Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi Hibe Şartları 2023 (2 Yıl Ödemesiz)

Tavuk çiftliği kurmak isteyen çiftçiler için devlet destekli tavuk çiftliği hibe destekleri verilmektedir. Devlet tarafından yapılan bu hibe desteklerinin şartları bulunmaktadır. İşte tavuk yetiştiriciliği planı yapan çiftçiler için TKDK tavuk çiftliği desteği ve Ziraat Bankası tavuk çiftliği kredisi detayları.

Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi Hibe Şartları 2023 (2 Yıl Ödemesiz)

Bu yazımızda 2023 yılında etlik piliç çiftliği maliyeti ne kadar, Ziraat Bankası kümes hayvanı kredisi nasıl alınır, tavuk çiftliği projesi kar zarar analizi, yumurta piliç prefabrik tavuk çiftliği maliyeti ne kadar, tavuk çiftlikleri ne kadar tasarruf sağlar? Ziraat Bankası faizsiz tavuk çiftliği kredisi ve TKDK tavuk çiftliği desteği hakkında merak edilen sorularınızı yanıtladık.

Devlet destekli Ziraat Bankası’ndan faizsiz ve düşük faizli tavuk çiftliği kredisi alarak siz de tavukçuluk yapabilir, çiftlik kurabilir, ördek, kaz, hindi, yumurta tavuğu yetiştirebilirsiniz. Yine TKDK desteği ile tavuk çiftliği kurmak isteyenlere hibe desteği sayesinde yumurta ticareti gibi birçok sektörde para kazanabilirsiniz.

Ziraat Bankası Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredileri 2023

Resmi Gazete‘de yayımlanan tebliğe göre Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri, tavuk çiftliği kurulması için 2 ayrı kategoride kredi verecek.

Ziraat Bankası Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredileri şunlardır:

  1. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği
  2. Damızlık kanatlı yetiştiriciliği olarak adlandırılmıştır.

Mevzuata göre devlet tavukçuluk kredisi çekmek isteyen vatandaşlara bu başlıklar altında 2 farklı kredi veriliyor. Bu krediler kümes hayvanı üretecek kişilere verilen yatırım kredileri ve işletme kredileridir.

  • Yatırım kredileri: damızlık kümes, damızlık kanatlı üretimi yapmak kaydıyla kuluçkahane, gübre işleme tesisi, yapımı ve tadilatını, biyogüvenlik önlemleri, yem deposu, silosu, ilgili alet ekipman ve makine alımı ile diğer yatırım giderlerini kapsar.
  • İşletme kredileri: yetiştirilmek üzere alınacak kuluçkalık damızlık yumurta, damızlık civciv ve damızlık yarka alımı ile bu hayvanların yem, ilaç ve diğer işletme giderlerini kapsar.

Bu teşviklerden yararlanmak isteyenler, tavukçuluk alanında doğrudan Ziraat Bankası’na başvurabilirler.

Tavuk yetiştirmek ve ürünlerinden yararlanmak isteyen çiftçiler 2023 yılında tavuk çiftliği desteği alabilirler. Tavukçuluk kredisi nasıl alınır ve bu imkanlardan yararlanmak isteyenler için şartlar nelerdir detaylarını inceledik.

Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi 2023 (Devlet Hibe Desteği)

2023 yılında sadece Ziraat Bankası damızlık tavukçuluk için 15 Milyon TL üst limite kadar kredi kullandırmaktadır. Yatırım ve işletme kredileri kapsamında %75 faiz desteği ile sunulan kredide 7 yıla kadar vadeye kadar damızlık kümes hayvanlarında uygulanacak yıllık faiz oranı 12 ayda %1,16 iken, 12 ayda bu oran %0,29’a düşüyor.

Ziraat Bankası Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi Nasıl Alınır?

Ziraat Bankası tarafından sunulan Tavuk Çiftliği Kredisine başvurmak için, bankaya başvurmanız gerekiyor. Başvurunuzu tamamlamak için, formunu doldurmalısınız ve tüm gerekli belgeleri ibraz etmelisiniz. Ayrıca, kredi başvurunuzun incelenmesi ve onaylanması için Ziraat Bankası’na size ait aracılık hizmetlerinin de ücretini ödemek zorundasınız. Ziraat Bankası’nın Tavuk Çiftliği Kredisine uygun olup olmadığınız konusunda size bilgi verecek ve tüm işlemleri gerçekleştirecek bir müşteri temsilcisine başvurmanız gerekiyor.

Ziraat Bankası Faizsiz Tavuk Çiftliği Kredisi alabilmek için bankanın istediği belgelerle birlikte gerekli tüm şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu şartlar alınacak civciv sayısı ve işletme kapasitesine göre belirlenmekte ve çiftçilerden bazı şartlar talep edilmektedir. Kanatlı Hayvan Kredisi Devlet Desteği Başvuru Koşullarını sektörlere göre aşağıda belirttik.

Ziraat bankası kanatlı hayvancılık (tavuk, hindi, bıldırcın, kaz, ördek, devekuşu vb. ile yumurta, et,vb. sübvansiyonlu kredi uygulamaları kapsamında, düşük faizli kredileri işletme belgesi olan gerçek ve tüzel kişilere başvuru imkanı sağlanıyor.

