Hayvancılık Yapmak İstiyorum Ama Param Yok 2023 Hibe Müjdesi! (Küçükbaş-Büyükbaş)

Hayvancılığa Başlamak İçin Sermaye ve Kar Oranı Hesaplama yapmak isteyenler ve param yok sıfırdan hayvancılık yapmak istiyorum diyenler için 100 Bin lira ile ne iş yapabilirim? En Karlı hayvancılık sektörü hangisidir, 10, 20, 30, 50, 100 ve 150 bin lira ile yapılacak iş fikirleri hangileridir? Bu miktarlarda sermaye ile bayilik veren firmalar bulunur mu? Devletten hayvan hibe kredisi almadan 100 bin liraya koyun ve inek yetiştiriciliği nasıl yapılır? Tüm merak edilen konuları detaylandırdık.

Hayvancılık Yapmak İstiyorum Ama Param Yok 2023 Hibe Müjdesi! (Küçükbaş-Büyükbaş)

Sıfırdan hayvancılık yapmak istiyorum diyenler için hayvancılık sektörü için Sermaye ve Kar Oranı Hesaplama 2023 yılında güncellendi. 100 Bin lira ile ne iş yapabilirim? En Karlı sektör hangisidir, 10, 20, 30, 50, 100 ve 150 bin lira ile yapılacak iş fikirleri hangileridir? Bu miktarlarda sermaye ile bayilik veren firmalar bulunur mu? Devletten hayvan hibe kredisi almadan 100 bin liraya koyun ve inek yetiştiriciliği nasıl yapılır? İşte detaylar..

1 Kuruş Param Yok Sermayesiz ve Sıfırdan Hayvancılık Yapmak İstiyorum

Kendi işinizi kurmak istiyorsunuz ama kuramıyor bahane olarak sermayem yok mu diyorsunuz? O zaman sizin yine devletimizin faizsiz hatta hibe olarak vermiş olduğu hayvancılık kredilerinden hiç bir haberiniz yok! Sıfırdan hayvancılık yapmak istiyorum ama param yok diyorsanız 100 bin lira hayvancılık kredisi veren bankalara başvuruda bulunarak, evinizi tarlanızı ipotek ettirerek alacağınız bu limitteki paranız ile küçükbaş hayvan alarak, yatırımınızı hayvancılık sektörüne sağlanan hibe destekleri ve destekleme ödemeleriyle karlı bir yatırıma ilk adımı atabilirsiniz. Hayvancılığa devlet birçok alanda destek verdiğinden dolayı, alacağınız destekler sayesinde yatırımınızı bu sektörde canlandırabilirsiniz.

100 bin lira sermaye neye yetecek diyorsanız 100 Bin Lira Sermaye ile Yapılabilecek Hayvancılık İşlerini de listeledik. Göz atın!

100 Bin Lira Sermaye ile Yapılabilecek Hayvancılık İşleri Nelerdir?

100 bin lira sermayeniz var ise, sıfırdan hayvancılığa başlayabilirsiniz. Bankalara hayvan kredisi için başvuru da bulunmadan önce Devletin verdiği 30 bin lira hibe ve Ziraat Bankasından alınan 3 katı miktarında kredi ile hiç sermayeniz olmasa bile bu işe girebilirsiniz.

100 bin lira sermaye ile yapılabilecek işler aşağıdaki gibidir:

  • Küçükbaş keçi veya koyun yetiştiriciliği
  • Büyükbaş besicilik ya da süt hayvancılığı
  • Yumurta amaçlı tavuk çiftliği kurulumu
  • Et tavuğu yetiştiriciliği veya organik salma köy tavukçuluğu gibi farklı sektörlerde işler yapılabilir.

Hele birde 100 bin lira gibi bir sermayeniz var ise, değmeyin keyfinize..

Hayvancılık Karlı Bir İş mi? Devlet Parayı Versin, Gerisini Ben Hallederim 

Böyle bir başlık altında, Devletin 100 bin lira sermaye verip, ne iş yaparsan yap diyeceğini hayal eden okuyucularımız da olacaktır. Yıllar önce Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı köylere hibe verip, arkasını aramadığı olmuş olabilir. Ancak artık Bakanlık Devletin hibesini dağıtırken birçok çiftçinin sinirlerini alt üst eden şartları talep ediyor. Sosyal medya da benim param olsa ne yapayım senin desteğini gibi onlarca yorum mevcut. Peki sizce Devlet gerçekten hibe vermiyor mu?

