlamaktadır. Hibe desteği alabilmek için kadın girişimcilerin:

  • Girişimcinin genç ve kadın olması
  • Kırsal alanda yaşıyor olması
  • Birincil tarım ürünlerini işleyerek katma değerli ürünlere dönüştürecek
  • Küçük ölçekli tesis kurmak için proje oluşturmaları gerekmektedir.
  • Girişimci olmaları veya mevcut bir işletme sahibi olmaları
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • 18 yaşından büyük olmak
  • KOSGEB destek programlarına uygun olmak
  • Proje önerisinde bulunmak
  • Projenin gerçekleşebilmesi için gerekli olması durumunda KOSGEB’in belirlediği eğitimleri alması
  • Girişimcinin üretim veya hizmet çalışmalarının başlatılması için gerekli olan sermayeyi KOSGEB’in belirlediği koşullarda sağlaması
  • Bu amaçla başvuru yapan kadınlar %50 hibe desteği alabilirler.
  • Girişimcinin KOSGEB’in belirlediği tüm koşulları ve şartları yerine getirmesi gerekmektedir.

Devlet Hibe Desteği Başvurusu için KOSGEB resmi sitesi üzerinden bilgi alabilirsiniz.

Kadın Girişimcilere Devlet Desteği hakkında geniş bilgi sahibi olmak için sizin için hazırladığımız yazımıza göz atabilirsiniz. Devlet desteği yanında ”Kadın Girişimcilere Destek Veren Kurum ve Kuruluşlar” bulunmaktadır. Kurum ve kuruluşlarla irtibat kurarak destek alabilirsiniz.

Genç çiftçilerden devlet hibe desteği almak için gerekli belgeler şu şekildedir:

  • Genç çiftçinin kimlik belgesinin fotokopisi
  • Hibe talebi formu
  • Genç çiftçinin okur yazar olduğunun belgelenebilmesi için diploması
  • Genç çiftçi projesi başvuru dilekçesi
  • Proje tanıtım formu, Taahhütname istenmektedir.
  • Ücret karşılığında bir işte çalışılmadığı belgelenmelidir.
  • İşletme faaliyetleri ile ilgili belgeler
  • Bilanço ve gelir tablosu
  • Vergi dairesi kayıt belgesi
  • Banka kayıt belgesi
  • Emlak kayıt belgesi
  • Tarımsal faaliyet belgesi
  • Çiftçilik arazi belgesi
  • Girdi maliyeti belgesi
  • Ücret karşılığında bir işte çalışılmadığı belgelenmelidir. Bunun için sigortalı olarak bir işte çalışmadığınıza dair SGK’dan belge alarak başvuru yapabilirsiniz

Aile, Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı Geri Ödemesiz Kredi İmkanı

Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığı, geri ödemesiz kredi imkanı sunmaktadır. Bu imkan, ihtiyaç sahibi ailelere, özellikle de işsiz veya düşük gelirli ailelere, geçici finansal desteğin sağlanmasını amaçlamaktadır. Geri ödemesiz kredinin özelliği, krediyi alan kişilerin, krediyi geri ödemeye gerek kalmadan, belirli bir süre sonunda krediyi iade etmesidir. Bu kredi imkanı, çalışma sosyal hizmetleri bakanlığı tarafından, kullanılacak kredi tutarı, kredi vadesi ve kredi faizi gibi konularda belirlenmektedir.

Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mikro Kredi ile ev hanımlarına geri ödemesiz kredi olanağı sağlar. Birkaç ev hanımının bir araya gelerek üretim yapmalarına destek sağlar. Bu sağlanan destek ise 2.000 TL’dir.

TKDK Hayvancılık, Bitkisel Üretim ve Turizm Kapsamında Geri Ödemesiz Hibe Verilen İşletmeler 2023 listesi

IPARD-2 kapsamında 2023 yılında bitkisel üretim, hayvancılık ve turizm sektörlerinde hizmet verebilecek ve hibe kredisi alabilecek işletmeler şu şekilde sıralanıyor:

  • Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar
  • Sebze ve meyvelerin işlenerek pazarlanması için geri ödemesiz %50 oranında hibe kredisi
  • Et ve et ürünlerinin pazarlanması ve işlenmesi alanında en az %50 oranında geri ödemesiz kredi verilmektedir.
  • Süt üreten tarımsal işletme kuracak olanlara %60 oranında hibe yardımı
  • Et üreten işletmeler %65 oranında geri ödemesiz destek
  • Kırsal alanda turizm faaliyeti sürdürülecek olması halinde en az %50 oranında geri ödemesiz hibe kredi
  • Yerel ürünlerin ve mikro işletmelerin geliştirilmesi için hibe kredi
  • Çiftçilik faaliyetlerinin daha fazla yaygınlaştırılması
  • Arıcılık sektörüne geri ödemesiz kredi
  • Hayvancılık ve bitkisel üretim de faaliyet gösterenler ise %50 ve %70 arasında destek alabilir.
  • Kültür balıkçılığının teşvik edilmesi için hibe kredisi verilmektedir.