Bu kapsamda Ziraat Bankası “Hayvancılık ve kümes hayvanları sektörü” kapsamında çiftlik nakit desteği sağlamaktadır. Bu kapsamda kümes hayvancılığı yani tavuk, hindi, bıldırcın, kaz, ördek, devekuşu gibi kümes hayvanları ile yumurta, et, damızlık gibi kümes hayvancılığı için çiftlik kurmak istiyorsanız yatırım kredisi fırsatlarından yararlanabilirsiniz. Başvurularınızı bizzat Ziraat Bankası şubelerine giderek yapabilirsiniz. Ayrıca müşteri hizmetlerine bağlanarak başvuru aşamalarını kolayca gerçekleştirme imkanına sahipsiniz.

Devlet Destekli Tavuk Çiftliği 2023 Başvuru Şartları Nelerdir?

Ziraat Bankası’ndan devlet destekli tavukçuluk kredisi alabilmek için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir.

1) Başvuru yapanlar Kanatlı sektörü kapsamında kredi alabilmek için:

  • Etlik piliç yetiştiriciliği için asgari 10.000 adet
  • Kaz, ördek, hindi için asgari bin adet: bıldırcın için asgari 2000 adet
  • Deve kuşu için asgari 50 adet ve üzeri kapasitelerde işletme kuran veya kurulu işletme kapasitesini asgari bu kapasitelere çıkarmak şartıyla üreticilere kanatlı hayvan yetiştiriciliği kapsamında yatırım ve işletme kredisi kullandırılır.

Kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği sektöründe karar kapsamında,

2) Damızlık kanatlı yetiştiriciliği kredisi kullanabilmek için:

Tavuk, yumurta ve tavuk yetiştirecek işletmeler için her dönem için asgari: Etlik piliç yetiştiriciliğinde, yumurta tavuğunda, hindi, kaz, ördek, bıldırcın yetiştiriciliğinde ve devekuşu yetiştiriciliğinde üretilecek kapasite miktarı aşağıdaki gibidir:

  • Damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 1.000 adet
  • Damızlık yumurta tavuğu 10.000 adet
  • Damızlık hindi yetiştiriciliğinde 5.000 adet
  • Damızlık kaz, ördek veya bıldırcın yetiştiriciliğinde 1.000 adet
  • Damızlık etlik piliç ve damızlık yumurta tavuğu yetiştiriciliğinde 10.000 adet
  • Damızlık devekuşu yetiştiriciliğinde 100 adet asgari hayvan bulunması gerekmektedir.
  • Bu kapasitelerde işletme kurulması veya kurulu işletmelerin kapasitelerinin asgari bu kapasitelere çıkarılması şartıyla işletme ve yatırım kredisi kullandırılır.

Yurtiçi veya yurtdışı damızlık kanatlı üretim işletmeleri ve kuluçkahanelerden yetiştirilmek üzere alınacak kuluçkalık damızlık yumurta, damızlık civciv ve damızlık yarka alımı ve bu hayvanların yem ve diğer işletme giderlerini kapsar. Devlet destekli tavukçuluk kredisi alınmak istenecek olan hayvanların fatura ve/veya sağlık sertifikalarında damızlık büyük ebeveyn (grand parent stock), ebeveyn (parent stock) oldukları belirtilmesi gerekmektedir.

Ayrıca damızlık hayvanların:

  • Damızlık büyük ebeveyn (grandparentstock),
  • Damızlık ebeveyn (parentstock) olduklarını gösteren ve ispatlayan sağlık sertifikası ve alım faturası istenir.

Bu sektörlerde faaliyet göstermek için bu şartları sağlıyorsanız Ziraat Bankası ve diğer tüm bankalardan bu sektör için kredi kullanabilirsiniz.

Ziraat Bankası da çekmek istediğiniz krediye faiz indirimi uygulayarak düşük oranlarda faiz alıyor. Ziraat Bankası’ndan kredi almak istediğiniz tüm bankalar, tavuk çiftliği kurmak için, kümes hayvancılığı, tavukçuluk, organik yumurta tavuğu yetiştiriciliği ve benzeri krediler için faiz, komisyon, dosya masrafları, sigorta vb. giderleri de içermektedir. Bu kapsamda hesapların iyi yapılması gerekmektedir.

Ziraat Bankası ve TKK Yumurta veya et üretiminde kullanılacak civcivlerin üretimi için geliştirilmiş sürüyü oluşturan kanatlıları, yani damızlık kümes hayvanı yetiştiriciliğine işletme ve yatırım dönemlerinde sıfır faizli tavuk çiftliği kredisi verecek.

Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi İçin İstenecek Belgeler

Ziraat Bankası Tavuk Çiftliği Kredisi 2023 yılı başvuru sürecinde istenecek belgeler şu şekildedir:

  • ÇKS Belgesi
  • İşletme belgesi (kanatlı hayvan yetiştiriciliği için işletme belgesi almak için tıklayınız.)
  • Nüfus cüzdanı
  • Gelir beyanı
  • Tarımsal işletmesini teşvik edici bilgiler
  • Karşılık olarak gösterilecek teminata ilişkin belgeler
  • Bilançoya göre faaliyet gösteren işletmelerden son 3 yıla ait bilanço ve gelir tablosudur.