Geri Ödemesiz Hayvan Hibesi Veriliyor mu?

Tarım ve Orman Bakanlığı’ nın başlatmış olduğu projesi ile köylere göç eden, çiftçilik yaparak geçimini sağlamak isteyen vatandaşlarımıza destek vermeyi amaçladı. Bunun için köye dönüş yapan gençlerimize başlangıç sermayesi olarak 30 bin TL. hibe veya 30 bin lira değerinde küçükbaş veya büyükbaş hayvan vermeye başladı. Bu destek ile Nüfusu 20.000′ den az olan yerleşim merkezlerinde ikamet eden çiftçiler desteklendi. Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Genç Çiftçilerimize ait projelerin desteklenmesi hakkında ki 2017/10 nolu tebliğnameyi Resmi Gazete’nin 30024 nolu sayısından okuyabilirsiniz.

Ancak bu hibe desteği geçtiğimiz yıllarda kullandırıldı. 2023 yılında ise kırsal kalkınma destekleri kapsamında yeni geri ödemesiz hibe destekler uygulama konuldu.

Devlet Hayvan Veriyor mu?

Devlet Hayvan Vermez. Ancak Geri ödemesiz yani kısaca HİBE olarak hayvancılık yatırımları için oluşturulan projelere 2023 yılına IPARD-2 kapsamında seçili illerde bir çok çiftçimiz kurmuş oldukları besi çiftliklerine %80 varan hibe imkanları sunulur. Hayvan ahır/ ağıl yapımına geri ödemesiz hibe destekleri ile hayvancılık yapacak olan çiftçilerimiz bu desteklerden çiftlik kurmak için yararlanabilecektir.

Geri ödemesiz hayvan Hibesi ise GAP-DAP-KOP projeler kapsamında alınacak hayvan için 2019-2023 yılları arasında geçerli olan hibe destekleri ile verilmeye devam edeceğinden bu proje ile ilgili olarak bilgi edindikten sonra projeniz ile başvuruda bulunarak geri ödemesiz hayvan hibesinden yararlanarak, hayvancılık yapabilirsiniz.

GAP, DAP, KOP, DOKAP projeleri haricinde TKDK ve KKYDP programları ile 2 farklı hibe desteği ve Damızlık Koç Teke Alımına Hibe Desteği verilir.

TDKD hayvan hibelerine başvurular çağrı ilanları yayınlandığında yaşadığınız kırsal bölgedeki tüm ilanları takip ederek başvuru yaparak yararlanmak için müracaat edebilirsiniz. TKDK hayvan hibesi için yapılacak çağrı ilanlarını https://www.tkdk.gov.tr/ProjeIslemleri/CagriIlanArsiv linki üzerinden online olarak takip edebilirsiniz.

IPARD-2 kapsamında hayvancılığa sağlanan hibe destekleri aşağıdaki gibidir:

  • 101– tedbir kodu ile Tarımsal İşletmelerin Fiziki Varlığına Yönelik Yatırımlara %80 Hibe
  • 103– tedbir kodu ile Tarım ve Balıkçılık Ürünlerin İşlenip Pazarlanmasına %60 Hibe
  • 302– tedbir kodu ile Çiftçilik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi %65 Hibe Verilmektedir.

Bu hibelerin yanında Hayvancılık yatırımlarının desteklenmesi karar kapsamında 2020-2022 yılları arasında 1500 başa kadar damızlık koç-teke alımının desteklenmesi amacıyla 36 ilde Damızlık koç teke alımına %50, damızlık küçükbaş hayvan yatırımına %85 hibe desteği veriliyor.

Yani kısaca:

  • TKDK yani Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (%80 varan hibe sağlar)
  • Tarım İl/İlçe Müdürlükleri (Bütçe dahilinde %100 hibe ile canlı büyükbaş yada küçükbaş hayvan verir.)
  • KOSGEB (Üretilen hayvanlar için ticari bir işletme kurulması halinde %60′ varan hibe sağlar.)

Sıfırdan Büyükbaş Hayvancılığa Başlamak İçin 100 Bin TL. Sermaye Yeter mi?