TKDK Geri ödemesiz Ahır Desteği

Ahır desteği, tarım üreticilerinin hayvanlarının sağlıklı ve verimli bir şekilde bakımını sağlamaya yardımcı olan bir programdır. Türkiye Kalkınma ve Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından sunulan Geri Ödemesiz Ahır Desteği Programı, üreticilere ahırlarını güçlendirmeleri için gerekli kaynakları sağlamayı amaçlamaktadır. Program, ahırlarda veya çiftliklerde bulunan hayvanların barınmasını sağlayacak yapısal özellikleri geliştirmek için yatırımları teşvik etmektedir.

Program kapsamında ahırların yapısının iyileştirilmesi için fon sağlanmaktadır. Ahırların yapısını iyileştirmek için üreticilere ödeme yapılır. Ahır yapısının iyileştirilmesi için TKDK tarafından üreticilere yapılan ödemeler; Ahır kapılarının yenilenmesi, ahırların sızdırmazlığının artırılması, ahırların üst kısmının yalıtımı, ahırların havalandırmasının iyileştirilmesi, ahırların temizliği ve hijyen koşullarının iyileştirilmesi, ahırların ısıtılması ve soğutulması, ahırların aydınlatılması. ahırlar, ahırların yemek alanlarını genişletiyor.

Geri Ödemesiz Ahır Destekleme Programı, hayvanların sağlığını korumak, verimliliği artırmak ve üreticilerin kazançlarını artırmak için önemli bir adımdır. Programın uygulanmasından yararlanmanın yanı sıra hayvanların sağlığı ve refahı da artacaktır. Programın uygulanması, üreticilerin hayvanlarına daha iyi bakmalarını ve sağlıklı hayvanlar üretmelerini sağlayacaktır. Program, üreticilerin tarım sektöründeki faaliyetlerini geliştirmelerine, üretimlerini artırmalarına ve üreticilerin karlarını artırmalarına yardımcı olacaktır.

Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar kapsamında verilen destekler aşağıdaki gibidir:

  • Besi Sığırı Kapalı Ahır yapımı
  • Besi Sığırı Yarı Açık Ahır yapımı
  • Besi Sığırı Açık Ahır yapımı
  • Besi Mandası Kapalı Ahır yapımı
  • Besi Mandası Yarı Açık Ahır yapımı
  • Besi Mandası Açık Ahır yapımı
  • Koyun Ağılı yapımı
  • Keçi Ağılı yapımı için geri ödemesiz ahır hibesi veriyor.

TKDK geri ödemesiz ahır hibesinden yararlanmak için yapılacak olan Ahırların projelerinde aranan şartları öğrenmek için tıklayınız.

Büyükbaş Hayvancılık Hibe Desteği Şartları Nelerdir?

TÜRKVET’e kayıtlı olan çiftçilerin 36 aylıktan küçük ve en fazla 1 kere doğum yapmış hayvanlar için hibe desteği verilmektedir.

  • Büyükbaş Hayvancılık desteği almak için gerekli olan tüm belgeleri sunması gerekir.
  • Hayvancılık sektöründe en az 5 yıllık tecrübesi olmalıdır.
  • Mevcut yatırımlarını desteklemek için gerekli olan finansal kaynakları temin etmesi gerekir.
  • Başvuru sahibinin kredi veya diğer finansman kaynaklarından yararlanması gerekir.
  • Hayvancılık faaliyetlerinde kullanılacak hayvanları koruma ve bakım için gerekli tüm önlemleri alması gerekir.
  • Hayvancılık faaliyetlerine ilişkin giderlerini karşılaması gerekir.
  • Hayvancılık faaliyetlerinden elde edilecek gelirlerin hayvancılık sektörüne geri yatırılması gerekir.
  • Hayvancılık faaliyetlerinin ülke ekonomisine katkıda bulunması gerekir.
  • Hayvancılık faaliyetlerinde istihdam oluşturması gerekir.
Yorumlar

  1. Avatar of Süleyman Süleyman dedi ki:

    beğendim