Sıfır Faizli İşletme ve Yatırım Kredileri Limiti 2023

Kanatlı sektörünü Devlet %25 faiz desteği vermektedir. Kanatlı sektörü için Ziraat ve TKK’ne başvuru yaparak (damızlık için) 7.500.000 TL üst limitli krediden SIFIR FAİZLİ olarak yararlanabilirsiniz.

Resmi Gazete’de yatırım dönemi için uygulanacak teşvik oranlarının işletme için %25 ve %50 olduğu ve gerekli şartları sağlamaları halinde bu teşvik oranlarının %55 ve %80 olarak uygulanacağı görülüyor.

Bunun dışında damızlık dışındaki hayvan türleri için de kredi verilmektedir. Bu kredinin limitleri ve faiz oranları aşağıdaki gibidir:

  • Yatırım döneminde yarı yarıya (%25) faiz indirimi
  • İşletme döneminde ise %50 faiz indirimi uygulanmaktadır.

Yani çiftçimiz diğer tavukçuluk faaliyetleri için Ziraat Bankası’ndan %50 ve %25 oranında faiz indirimli kredi çekebilecektir. Aşağıdaki görselde Resmi Gazete’den alınan indirim oranları yer almaktadır.

Kümes Hayvanı Yetiştiriciliği Hibe Desteği TKDK
Damızlık yetiştirici ve işletmecilerine ise %75 faiz desteği Hesaplaması

Başvuran çiftçinin hangi dönemde olduğu talebi sonrasında kredi teamüllerine göre banka tarafından belirlenecektir.

Tavuk yetiştirecek çiftçilere yüzde 14 faiz oranı uygulanacak olup, Ziraat Bankası aracılığıyla kullanılacak kredinin faiz oranı hesaplaması aşağıdaki şekilde yapılacak.

Yatırım Dönemine: %25 faiz desteği ile yıllık %3,50 ve aylık %0,29 faiz desteği ile kredi vermektedir.
İşletme Dönemine: Banka, %50 faiz desteği ile çiftçilerimize yıllık %7, aylık %0,58 oranında kredi kullandırmaktadır.

Yukarıda belirtilen özellikler/özellikler mevcutsa ve bu faiz oranlarına eklenirse:

  • Yatırım dönemine en fazla %55 faiz indirimi ile senelik %7.65 aylık ise %0.63
  • İşletme dönemine ise en fazla %80 faiz indirimi ile yıllık %2,78 aylık ise %0.23 faiz oranlı kredi kullandırılmaktadır.

Damızlık Yetiştirici ve İşletmecilerine ise %75 Faiz Desteği Hesaplaması 2023

Kanatlı sektöründe damızlık tavukçuluk için verilecek kredinin üst limiti 10 milyon TL. Yatırım ve işletme dönemlerinde %75 faiz indirimi yapılacaktır.

Damızlık yetiştirici ve işletmecilere %75 faiz desteği ile %0,29 faiz oranı ile aylık kredi verilmektedir.

5 Sene Vadeli %75 Faiz Destekli Olarak Aylık %0.29 Faizli Damızlık Tavuk Kredi Hesaplaması

Yüzde 75 faiz destekli 5 yıl vadeli aylık %0,29 faiz oranı ile kullanılacak damızlık tavuk kredi hesaplaması aşağıdaki gibidir:

Kredi MiktarıKredi Aylık ÖdemeKredi Toplam Maliyeti
50.000 TL909,14 TL54.548,37 TL
75.000 TL1.363,71 TL81.822,55 TL
100.000 TL1.818,28 TL109.096,74 TL
125.000 TL2.272,85 TL136.3070,92 TL
150.000 TL2.727,42 TL163.645,11 TL
200.000 TL3.636,56 TL218.193,48 TL
250.000 TL4.545,70 TL272.741,85 TL
275.000 TL5.000,27 TL300.016,06 TL
300.000 TL5.454,84 TL327.290,21 TL
350.000 TL6.363,98 TL381.838,58 TL
400.000 TL7.273,12 TL436.386,95 TL
5 Sene Vadeli %75 Faiz Destekli Olarak Aylık %0.29 Faizli Damızlık Tavuk Kredi Hesaplaması

TKDK tarafından tavuk çiftliği kurmak veya hayvancılık sektöründe faaliyet göstermek isteyenlere destek verilmektedir.

YouTube video

TKDK yumurta tavukçuluğu desteği

TKDK tarafından kümes hayvanı yetiştiriciliği için özel hibe desteğinin verildiğini belirtmektedir. Bu hibe desteği kullanım ile ilgili çeşitli prosedürleri tamamlamak gerekmektedir. Prosedürler arasında, başvuru alınması, başvuruların değerlendirilmesi, desteklenen projelerin izlenmesi ve denetlenmesi yer almaktadır. Bu kapsamda desteklenen kümes hayvanı yatırımlarının geliştirilmesi için, TKDK tarafından yatırımcılara teknik danışmanlık desteği de sağlanmaktadır. Ayrıca desteklenen projeler için TKDK tarafından ücretler, cihazlar, makineler, kimyasal ürünler vb. gibi biyo güvenlik ve çevre önlemlerine ilişkin malzeme ve ekipman temini de desteklenmektedir.