100 bin tl ile yapılacak işler arasında hayvancılık girişimcilerin çok sık tercih ettikleri sektörlerden biridir. 100 bin Tl ile ne iş yapılır diye soranların büyük bölümü büyükbaş hayvancılık sektörüne giriş yapmaktadırlar.

Net söyleyebilirim ki, 100 bin TL. ile sermaye ile sıfırdan büyükbaş hayvancılığa sakın girmeyin. Ancak amacınız 2 inek alıp bakmaksa o zaman başka. Zira bugün profesyonel bir ağıl projesi en az 1 milyon lirayı buluyor.

Tabi kredi çekeceğim diyorsanız o zaman başka! Aşağıda ki kredi haberini okuyabilirsiniz.

Devlet destekli faizsiz hayvancılık Kredisi işinizi görür

Devlet destekli faizsiz hayvancılık Kredisi sağlana Ziraat bankası bu açıdan işinizi görür.

”Ziraat Bankası 2 Yıl Ödemesizi Hayvan Kredisi Hesaplama.”

Hayvancılık yapmak istiyorum ama param yok diyorsanız; Lütfen 100 bin lirayı ponzi sistemlerine yatırıp, hayatınızın hatasını yapmayın. Belki dostlarınızı kandırarak, 3-5 kuruş kazanabilirsiniz ama para her şey değildir.

100 Bin Lira Sermaye ile Çiftçilerimiz Ne İş Yapardı?

Sizler için daha önce tarım ve hayvancılık işi yapan çiftçi ve üreticilerimize 100 Bin Lira Sermaye ile Hayvancılık Nasıl Yapılır? sorusunu sorduk. Aldığımız cevaplardan bazıları şöyleydi;

100 bin lira ile büyükbaş hayvancılık yapılabilir. Rahat 30 tane buzağı alınıp yetiştirilebilir.

Küçükbaş hayvancılığı tercih eden çiftçimiz ve şöyle bir yorumda bulundu. “80 koyun alır, kalan ile silaj ve saman alırsın.”

Koyun yetiştiriciliği karlı mı? 100 Bin TL. ile Koyun yetiştirilir mi?

Yıllardır bu sektörde olan bir üretici 100 bin lira başlangıç sermayesi ile büyükbaş hayvancılık yapılabileceğini değerlendirdi.  O parayla büyükbaş hayvan alınır, süt ineği ve süt satışı yapılır. Süt ile ineklerin yemi ve ailenin geçimi sağlanabilir. Bunun haricinde buzağılarda ek gelir olarak işletme sahibine kalacaktır. Buzağılar sayesinde de işletme büyütülür dedi.

Tecrübeli bir çiftçimiz konuyu kısıtlı olarak değilde, geniş açıdan inceledi. Herkes ana sermaye olarak hayvan alınması gerektiğini söylüyor. Kuzulu koyun, gebe düve vs. Ancak bence hususlar:

  • Hayvana nerede bakılacağı, (mera var mı, çiftlik kurulacak mı, arazi kiralanacak mı)
  • Devletten destek alarak bu işe girmeyi düşünüyorsanız cebinizde paranız yoksa sakın girmeyin. (Hibe vs. çok zor alınıyor.)
  • Sıfırdan hayvan çiftliği kurmak için sadece ve sadece Belediye 50 bin lira talep ediyor. Eğer çiftlik için 3 dönüm tarla satın alırsanız zaten 100 bin lira sermayenizi harcarsınız.
  • Satın aldığınız çiftlik arazisine dam veya ağıl yapacaksanız 50 bin lira da onun için düşün.
  • Çiftliğin elektriği, su kuyusu, sürü yöneticisinin barınacağı ev gibi giderlerde eklendiğinde içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

Yukarıda anlatılan özelliklere sahip hazır kurulum yapılmış bir büyükbaş veya küçükbaş hayvan çiftliğini kiralamak isterseniz yıllık 25 bin lira ile 50 bin lira arasında peşin kira bedeli talep edilmektedir. Tapulu ruhsatı olan bir çiftliğin yapımı 250 bin lirayı bulmaktadır.

Bu sebeple 100 Bin Lira Sermaye ile Hayvancılık Nasıl Yapılır sorusunu yanıtlarken, çiftliği de hesaba katın. Bazı arkadaşlar sadece 50 inek veya 100 koyun alırım demiş ama bu hayvanlar nerede kalacak soran yok?

Sadece çiftlik için en az 300 bin lira para ayırmanız gerektiğini hesaplarsanız, 100.000 TL. sermaye ile yola çıkamazsınız.

Daha önce 100 metre kare büyüklüğünde bir tavuk çiftliği (kümes) inşa ettim ve 250 bin lira sermayem gitti. Tavuk çiftliğine ilaveten bir de 35 metre kare büyüklüğünde bir ev dahildi. 100 metre karelik çiftliğin ise üstü kapalı yarı açık ağıl durumunda idi. Benim tavsiyem hayvancılık sektörüne girecekseniz, cebinizde en az 500 bin lira sermayeniz olması gerekir. Ancak köyde bir yer kiralamak isterseniz aylık 500-1.000 TL. gibi bir ücretle kiralık dam bulunur. Ancak bu kez de köyün merası, ulaşım problemi gibi hususları da hesaba katmak gerekir.

200 Koyun Alırsanız, İyi Para Kazanırsınız

Ağıl, sap saman, yem, çoban, otlak bunlar artı masraflardır. En kötü bir ağıl 30 ile 40 bin lira sermaye gerektirir.  Koyunlar doğuma başladığında, kuzu yanında olmazsa bir yıl cepten yersin. Kuzulu olursa aktar döder, alışma süreci derken zayiat verme ihtimali çok fazladır. Bu işte 100-150 koyun tam sınırdır. Oldu mu inşallah en az 200 koyun masraftan sonra tatlı kar bırakır inşallah. Hayvancılık sektörü zor iştir. Memuriyete benzemez. Tatil gece gündüz bilmez.

Eğer küçükbaş hayvancılığa başlarken hayvanlara bakabileceğiniz bir damınız var ise, ve koyunlar kuzu yanında olursa, çiftliğin bulunduğu yerde mera sorunu yoksa, işe başlangıçta Ziraat Bankasından veya başka bir bankadan faizli hayvan kredisi çekilmemiş ise ve en önemlisi tecrübe varsa koyun çok mübarektir. Katlayarak gider. Sen ona bakarsan o sana üç bakar.

Bilindiği üzere Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı her yıl genç çiftçilerimize 30 bin lira hibe veriyor. Bu konuda bir değerlendirme yapan bir çiftçimiz ise biraz sitem ediyor.

Hibeymiş, projeymiş, hayvancılıkmış, Devlet bu iş için ne kadar para gerekeceğini bilmiyor mu? Değil 30 bin hibe 300 bin lira hayvan hibesi verirse versin. Ağıl yada ahır %100 hibe verse ne olacak ? İnsanları hibe destek ile hayvancılığa yönlendiriyorlar garibin elinde 3 beş kuruş varsa onuda alıyorlar. Süte 10 kuruş zam verilirken, ürüne 20 lira, ete 1 lira zam yapılmaktadır. Üretici olarak samanı ithal edersin, yoncayı peşin paran olsa da alamazsın. Süte zam gelir yeme zam gelir. Süte destek verirler yeme zam gelir . Verilen hangi destek yetiştiricinin cebine girdi? Bir hayvanın günlük besleme maliyeti nedir?

Aşılama gideri, ilaç giderleri, çobanı, kirası, vergisi, elektriği, suyu, kaba yemi, kesif yemi ve  daha neler neler. Bu değirmenin suyu nereden geliyor . Dışarıdan bakan çok kazanıyor mu zannediyorlar ancak hayır Devlet her şeyi biliyor görüyor ama 3-5 firmaya ülkenin geleceği bırakıyor. İnsanlarda 30 bin hibe veriyor diye seviniyorlar. Tabi hibelere sevinenler olmaz ise o firmaların önü açılmaz. Değil 30 bin 3 milyon verecek kim yaparsa yapsın. Devlet o hibeyi vermesin kimsede bu işe girmesin. Hem devletin parası kasada kalsın hem emektarın kaybı olmasın !!! Kısaca bu insanların canı daha fazla yanmasın yanmasın.

100 Bin Liraya 40 Adet Kuzulu Koyun Alınır!

Diğer bir görüşe göre ise ise 100 bin lira sermaye ile 8 ile 12 kg arasında 100 tane ufak kuzu alınır. 60 gün uygun bi rasyonla beslenir. 61. gün kuzular kestirilir ve ortalama hayvan başına 200 TL. para kazandırır.