Yumurta tavukçuluğu destek kapsamındadır. Yumurta üretiminde aktif olan ve aşağıdaki şartları karşılayan sadece mevcut tarımsal işletmeler, kapasitelerini artırmamak şartıyla uygundurlar.

  • Tesislerinde ve ekipmanlarında yenileme ihtiyacı bulunan veya,
  • Tesislerini, yerleşim bölgelerinden uzak bir alana taşıyanlar yumurta tavukçuluğu destek kapsamında HİBE DESTEĞİ alabilirler.

TKDK tavuk çiftliği proje destekleri olarak 18-65 yaş arasında her Türk vatandaşı kümes hayvanı yetiştiriciliği hibe teşviklerinden faydalanabilmektedir. Tavuk çiftliği devlet desteği 2023 yılında belirlenen hibe şartları ise şu şekildedir:

  • (ÇKS) Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı bulunmak. ÇKS kaydınız yok ise ÇKS belgesi çıkartma içeriğimizi inceleyerek hemen kaydınızı oluşturabilirsiniz.
  • Hayvancılık kayıt sistemine kayıtlı olmak.
  • İşletme belgesinin olması,
  • 3 yıl süre ile hayvancılık ile uğraştığını belgelemek veya Tarım ile ilgili bir Yüksekokul mezunu olmak (veterinerlik, doktora vb.)
  • Diğer özel şartları taşımak gerekmektedir.

Tavuk çiftliği hibe destekleri 2023 yılı hibeleri sayesinde tavuk çiftliği kurmak isteyen çiftçiler %80 oranlarında desteklerden faydalanabilmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı her yıl 30 bin lira kümes hayvanı yetiştiriciliğine hibe veriyor. Proje kapsamında başvuru şartlarını taşıyan, kırsal kesimde yaşan gençler, projelerini onaylatarak hibe alabiliyorlar. Devlet verdiği desteği 3 yıl boyunca takip ediyor ve 3 yıl sonra yapılan yatırımın tümü çiftçinin oluyor.

SÖYLEMEZSEK OLMAZ: Bu iş için illaki 500 bin lira değerinde büyük bir çiftliğe ihtiyacınız yok! Prefabrik tavuk çiftliği de başlangıçta işinizi görebilir.

Tavuk Çiftliği KOSGEB Desteği Var mı?

KOSGEB, Türkiye’nin destekleyici girişimcilik programı olarak çiftçiler ve tüccarların üretim ve satış faaliyetlerini desteklemek için kredi ve hibe paketleri sunmaktadır. Türkiye’deki yasal tavuk çiftlikleri bu programdan faydalanabilir. Ayrıca, tavuk çiftliklerinin kullanımı ve etkinliğini artırmak için KOBİ’ler (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler) ile ilgili diğer çok sayıda KOSGEB kredisi ve hibe programı da mevcuttur.

1.000 tavuk yer alan etlik çiftlik ile 50.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ve sonrasında kazandıracağı miktar birebir aynı değildir. Bu kapsamda tavuk çiftlikleri ne kadar kazandırır sorusunun cevabı görecelidir. TKDK tavuk çiftliği desteği vermektedir. KOSGEB’in ise bu konuda herhangi bir desteği yoktur. KOSGEB hem tavuk çiftliği hem de hayvancılık sektörünün hiçbirine destek vermez.

tavuk çiftliği kredisi
Kosgeb Tavuk Çiftliğine Destek Verir mi?

KOSGEB tarafından canlı hayvan alımı için kredi verilmemektedir. Bu sebeple, konu hakkında bilgi sahibi olmayan web sitelerinde yayınlanmakta olan, KOSGEB, hayvancılık kredileri, Kosgeb hayvan alımı için kredi, hayvan almak için KOSGEB kredisi, gibi haberlere itibar etmemenizi tavsiye ederiz. KOSGEB tarafından sadece iş kurmak isteyenlere destek verilmekte olup, bu yardım da sadece destekten ibarettir.

Sermayesi olmayan ama hayvancılık yapmak isteyenlere verilen teşviklerden bahsederken, çiftlik kurmak isteyenlere yol gösterici olacağız.

KOSGEB Tavuk Çiftliği Hibe Desteği

KOSGEB, hayvancılık alanında birçok ticari faaliyeti desteklemektedir. Bu desteklerden biri de tavukçuluk üzerine kurulan ticari işletmelerdir. Ürettiğiniz kümes hayvanlarını kurumdan hibe alarak yumurta, damızlık veya canlı olarak pazarlayabilirsiniz.

KOSGEB Tavukçuluk Alanındaki NACE Destek Kodları aşağıdaki gibidir:

NACE KODU SEKTÖR ADI
46.23.02Canlı kümes hayvanları (tavuk, hindi, vb.) toptan ticareti
46.33.02Yumurta ve yumurta ürünleri toptan ticareti
47.29.11Belirli bir mala tahsis edilmiş mağazalarda yumurta perakende ticareti
47.81.13Tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla şarküteri ürünleri, süt ve süt ürünleri ile yumurta perakende ticareti (seyyar satıcılar hariç)
KOSGEB Tavukçuluk Alanındaki NACE Destek Kodları

Yukarıda belirtilen tüm sektörler için kuracağınız işletmeler için KOSGEB’den hibe alabilirsiniz.