Eğer sağlam bir şekilde küçükbaş hayvancılık işi yapılırsa 100 bin lira sermaye 1 yıl sonunda 150 bin lira olacaktır.

Çiftçinin hayvanlarına bakabileceği ahırı var ise ve kaba yem ihtiyacını kendinden karşılayabiliyorsa bu iş yapılır. Ancak ahır yok ise ve tüm hayvan yemleri satın alınacaksa 100 bin lira sermaye hayvancılık yatırımı için yeterli değildir.

Eğer satın alınacak küçükbaş hayvanlar Haziran ayında kuzusuz koyun direkt üreticiden alınırsa fiyat olarak daha uygun olacaktır.

30- 40 Koyun Hibe Başvurusu

Aktif hibe destekleri arasında 30-40 koyun koyun hibe desteği programı yoktur. Ancak 30 Koyun Hibe Başvurusu 2023 KOSGEB tarafından sadece hayvancılık ile ilgilenenler için, süt sağma makinesi, barınak yapımı, gerekli alet ve malzemelerin temini için kredi verilmektedir. KOSGEB tarafından 60 bin lira 370 bin lira hibe desteği verilmektedir. Detaylar.

Daha önce 30 bin liralık Genç Çiftçi hibesi alan bir çiftçimiz şunları anlattı.

Genç Çiftçi Hibesi ile İstanbul’dan Köye Yerleşip Hayvancılığa Başladım

Ben genç çiftçiden yararlandım ve sosyal medya da anlatıldığı gibi öyle tanıdığım, torpilim veya dayım da yoktu. İstanbul dan köye yeni taşındım. 30.000 TL. lik hayvan deniliyor ancak bu hayvanlar tam 6.ayda elime geçti. Hayvanlara aylardır en iyi şekilde bakıyorum ancak şuan satsam yine 30.000 TL. etmezler.

Buna 3 yıl boyunca her yıl sigorta ödemesi ve 1 sefere mahsus TİGEM’e yatırılan parayı da eklerseniz yılda toplam 6.000 TL. ödemem gerekiyor. Burayı geçelim, inanın hiç torpilim filan yoktu. Nasip oldu ve bana da hayvan hibesi çıktı. Genç çiftçilere Ziraat Bankasının verdiği 3 kat krediyi alabilmek için birçok yere başvurdum ancak  sonuç hayal kırıklığı oldu. Böyle bir kredi için hayvan sayısını belirtmek şart koşuluyor. Diyelim 10 hayvan çiftlikten alırsan en fazla hayvan başına 5.000 tl para veriliyor ve hayvanların gebe olması şart koşuluyor. Sizce bu paraya gebe bir de çiftlikten inek alınabilir mi? Eğer mevcut sayı kredi şartlarını karşılamıyorsa üzerini hayvan kredisi çekmek isteyenin tamamlaması gerektiğini söylediler.

Eğer benim param olsa neden genç çiftçi hibesine başvuru yapayım. Ayrıca bahsedilen kredinin faiz oranı da çok yüksek. Ben doğduğundan bu yana İstanbul’da yaşayan biri olarak  ilk defa hayvancılık sektörüne giriş yaptım ve hayvancılığı çok benimsedim. Bu yolda çok kararlıyım ve üreten ülkeme ürettikçe faydası olan bir vatandaş olmak istiyorum ancak yollarım tıkandı.

Büyükbaş Hayvan Desteği Nasıl Alınır?

Hayvancılık sektöründe ki yatırımlar için Ziraat bankası uygun faiz oranları ile kredi desteği veriyor. Sübvansiyon uyguladıkları hayvancılık kredileri devlet destekli olarak çiftçilerin kullandırımına sunuluyor. Diğer bankalara nazaran uygun faiz oranları ile kullandırılıyor .% 14 yıllık cari faiz oranı uyguladığı hayvancılık kredisine % 75 hatta %100 faiz desteği verdiği için diğer bankalara kıyasla % 0,28 gibi düşük faiz oranları uygulandığı için çiftçiler en çok Ziraat bankasının hayvancılık kredilerini kullanıyor.