Yumurta Tavuk Yetiştiriciliği Yapmak İçin Gelir-Gider Analizi Yapın

Anahtar teslim tavuk çiftlikleri, tavuk çiftliği kurmak isteyenlere hizmet veren birçok firma tarafından kurulmaktadır. Proje firmaya teslim edildikten sonra bazı firmalar tarafından tavuk çiftliği kredileri ve hibe teşvikleri için gerekli başvurular yapılmakta ve bu kapsamda proje hazırlanması için işlemler yapılmaktadır

Gelir:

  • Tavuk satışları – her ay tavukların satışından gelir sağlanacak.
  • Yumurta satışları – her ay yumurtaların satışından gelir sağlanacak.
  • Dinlenme hayvanları satışı – çiftlikte yetiştirilen tavukların satışından gelir sağlanabilecek.

Giderler:

  • Besin ve kuş bakım malzemeleri – yem, su, devamlı bakım gibi.
  • Yeni tavuk alımı – çiftliğin tavuk sayısını düzenlemek için.
  • Terazi ve çeşitli cihazlar – ölçüm için gerekli.
  • Personel giderleri – çiftlik personeli için.
  • Sigorta – çiftlik sigortası için.

Etlik tavuk çiftliği Maliyeti 2023 Maliyeti Ne Kadar?

Kanatlı kümesi yatırım maliyeti, yaşadığınız bölgeye, türüne ve ne kadar kanatlı hayvan yetiştireceğinize göre değişmektedir. Gerekli olan yatırım maliyeti, iyi kalite kanatlı kümesi yapısından, yem makinesi ve kanatlıların barınma, sıcak ve soğuk ortam ihtiyaçlarına kadar değişebilir. Ayrıca, kanatlıların hijyenik ortamlarda tutulması ve özenli bakım gerektiren tüm besleme işlemleri için de ek masraflar gerekir.

Tavuk çiftliği maliyeti kurulacak çiftlik alanının büyüklüğüne ve kullanılacak ekipmanların kalitesine göre değişmektedir. Kümes yatırım maliyeti çiftliği kuracak kişinin harcamalarına göre farklılık göstereceği için net maliyet bilgisi vermek doğru olmaz. Ancak tavuk yetiştirmek isteyen bir çiftçinin ortalama 40.000 TL ile 200.000 TL arasında yatırım yapması gerekiyor.

Örneğin: 20.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ile 50.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti bir olmayacaktır. Çiftlik için satın alınması gereken çitlerin sayısı ve kalitesi, kümes hayvanlarının türü, yemlerin fiyatları ve çok daha fazlası maliyet oranlarını arttıracaktı.

20.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti ile 50.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyetini ve sonrasındaki kazancını değerlendirmektedir. Etlik tavuk çiftliği ve yumurta tavuk çiftliklerinin maliyetleri, yumurta yetiştiriciliğinin etlik tavukçuluktan %30 oranında fazladır. Hazır projeleri indirip sıfırdan temin etmek yerine, hazır kurulum yapan firmaları ziyaret ederek tavuk çiftliği projelerini inceleyebilirsiniz.

Prefabrik Tavuk Çiftliği Maliyeti Ne Kadar?

Maliyetler planlanacak projenin kapsamına ve ölçeğine göre değişebilmektedir. Örneğin, tavuk çiftliği için müşterinin isteklerine göre maliyet, kapasite, dizayn ve malzemeler de dahil olmak üzere birçok faktöre bağlıdır. Genel maliyet tahmini, her projenin benzersiz özellikleri göz önünde bulundurularak elde edilecek maliyette oldukça farklılıklar göstermektedir.

20.000, 50.000 kapasiteli etlik tavuk çiftliği maliyeti

Tavuk çiftliğiniz için prefabrik tavuk kümesi yaptıracaksanız prefabrik kümeslerin ortalama fiyatlarını aşağıdan inceleyebilirsiniz:

  • 500 hayvan kapasiteli tavuk çiftliği 40.000 TL -50.000 TL
  • 1.000 tavukluk kapasiteli prefabrik tavuk kümes maliyeti yaklaşık 55.000 TL – 65.000 TL
  • 2.000 kapasiteli prefabrik tavuk çiftliği ortalama 90.000 TL- 120.000 TL
  • 5.000 tavukluk prefabrik tavuk çiftliği maliyeti 275.000 TL- 325.000 TL
  • 20.000 veya 30.000 kapasiteli tavuk çiftliği maliyeti 550.000 TL – 1.000.000 TL arasında olmaktadır.
  • 50.000 kapasitesi olan bir tavuk çiftliği ise 1.400.000 TL ve üzeri olmaktadır.

Anahtar Teslim Tavuk Çiftliği Fiyatları

AI: Anahtar teslim tavuk çiftliği fiyatları genellikle şu şekilde değişmektedir: ücret, kuruluma hazır tavuk çiftliği sistemi, gece gündüz kontrollü otomatik havalandırma sistemi, sulama ve beslenme sistemi vb. Fiyatlar, tavuk çiftliği boyutu, kurulumun kompleksliği ve ihtiyaç duyulan diğer ekipmana bağlıdır. Genel olarak, anahtar teslim çiftlikler yaklaşık 270.000 TL fiyatına kadar çıkabilir. Daha büyük çiftlikler için bu rakamlar daha da yükselebilir.

Kanatlı yumurta çiftliği kurulum maliyeti için ortalama anahtar teslim fiyatları aşağıdaki gibidir:

  • 500 tavuk kapasiteli çiftlik anahtar teslimi yaklaşık 40.000 TL- 45.000 TL olacaktır.
  • 1.000 tavuk kapasiteli yumurtalık tavuk çiftliği 70.000 TL- 80.000 TL
  • 2.000 yumurta tavuğu kapasiteli 150 bin TL- 175 bin TL
  • 3.000 kapasiteli çiftlik 220.000 TL – 275.000 TL
  • Çadırdan kurulum yapmak, prefabriklere göre fiyatları daha ucuza denk gelmektedir.

Yine Tavuk çiftliği yerine kaz yetiştiriciliğine  yapmak isteyenler Kaz Çiftliği nasıl kurulur? içeriğimizi inceleyerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın en son yayınladığı 500 adet kapasiteli kaz kümesi projesinin yatırım maliyeti hakkında detaylı bilgi alabilirler.

Kaz Çiftliğine %75 Hibe Veriliyor!

Tarım ve Orman Bakanlığı Kaz yetiştiriciliği yatırımlarını desteklemektedir.

Bakanlık:

  • En az 1.000 adet damızlık kaz
  • En az 500 adet ticari kaz için sahip işletmelerde yeni kümes yapımı ve alet-ekipman alımına %75 hibe desteği vermektedir.

Tavuk Çiftliği Kredisi Veren Bankalar 2023 Listesi

Ülkemizde bazı bankalar tavuk çiftliği için kredi vermektedir. Tavuk Çiftliği Kredisi Veren Bankalar şu şekildedir:

  • Akbank
  • Şekerbank
  • İş Bankası
  • Qnb Finansbank
  • TEB
  • Garanti Bankası
  • Denizbank
  • Ziraat Bankası (faiz indirimli)

Tavuk çiftliği açmak isteyen çiftçiler Ziraat Bankası’ndan faizsiz tavuk çiftliği kredisi alabilirler.

Salma Yarka Tavukçuluk Fiyatları Ne Kadar?

Salma yarka tavukçuluk fiyatları, Salma yarka tavuk çeşidine göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle, 2.5 kg ile 5 kg arasında Salma yarka tavuklarının kilosu 85-90 TL arasında değişebilir. Çok küçük tavuklar ise 75-80 TL gibi daha düşük bir fiyat aralığında satılabilir.

Afyon yarkaları üzerinden satışa sunulan günlük 70-75 adet yarka fiyat listesine göre:

  • Lohman Brown 95 TL
  • Tinted 95 TL
  • Nick Brown 95TL
  • Atak-s 95 TL
  • Ligorin 95 TL
  • Lohman Sandy 95 TL

Kümestenal ve Sahibinden.com üzerinden satılık kümes hayvanlarının ilanlarını inceleyebilirsiniz. Eğer salma tavukçulukta ısrarlı iseniz Devlet Destekli Salma Tavukçuluk Kredisi için başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

Tavuk Çiftliği Kümes Ruhsatı Nasıl Alınır?

Tavuk çiftliği kümes ruhsatını almak için, resmi otoritelere başvurmanız gerekmektedir. Öncelikle hükümetin ilgili bölümüne başvurarak bir kümes veya pazarda tavuk yetiştirmek için ihtiyaç duyacağınız tüm belgeleri sunmalısınız. Bunlar arasında et kesimine ilişkin belgeler, kümes ya da pazarın sahip olduğunuz alana uygunluk belgeleri ve çevre kirliliğine karşı koruma tedbirlerini içeren denetim raporları olabilir. Ayrıca, kümesin kurulacağı alan hakkında da arsa kullanım izni almanız gerekebilir. Verilen belgelerin tümünü gönderdikten sonra, hükümet tarafından size imza atılan bir kümes ya da pazar ruhsatı alacaksınız.

Kümes ruhsatı alabilmek için şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Belediyelere giderek yatırım yerine dair ön görüş alınır. Elektrik su bağlantıları, yerleşim yeri alanları veya köy mücavir alanları içinde yer alıp almaması önemlidir.
  • Belediyeye başvuruda bulunurken yazılı dilekçe, uygulama krokisi, tapu fotokopileri götürülür.
  • Daha sonra belediye proje imar planı uygunluğunu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri, İl Sağlık Müdürlüğü gibi kurumlardan görüş alınmaktadır.
  • Daha sonra, olumlu dönüş alındığında bu çiftliğe ait statik, mimari, elektrik, sıhhi tesisat projeleri çizdirilerek zemin etüdü hazırlanır.
  • Hazırlanan projenin bir sureti İl Tarım Müdürlüğü’ne sunulur ve mimari proje alanlarının onayı istenir.
  • Ziraat mühendisleri hayvan refahı, hijyen koşulları, gübre yönetimi şartları kontrol edilir.
  • Tarım il Müdürlüğü’nün onayı ile belediye ruhsatı onaylar ve projeler imzalanır.
  • Belediyeye ruhsat harcı ödenerek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
  • Kümes kurulmasının yerleşim alanında herhangi bir kamu yararına zarar veya tehlike oluşturmayacağına dair izinlerin alınması gerekmektedir.
  • Kümesin kurulacağı alana ait arsa veya arsaların mülkiyeti sahibinin adına kayıtlı olmalıdır.
  • Sağlık Bakanlığı’ndan kümes için gerekli sağlık çalışmalarının bilimsel gerçekler çerçevesinde yapıldığı tespit edildikten sonra onaylanması gerekmektedir.
  • Kümesin kurulacağı alana ait ilgili bölge belediyesinden gereken izinlerin alınması gerekmektedir.
  • İlgili Veteriner İşleri Müdürlüğünce yapılacak teknik denetimlerde yeterli koşulların sağlanmış olması gerekmektedir.
  • Kümesin kurulacağı yer, ilgili Organize Sanayi Bölgelerinden veya Organize Gıda Üretim Bölgelerinden itibaren 5 km mesafede bulunmamalıdır.
  • Kümes sorumluları tarafından küme etrafında ciddi bir hijyen ve nem kontrolünün sağlanması şartı aranmaktadır.
  • Kümesin kurulacağı alan, bölgeyi diğer kümeslerden ayıracak yeterli boşlukları içermelidir.
  • Kümes sorumluları, dinlendirmeyi, beslenmeyi, barınmayı ve uzman ve veteriner hekim desteğini her türlü önlemleri alarak sağlamalıdır.