Bazı bankalar sana destek değil sadece ticari kredi veriyorlar. Bu krediler de Devlet desteği diye bir şey yok. Kredi de sadece bankalar yıllık faiz 1,2 diyelim 0.5’e düşürüyor ve %0.7 gibi bir miktarda yani faizinden yardımda bulunuyor. Hayvan kredisi çekmek için şu şartları yerine getirmen gerekiyor:

Hayvan Kredisi Çekmek Çok Zor Bir İş Aranan Şartlar:

  • İlk başta en az 6 aydır çiftçi olman lazım.
  • Ya tarlan olacak yada en az 5 yıl kira kontratın olması gerekiyor.
  • Çekmek istediğin kredinin miktarı ne ise 1 buçuk katı mal beyanında bulunman gerekiyor.
  • Aylık kredi ödemen ne kadara geliyor ise onun kadar gelir göstermen gerekiyor.
  • 2 tane kefil istiyorlar.
  • 100 bin TL. sermaye ile iş yapacaksın en fazla %75’ini ödüyor aradaki farkı sen bankaya yatırıyorsun.
  • Banka sana vermiyor parayı hepsini malı alacak olduğun kişinin hesabına yatırıyor.
  • Başvurularda hayvancılık işletme belgesi isteniyor. Hayvancılık işletme belgesi olmadan kredi verilmediğinden, sıfırdan hayvancılık için değil de mevcut çiftliği olanlar krediden yaralanabiliyor. Buda çiftçilerin sermaye için de hayvan sayısını artırmak için bu kredileri tercih ediyor.

Talep edilenler önemli şeyler değil dimi? Bunlar ana maddeler daha ayrıntıları var. Çiftçilik için çıkartman gereken ÇKS gibi belgeler hayvan damının olup olmadığı, kaç hayvanlık yerin olduğu, gerekli araç gerecinin bulunup bulunmadığı, sahip olduğun yer hayvanların yemini üretmek için yeterli büyüklüğe sahip olup olmadığı, kaç yaşındasın,  kredi notun nasıl, ve daha bir sürü prosedür öne sürülüyor.

Hayvancılık için bankadan para çekmeyenlerin hevesini kırmak istemem ancak bu anlatılanlar sadece canlı hayvan alımı için bankaların verdiği kredi için talep ettikleri şartlardır. 

Birçok banka tarım ve hayvancılık kredilerinde bu şartları talep etmektedir. Ancak bu kadar olumsuzluğa rağmen sermaye bulmayı hedefliyorsanız, TKDK, Tarım il ve İlçe Müdürlükleri, KOSGEB gibi Devlet kurumlarını da yabana atmamalı ve araştırmalısınız.

Hayvancılık Destekleri 2023

2023 yılında hayvancılık destekleri damızlık koç teke alımına, damızlık düve alımına, hayvancılık için ahır ağıl yapımı için %60 -%80’lere varan hibeler ile verilmeye devam ediyor.

  • Hayvansal üretime yönelik projeler
  • Su ürünleri üretimine yönelik projeler
  • Bitkisel üretime yönelik projeler
  • Tıbbi ve aromatik bitki üretimine yönelik projeler için TKDK hibe destekleri veriliyor.

KOSGEB ile iş kurmak İçin KOSGEB Hayvancılık Destekleri Nelerdir?

Kosgeb canlı hayvan alımı için hibe desteği vermez ancak kurum Tarım ve hayvancılık alanında ticari faaliyet gösterilmesi yani yatırım yapmayı isteyen genç çiftçi girişimcilere (ürün imalatı ve satış) alanında 60.000 TL den başlayıp 370.000 TL’ ye kadar Geleneksel Girişimcilik Destek Programı ve İleri Girişimcilik Destek Programı kapsamında hibeler vererek her alanda olduğu gibi hayvancılık alanında genç çiftçileri desteklemektedir.

Kosgeb yaşadığınız il yada ilçede kuracağınız yumurta ve tavuk eti ticarethaneleri, tavuk döner, köfte gibi ürün imal edip toptan pazarlama yapmak isteyenleri hibeler ile destekler. Ayrıca manav, un değirmeni yada sebze ve meyvelerin işlenip saklanmasına yönelik faaliyetler, meyve suyu imalathanesi, Balık fileto yada unu veya konservesine yönelik faaliyetler için, sakat at veya etlerinin pazarlanmasına yönelik kasap faaliyetleri ve salam, sosis veya sucuk, pastırma gibi bir çok işletme faaliyetler için bir çok işletme kurulması için de hibe desteği verir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.