Ruhsatsız tavuk çiftliği olanlara, bu hayvancılık işletmelerine yapı kullanım izni verilmediğinden yukarıda açıklanan TKDK ve KKYDP kapsamında hiçbir şekilde destek alamayacaklardır. İnşaat dışında makine, ekipman desteklerinden de yararlanamazlar. Bu sebeple bağlı bulunduğunuz yerde Belediyelere başvurarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Avatar of CELBİ YILDIZ CELBİ YILDIZ dedi ki:

    merhabalar
    k. maraşta yumurta tavukçuluğu veya et tavukçuluğu yapmak istiyorum hangisi daha karlı bilgi almak istiyorum lütfen nakitte { beş milyon TL PARAM LA NE KADAR TAVUK ALABİLİ,RİM PREFABRİK İÇİNDE DAHİL OLARAK AYLIK KAR ORANIM GÜN İTİBARİYLE GETİRİSİ NE OLABİLİR AYRICA NE KADAR YERE İHTİYAÇ OLUR TEŞEKKÜR EDERİM

  2. Avatar of Ahmet Ahmet dedi ki:

    Yumurta tavukçuluğu yatırımımız için bilgi rica edebilirmiyim.

  3. Avatar of Ömer kurt Ömer kurt dedi ki:

    Ömer kurt slm Ben Tavuk cifliği kurmak istiyorum 37 dünmlük arazim Tavuk cifliğine icin iygun olan yerim var ciftlik kurmak icin devlet desteği nasıl alabilirmi ve neler yapam gerekiyor

  4. Avatar of Murat kulalı Murat kulalı dedi ki:

    Merhabalar 7000 metrekare tarlam var 1500 veya 2000 metre kapalı alanda 25000 veya 30000 adet etlik tavuk yapmak istiyorum hibe ve kredilerden nasıl yararlanırım tavuk yapmak mı mantıklı hindi yapmakmı mantıklı her ikisininde yavru temini ve satışını nasıl veya kime yaparım yardımcı olursanız sevinirim

  5. Avatar of Cengi, Cengi, dedi ki:

    1750 metrekarelik bir bahçem var tavuk yumurtaciligi yapmak istiyorum maliyettim ne olabilir veya devletten veya başka yerden hibe alma şansım varmi

  6. Avatar of Bülent CERT Bülent CERT dedi ki:

    Yumurta tavuğu çiftliği kurmak istiyorum kiralık kapalı alan mevcut 80 dönümlük arazi var şarköyde

  7. Avatar of Serkan Serkan dedi ki:

    Ankara güdül ….de.. çok güzel düm düz alan içerisinde 4.5donum çift telle çevrili… içerisinde..60mk kapalı meskenim bulunan yerime ortak tavuk çiftliği için düşünen varsa arasın ben memur um….1seneye emekli ola cagm

  8. Avatar of Semih Semih dedi ki:

    Van merkez için 1500 tavuk kapasiteli yumurta tavuğu açmak istiyorum devler nasıl destek verir

  9. Avatar of Volkan Volkan dedi ki:

    Merhaba 4 dönüm arazi üzerinde etlik tavuk yetiştiriciliği yapmak istiyorum yardımcı olur musunuz

  10. Avatar of Volkan Volkan dedi ki:

    Merhaba 4 dönüm arazi üzerinde etlik tavuk yetiştiriciliği yapmak istiyorum belli miktar sermayemde var

  11. Avatar of mukremin aslan mukremin aslan dedi ki:

    sinoptan 2.5 donum arazimvar ve 500 1000 tavukluk bir yumurta userine ciftlik acmak istiyorum bilgi alabilirmiyim

  12. Avatar of İBRAHİM İBRAHİM dedi ki:

    HATAYDA YAŞIYORUM 3 İLE 5 BİNLİK YUMURTA ÇİFTLİĞİ KURMAK İSTİYORUM. İLETİŞİME GEÇER MİSİNİZ

    1. Avatar of Ergün Ergün dedi ki:

      Selam bende emekli oldum köyüme dönmek istiyorum kanatlı Ayvan yetiştirmek yumurtası için ama maddi yetersizlik ten yapamıyorum yerim köyüm buna çok elverişli köyüm Edirne ilinin uzun köprü ilçesi köylerinden saygılar

  13. Avatar of Aykut Aykut dedi ki:

    Sizinle nasıl irtibat kuracaz

    1. Avatar of Ergün Ergün dedi ki:

      Yorum atmıstım numaram aynı zamanda yerim uygundur büyük baş küçük baş olsun yer mevcuttur

  14. Avatar of Adem Akgün Adem Akgün dedi ki:

    Merhaba Bursa’da yaşıyorum 5.000 kapasiteli tavuk çiftliği açmak istiyorum benimle iletişime gecermisiniz

  15. Avatar of Mücevher Elmas Mücevher Elmas dedi ki:

    Merhaba,
    Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu kısa ismiyle TKDK, tavukçuluk yapmak isteyenlere hibe ve kredi desteği imkânı sunuyor. Yumurtacı tavuk, damızlık ve diğer tüm kanatlı projeleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kanatlı sayısına göre tekliflendirme ve devlet desteğiyle ilgili süreçler için yardımcı olabiliriz.

    1. Avatar of Emrah Emrah dedi ki:

      Bende yerim var yumurta tavukçuligu yapmak istiyorum yardinci olabilirmisiniz

    2. Avatar of Emrah Emrah dedi ki:

      Bende yerim var yumurta tavukçuligu yapmak istiyorum yardinci olabilirmisiniz ayrica tel atabilirmisiniz

    3. Avatar of Mehmet ali koyun Mehmet ali koyun dedi ki:

      Hibeli kümes tavukçuluğu yapmak istiyorum yumurta üzerine bilgi verirseniz çok sevinirim 2bin ile 5binlik tavuk üzerine

    4. Avatar of Cemal Cemal dedi ki:

      İletişim numarası alabilirmiyim

    5. Avatar of Vahdettin Avşar Vahdettin Avşar dedi ki:

      Merhaba bende kanatlı hayvan çiftliği kurmak istiyorum. iletişime geçerseniz sevinirim.

    6. Avatar of Ali şahin Ali şahin dedi ki:

      Merhaba ben gezer tavuk cifliyi kurmak istiyorum nasıl bir yerden başlamam gerekir devlet teşfikli hibe nasıl alırım yardımcı olurmusunuz

  16. Avatar of Mücevher Elmas Mücevher Elmas dedi ki:

    Merhaba, bizimle iletişime geçerseniz projeniz için teklif verebiliriz. Devlet desteği ile ilgili süreçler için yardımcı olabiliriz.

    1. Avatar of bestami bestami dedi ki:

      şuan hali hazırda yumurta tavukçuluğu yapmaktayız işletme numaramız mevcut kapasite artırmak istiyoruz şartlar nedir acaba

    2. Avatar of cevat cevat dedi ki:

      Merhabalar; Bilecik te 18500m2 bahçe nitelikteki arazimde gezen tavuk yumurtacılığı faaliyeti yürütmek istiyorum prosüdür le alakalı bilgi alabilirmiyim

    3. Avatar of Murat Murat dedi ki:

      Yumurta tavukculuğu için bilgi almak istiyorum teşekkürler

    4. Avatar of Emrullah Emrullah dedi ki:

      Sizehahmet çiftlik konuşun da yardımcı olur musunuz

    5. Avatar of Ercan Durmaz Ercan Durmaz dedi ki:

      Konu ile görüşmek istiyorum

    6. Avatar of Atilla Atilla dedi ki:

      merhaba yardimci olursaniz sevinirim msj atarsaniz ararim tsk

    7. Avatar of Murat Kalender Murat Kalender dedi ki:

      Sizinle iletişime nasıl geçebiliriz?

    8. Avatar of Mehmet aslan Mehmet aslan dedi ki:

      Sizinle nasıl irtibata geçebiliriz

    9. Avatar of Ahmet baykara Ahmet baykara dedi ki:

      Merhaba kredi ve hibe için destek almak istiyorum nasıl ulaşabilirim size

  17. Avatar of Fatih Oğur Fatih Oğur dedi ki:

    Ben bitliste yaşıyorum köyde 1000 kapasiteli tavuk çiftliği açmak istiyorum

    1. Avatar of Mücevher Elmas Mücevher Elmas dedi ki:

      Merhaba, bizimle iletişime geçerseniz projeniz için teklif verebiliriz. Devlet desteği ile ilgili süreçler için yardımcı olabiliriz.

      1. Avatar of Ali Rıza varol Ali Rıza varol dedi ki:

        Merhaba yumurta tavukculugu için hibe destek almak istiyorum. Yardımcı olurmusunuz.

      2. Avatar of Ergün Ergün dedi ki:

        Yerim var Edirne Uzunköprü köylerinden nasıl bir yardımcı olursunuz emekliyim köyüme dönmek istiyorum

      3. Avatar of Cemal Doğan Cemal Doğan dedi ki:

        Merhaba;
        İstanbul’da ve Tokat ‘ta tarlalar var. Gezen tavuk çiftliği yapmak istiyorum . Destek konusunda sizden yardım alabilir miyiz.